O povratku DF-a u parlament: Ne štete bojkotu jer nema pomaka - Volim Podgoricu

O povratku DF-a u parlament: Ne štete bojkotu jer nema pomaka

Povratak Demokratskog fronta u parlament na sjednicu na kojoj će se odlučivati o ukidanju imuniteta Nebojši Medojeviću, kao i ranije prisustvo SDP-a sjednici u članstvu u NATO,  ne štete bojkotu Skupštine – jer on još uvijek nije dao vidljive rezultate, ocijenila je direktorka Politikon mreže Jovana Marović.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović zakazao je za 29. jun sjednicu na kojoj će se poslanici izjasniti o skidanju imuniteta Nebojši Medojeviću na kojoj će biti i njegove kolege iz Demokratskog fronta. 

Iz Demokratskog fronta u više navrata su kazali da ne krše bojkot parlamenta, već da je u pitanju čin samoodbrane. Direktorica Politikon mreže, Jovana Marović, kazala je da povratak DF-a u plenarnu salu parlamenta, kao ni raniji povratak SDP-a prilikom glasanja o članstvu u NATO, nemaju efekta na bojkot – jer bojkot još uvijek nije  rezultirao pomakom u rješavanju krize. 

“Efekti bojkota parlamenta ni do sada nisu bili vidljivi, budući da nema pomaka u postizanju dogovora opozicije sa vladajućom većinom, odnosno u vršenju pritiska na vlast korišćenjem ovog mehanizma”,  rekla je Marović. 

U tom smislu, dodaje ona, nema ni pretjeranog pomaka ni nazadovanja od sporadičnih pojavljivanja pojedinih partija u Skupštini. 

“Izglasavanje odluke o priključenju NATO alijansi od strane SDP-a i eventualno učešće DF-a na sjednici na kojoj će se raspravljati o skidanju imuniteta jednom od njihovih lidera ne znače i kraj bojkota” kazala je Marović za “Vijesti”. 

Ona je dodala da je bojkot parlamenta gotovo jedinstven slučaj jednoglasnosti cjelokupne opozicije u Crnoj Gori. “Međutim, dalji efekti izostaju, jer bojkot ne proizvodi dublje povezivanje opozicionih partija i ne stvara osnov njihovog novog zajedničkog djelovanja”,  kazala je Marović. 

Ostatak opozicije, izuzev Demosa koji će odluku o prisustvu sjednici Skupštine 29. juna donijeti na predsjedništvu partije, zvanično je odbio su da se vrati u parlament dok se ne ispune zahtjevi za raspisivanjem izbora. 

Iz Demokrata, čiji su predstavnici bili na protestu u znak podrške Medojeviću, “Vijestima” su kazali da sigurno neće biti na sjednici jer vlast nije ispunila dobro poznate zahtjeve. “Iako bi na toj sjednici svi poslanici Demokrata glasali protiv skidanja imuniteta Medojeviću, ne samo zbog solidarnosti sa kolegom iz opozicionih klupa, već zato što smatramo da je to klasični primjer atakovanja isključivo na opozicione poslanike, dok u isto vrijeme pojedinci iz vlasti koji su državu oštetili za desetine miliona eura slobodno šetaju zemljom”,  rekli su iz Demokrata. 

I predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović potvrdio je da poslanici te partije neće biti u parlamentu 29. juna, kao ni na jednoj sjednici dok se ne odredi datum održavanja parlamentarnih izbora. Iz SDP-a su ranije takođe potvrdili da neće dolaziti na sjednicu.

Šćepanović, Nikolić i Vujisić ostaju u pritvoru, Konatar na slobodi

Specijalno tužilaštvo predložilo je  Višem sudu da se produži pritvor  Momiru Nikoliću,  direktoru Pokreta za promjene Dejanu Vujisiću i tehničkom sekretaru te partije Željku Šćepanoviću, koji se terete za pranje novca.

To je za TV Vijesti potvrdila  savjetnica za odnose s javnošću tog suda Aida Muzurović, dodajući da  još nije odlučivano o tom prijedlogu.

Nikolić, Vujisić i Šćepanović uhapšeni su sredinom maja  zbog sumnje da su počinili krivično djelo – pranje novca. Specijalno državno tužilaštvo kao organizatore kriminlane grupe označilo je Nikolića i   lidera PZP-a Nebojša Medojević.

Saopšteno je i da tužilaštvo nije tražilo određivanje pritvora za osumnjičenog Gorana   Konatara koji će se braniti sa slobode. Tužilaštvo tereti Nikolića, Medojevića, Konatara, Šćepanovića i Vujisića da su pokušali da operu oko 100.000 eura u tri navrata, tokom septembra i oktobra tokom prošle godine. 

Iz Pokreta za promjene odbacili su optužbe i tvrde da Specijalno tužilaštvo i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić po nalogu Demokratske partije socijalista progone DF, te da se Katnić sveti Medojeviću jer je “govorio javno o njegovim ratnim zločinima”. 

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com