Dezinformacije srpskih medija: Građani Srbije u Crnu Goru mogu sa ličnom - Volim Podgoricu

Dezinformacije srpskih medija: Građani Srbije u Crnu Goru mogu sa ličnom

Povodom pojedinih medijskih dezinformacija o navodnoj promjeni režima o prelasku državne granice Crne Gore od građana Srbije iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova poručuju da državljani Srbije, kao i do sada, na osnovu Člana 2. Uredbe o viznom režimu mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

“Kada putuju sa trećim licem, djeci do 18 godina, odnosno maloljetnim licima, potrebna je pisana i ovjerena saglasnost roditelja. Takođe, prilikom prelaska granice, bilo da putuju u pratnji roditelja ili trećeg lica, maloljetna lica koja ne posjeduju ličnu kartu ili putnu ispravu potebno je da sa sobom imaju izvod iz registra rođenih ili zdravstvenu knjižicu”, objašnjavaju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su dodali, ovo nije novina, već praksa koja se primjenjuje već nekoliko godina unazad.

Podsjetimo, pojedini srpski mediji objavili su da je izvjestan broj srpskih turista vraćen sa crnogorske granice jer nijesu posjedovali putne isprave odnosno pasoše za sebe i djecu.

UP: Samo jedan slučaj zabrane ulaska

Reagovali su i iz crnogorske Uprave policije.

“Nema promjena u režimu prelaska državne granice za državljane Srbije iz ove države u Crnu Goru. Kao i do sada, državljani Srbije mogu prelaziti državnu granicu sa Crnom Gorom sa važećom ličnom kartom ili pasošem. Dakle konkretno, kao i do sada, državljani Republike Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana sa važećom putnom ispravom odniosno pasošem bez vize. Državljani ove države mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo”, objašnjavaju iz UP.

Kako dodaju, putovanje maloljetnih lica državljana Republike Srbije – ulazak u Crnu Goru se takođe nije mjenjao i podrazumjeva da ukoliko dijete putuje u pratnji oba roditelja, kao dokaz o identitetu prihvatiće se i drugi dokument na osnovu kojeg se može utvrditi identitet (izvod iz matične knjige rođenih, đačka knjižica, zdravstvena knjižica i sl., ukoliko putuje sa jednim roditeljem, osim navedenog potrebna je i saglasnost drugog roditelja; i ukoliko putuje sa trećim licem (klubom, grupom i dr.) potrebna je saglasnost oba roditelja.

“Kada je posrijedi da je veći broj državljana Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom, obavještavamo vas da ni to nije tačno. Naime, za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice”, zaključuje se u reagovanju Uprave policije.

 (Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com