Neće dozvoliti šverc cigareta - Volim Podgoricu

Neće dozvoliti šverc cigareta

Zbog povećanja akciza na cigarete, koje će značajno povećati maloprodajne cijene, Uprava carina već je intenzivirala kontrole i aktivnosti sa drugim sektorima kako bi se spriječila nelegalna prodaja, saopšteno je “Vijestima” iz ove institucije.

Od 1. jula, ukoliko do tada Skupština usvoji izmjene zakona, akciza na paklicu cigareta biće veća do 30 centi, od januara naredne godine za još 40 centi, a od januara 2019. za 50 centi. Kako akciza ulazi u osnovicu za obračun poreza na dodatu vrijednost, maloprodajna cijena prosječne paklice cigareta će za ova tri usklađivanja u narednih godinu i po biti veća za oko 1,5 eura. Cigarete bi tada mogle biti i duplo skuplje nego na “sivom tržištu”.

“U susret novim mjerama akcizne politike, kontrolne aktivnosti Uprave carina  su već intenzivirane,  kroz naglašenu afirmaciju multisektorskog  pristupa u planiranju i sprovođenju kontrola, što se do sada potvrdilo kao model koji maksimizira rezultate i obezbjeđuje nejefikasnije angažovanje zajedničkih resursa. Uprava carina je, kroz aktivnosti mobilnih timova Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja,  sprovodi  pojačane kontrole na graničnim prelazima i na otvorenim prostorima u unutrašnjosti carinskog područja. Takođe, pojačane su kontrole akciznih obveznika i drugih učesnika na tržištu u cilju jačanja fiskalne discipline”, saopšteno je iz Uprave carina na čijem čelu je Vladan Joković.

Oni navode da povećanje akcize na cigarete ne mora  dovesti do povećanja nelegalne prodaje, kao i da iskustvo drugih država, koja su postepeno uvećavale stopu akcize, pokazuje da je to uvijek bilo praćeno porastom naplate prihoda. 

“Povećanje dažbina na akcizne proizvode, kako pokazuje iskustvo drugih,  je mjera koja ima višestruko pozitivne  efekte na cjelokupnu društvenu zajednicu, u smislu smanjenja upotrebe duvanskih proizvoda, zaštite zdravlja i povećanja naplate prihoda. U odnosu na dio nelegalne prodaje cigareta, Uprava carina je napravila odlučujući napredak i postigla izvanredne rezultate u otkrivanju i sankcionisanju nelegalne prodaje, kao i u jačanju fiskalne discipline u prometu akciznih proizvoda”, naveli su iz ove institucije.  

Od početka godine do 12. juna Uprava carina je otkrila 79 neregularnosti u prodaji cigareta, zbog kojih je podneseno 50 prekršajnih naloga i izrečene novčane kazne od 10.000 eura. Oduzeto je 79 miliona komada cigareta, vrijednih 3,9 miliona eura. Podnesene su i dvije krivične prijave. U 10 slučajeva je sankcionisana nelegalna prodaja rezanog duvana.

Lani su zaplijenili  8.237.460  komada cigareta u vrijednosti od 526.325,7 eura, kao i  3.172,5 kilograma rezanog duvana€. Podnijeli su i pet krivičnih prijava.

“Kao ilustracija efiksnosti kontrolnih aktivnosti Uprave carina, može poslužiti podatak da je u periodu januar – maj 2017. godine naplaćeno 19.191.889,09 eura akcize na cigarete, što je povećanje od 23,91 odsto u odnosu na isti period u 2016 godini”, naveli su iz Uprave carina. 

Ne procjenjuju sivo tržište

Iz Uprave carina nijesu mogli procijeniti vrijednosti nelegalnog tržišta.

“Uprava carina bilježi stalan rast naplate prihoda, kao i značajne rezultate u suzbijanju nelegalne prodaje duvanskih proizvoda, čime se prostor za sivu ekonomiju definitivno sužava. Za procjenu obima nelegalnog prometa, bilo bi potrebno posebno istraživanje i analiza  u skladu sa  odgovarajućom metodologijom, što je nadležnost drugih  organa”, naveli su iz ove institucije.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com