PODGORICA: Počeo upis, evo gdje su najveće gužve - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počeo upis, evo gdje su najveće gužve

 

Svršeni podgorički osnovci, u prva tri dana, najviše su se interesovali za upis u Gimnaziju, Ekonomsku i Elektrotehničku školu, pišu Dnevne novine.

Tako je u Gimnaziji “Slobodan Škerović” pristiglo 407 prijava budućih srednjoškolaca, dok je za Ekonomsku školu “Mirko Vešović” interesovanje iskazalo 339 svršenih osnovaca. Dokumenta za upis u ETŠ “Vaso Aligrudić” predao je 291 polumaturant.

Podaci sa sajta Ministarstva prosvjete pokazuju da je interesovanje za gimnaziju i Ekonomsku školu veće od broja oglašenih slobodnih mjesta. Naime, konkursom je predviđeno da se u Gimnaziji može upisati 392 učenika, a u Ekonomskoj njih 280.

Direktorica podgoričke Gimnazije Zoja Lalović-Bojanić kazala nam je da je najveće interesovanje za opšti smjer, čak 298 svršenih osnovaca, u odnosu na 280 oglašenih mjesta.

 

“Za matematičku gimnaziju prijavljeno je devet učenika, za dvojezičku – odnosno opštu sa nastavom na engleskom jeziku iz predmeta fizika, biologija i istorija prijavljeno je 29 svršenih osnovaca, za filološku 26, a za sportsku 45”, navela je Bojanić-Lalović u odgovoru za Dnevne novine.

Podsjetimo, Konkursom za upis učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2017/18. godinu predviđeno je Gimnazija “Slobodan Škerović” u Podgorici upiše po jedno odjeljenje dvojezične, matematičke, filološke i sportske gimnazije, što je po 28 učenika u svakom odjeljenju.

Kako je do sada prijavljeno više od 28 polumaturanata za odjeljenje opšte gimnazije sa nastavom na engleskom jeziku iz pomenuta tri predmeta, shodno Konkursu izvršiće se provjera znanja učenika iz engleskog jezika.

Takođe, u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović”, znatno je veći broj prijavljenih od broja traženih kandidata, a direktor te škole Branislav Đukić apeluje na roditelje budućih srednjoškolaca da vode računa o onome što stoji u Konkursu, te da prije prijava za upis izračunaju koliko bodova ima njihovo dijete.

“Za prva tri dana u Srednjoj ekonomskoj školi prijavio se veliki broj učenika dobitnika diplome Luča kao i odličnih đaka, tako da će se sva mjesta predviđena Konkursom popuniti u ovom roku. Poručujem roditeljima da obrate pažnju na Konkurs i izračunaju broj bodova koje je ostvarilo njihovo dijete tokom osnovne škole. Ima mnogo kvalitetnih smjerova i u drugim školama, te ukoliko postoji mogućnost da budu odbijeni neka razmisle, da ne bi zakasnili da se prijave u neku od tih škola u drugom upisnom roku”, istakao je Đukić.

U Srednjoj ekonomskoj je u prva tri dana za smjer pravno-administrativni tehničar apliciralo 145 svršenih osnovaca.

 

Konkursom je predviđeno da upišu tri odjeljenja, odnosno 84 učenika, dok je, kako je kazao Đukić, za smjer ekonomski tehničara prijave je podnijelo njih 194, a Konkursom je dozvoljeno sedam odjeljenja, odnosno 196 učenika.

Direktor Medicinske škole Branimir Kostić kazao je da se za prva tri dana, za upis u tu školu, prijavilo 389 svršenih osnovaca, iako je konkursom predviđeno 280 slobodnih mjesta.

“Najveće interesovanje je za smjer zdravstveni tehničar”, kazao je on.

Direktor Srednje elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” Veselin Pićurić u odgovoru Dnevnim novinama kazao je da se za prva tri dana upisa prijavilo 291 svršeni osnovac.

“Najveće interesovanje je za smjerove elektrotehničar računara i elektrotehničar multimedija”, kazao je on.

Konkursom je predviđeno da u toj školi bude upisano po jedno odjeljenje, odnosno po 28 učenika, za smjer elektrotehničar elektronike, elektrotehničar telekomunikacija i smjer tehničar mehatronike, dok je dva odjeljenja ili po 56 učenika dozvoljeno na smjerovima elektrotehničar multimedija i elektrotehničar energetike, a tri odjeljenja (84 učenika) na smjeru elektrotehničar računara.

Podsjetimo, prijave na Konkurs podnose se školi do sjutra, a rang lista kandidata biće objavljena najkasnije do 20. juna.

Niko se nije prijavio za elektroinstalatera, a to je deficitarno zanimanje

Pićurić je istakao da se za prva tri dana upisa nijedno dijete nije prijavilo za smjer elektroinstalatera.

Apelovao je na roditelje da obrate pažnju, jer je riječ o deficitarnom zanimanju u Crnoj Gori.

“Poslije završene srednje škole, učenike koji bi upisali taj smjer, čeka siguran posao. Ovo je prilika za one koji nijesu imali možda najbolji uspjeh tokom devetogodišnjeg školovanja, da upišu zanimanje koje je traženo, znajući sa sigurnošću da ih sjutra čeka posao”, istako je Pićurić.

On je podsjetio na nedavno objavljeni Konkurs za dodjelu stipendija za svršene osnovce koji se odluče da upišu srednje škole za neko od deficitarnih zanimanja, a kojim je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo 10 stipendija za zanimanje elektroinstalatera.

Inače, smjerovi elektroinstalater i monter telekomunikacionih sistema su trećeg nivoa, a u podgoričkoj Srednjoj elektrotehničkoj školi konkursom je predviđeno da se upiše po jedno odjeljenje, odnosno po 28 učenika na oba smjera.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com