ZAPITAJTE SE: Da li se osjećam dobro u tom odnosu? - Volim Podgoricu

ZAPITAJTE SE: Da li se osjećam dobro u tom odnosu?

 

 

Podmukla, a sveprisutna. Gdje god postoje međuljudski odnosi, tu je i ona. Vjerni je pratilac posla i politike, ali manipulacija vlada i u sferama čiji je imperativ iskrenost – u ljubavi i prijateljstvu. Podrazumijeva obmanu da bi se došlo do cilja, te je manipulatora najbolje držati na distanci, ali nekad to nije moguće jer smo sa njim u rodbinskim odnosima ili radimo u istoj kancelariji. Često je vrlo šarmantan, oružje su mu slatke, zavodljive i ljekovite reči, pa ni ne primijetimo da smo postali žrtva.
Manipulator je sklon ekstremnim razlikama u ponašanju, pa tako, prema jednoj osobi će biti izuzetno ljubazan, dok će prema drugoj pokazati grubost. Ovaj kameleon pažljivo bira taktike u zavisnosti od karaktera žrtve i njenih slabosti. Nesigurnoj osobi predstaviće se kao prijatelj istinski zabrinut za njenu dobrobit, narcisoidnima će laskati, obasipati ih pažnjom i poklonima. Saosjećajnim osobama će jadikovati igrajući na kartu sažaljenja.

Na meniju su i emotivne ucjene, poređenja, podrivanje samopouzdanja, kritike, pohvale – sve što mu može pomoći da dođe do cilja. Ne preza ni od čega da bi do željenog stigao. Namjerno kreira neravnotežu moći kako bi “natjerao” drugu stranu da uradi ono što on želi. Pozvaće na luksuznu večeru koju je sam spremio, ugostiće vas kao grofa u svom domu jer mu je važno da ima prednost domaćeg terena, a onda zatražiti pozajmicu. Nerijetko, prvo će zatražiti malu uslugu na koju zna da ćete odgovoriti potvrdno čime zapravo samo otvara vrata za veću, koju zaista želi. Pošto ste već rekli da, teško vam je da sada kažete ne. U igri živaca je nepobjediv, pa će bez problema ćutati, neće odgovarati na poruke i pozive i natjerati vas da čekate kako bi povećao nesigurnost i prebacio loptu na svoju stranu.

Majstor manipulacije će se postarati da neko drugi za njega obavi sav posao, naročito prljav, dok on glumi dobrog policajca koji nema pojma šta se dešava. Predstaviće se kao prijatelj, verbalno vas podržavati, a iza leđa ogovarati i spletkariti. Kada prepozna vaše slabosti, dovoljno je beskrupulozan da ih iskoristi i to će raditi sve dok pristajete da budete zloupotrebljeni.

Ali, nije lako istjerati stvari sa njim na čistac, čak i kad imate snage i hrabrosti. Jer, kad je suočen sa direktnom optužbom, sve će negirati, koristeći izgovore i racionalizacije. Beskrupulozniji tip će se praviti nevinašce, pa vas još i optužiti da ga ne poznajete kad ste pomislili da je on spreman za takve gadosti. U izvrtanju realnosti ide tako daleko da se zapitate da li je stvarno problem u vama. Izvući će vaše riječi iz konteksta, da bi ih na kraju upotrijebio protiv vas, prešao u napadačku ulogu i ostavio vas da se branite za nešto što niste rekli.

Sljedeći put, kada manipulator nešto zatraži od vas, oduprite se porivu da mu izađete u susret. Probajte da fokus vratite na njega tako što ćete postaviti pitanja poput: Da li to što želiš od mene zvuči pravedno? Šta ja dobijam od toga? Da li zaista očekuješ da uradim to? Ako ima imalo samosvijesti, povući će se jer će shvatiti da pretjeruje u zahtjevima. Patološki manipulatori, u koje spadaju i narcisi, neće odustati, pa njima kažite da ćete razmisliti o zahtjevu. Poslije nekog vremena, kažite ne, diplomatski, uz osmjeh, ali nedvosmisleno.

PREISPITAJTE SE

Ako ste sa manipulatorom u emotivnoj vezi ili prijateljskom odnosu, stručnjaci savjetuju da postavite sebi sljedeća pitanja kako biste uvidjeli koliko je odnos neravnopravan.

*Da li me tretira sa poštovanjem?

*Da li su zahtjevi te osobe razumni i njena očekivanja od mene?

*Da li samo ja dajem u ovoj vezi?

*Da li se osjećam dobro u tom odnosu?

Novosti.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com