LJEKARI ZARAĐUJU TRI PUTA MANJE OD MENADŽERA - Volim Podgoricu

LJEKARI ZARAĐUJU TRI PUTA MANJE OD MENADŽERA

Ljekari za redovan rad u prosjeku mjesečno prime oko 650 eura, dok menadžeri u sistemu zdravstva  zarade između 1.500 i 2.000 eura. 

Sindikat doktora medicine (SDM) je prije dva dana predstavio istraživanje  koje je pokazalo da je 91 odsto ljekara  nezadovoljno platom. Ono je obuhvatilo 349 ljekara iz svih zdravstvenih ustanova, a pored plata najveće nezadovoljstvo prisutno je u odnosu na mogućnost nagrađivanja, beneficija, uslove rada i mogućnost napredovanja. ..

Prvi čovjek u sistemu zdravstva, koji je nadležan za rješavanje svih tih  problema,  ministar Kenan Hrapović, prvog mjeseca po stupanju na tu funkciju ( u novembru prošle godine) primio je 1.872,95 eura. On je funkcioner Socijaldemokrata. 

Direktorica Kliničkog centra (KC) Zorica Kovačević istog mjeseca primila je 1.627 eura i dodatnih 523,36 eura za članstvo u medicinskom odboru te ustanove.  Neto plata direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše lani je iznosila 1.969 eura za tu funkciju.  Kovačević i Mugoša su zvaničnici DPS-a. 

Zarade direktorima bolnica su nešto niže. Direktorica bjelopoljske bolnice Biserka Bulatović lani je primala po 1.200 neto mjesečno. Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić za tu funkciju mjesečno je prošle godine dobijao 795 eura.  Kavarić je nedavno  dobio nagradu za menadžera godine u javnim institucijama. 

“Vijesti” su ranije objavile da su ljekari, nakon uvećanja po Granskom kolektivnom ugovoru, u avgustu prošle godine za redovan rad primili 646 eura. Sa stimulacijama, noćnim radom, dežurstvima i ostalim uvećanjima prosječno su zaradili 950 eura.  Tog mjeseca, izabrani doktori medicine i stomatologije zaradili su oko 560 eura, a sa uvećanjima u prosjeku oko 718. Ljekari specijalisti su prosječno, sa svim dodacima, zaradili oko 1.020 eura.

Uži specijalisti, za čije je zvanje najčešće potrebno 14 akademskih godina, za redovan rad mjesečno su zaradili  oko 711 eura. Sa svim dodacima, uključujući dežurstva, noćni, prekovremeni rad, uži specijalisti zarađivali su u prosjeku 1.500 eura.  

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com