MAJKE NAJAVILE VELIKI PROTEST - Volim Podgoricu

MAJKE NAJAVILE VELIKI PROTEST

Ko­ri­sni­ce na­kna­da po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce iz Bi­je­log Po­lja na­ja­vi­le su ve­li­ki pro­test u tom gra­du, na ko­jem će iz­ra­zi­ti ne­za­do­volj­stvo zbog na­ja­vlje­nog uki­da­nja na­kna­da. Pro­test će se odr­ža­ti u po­ne­dje­ljak, 19. ju­na, od 13 sa­ti, u Uli­ci slo­bo­de.
Ka­ko su ju­če sa­op­šti­le or­ga­ni­za­tor­ke, pro­test­ni skup će se odr­ža­ti u cen­tru Bi­je­log Po­lja kod Spo­me­ni­ka pa­lim bor­ci­ma oda­kle će se na­kon obra­ća­nja kre­nu­ti u pro­test­nu šet­nju ma­gi­stral­nim pu­tem pre­ko Ra­ko­nja do se­ma­fo­ra, gdje će blo­ki­ra­ti sa­o­bra­ćaj na po­la sa­ta. Oku­plje­ni će po­tom na­sta­vi­ti šet­nju kroz na­se­lje Ni­ko­ljac do Cen­tra za so­ci­jal­ni rad.
Pred­stav­ni­ca maj­ki Ro­san­da Pe­ko­vić ka­za­la je da je za­kon ko­jim su maj­ka­ma do­di­je­lje­na ova pri­ma­nja uki­nut na ne­za­ko­nit na­čin.
– Uki­nu­to nam je pra­vo ko­je smo ste­kle po za­ko­nu. Iz­la­zi­mo da is­ka­že­mo ne­za­do­volj­stvo, i kre­će­mo iz Bi­je­log Po­lja jer su ovim mje­ra­ma naj­vi­še po­go­đe­ne že­ne sa sje­ve­ra. Po­zi­va­mo sve maj­ke ko­ri­sni­ce na­kna­da iz svih gra­do­va Cr­ne Go­re i sve gra­đa­ne ne­za­do­volj­ne no­vim vla­di­nim mje­ra­ma šted­nje da nam se pri­dru­že – sa­op­šti­la je Pe­ko­vi­će­va.
Ona je is­ta­kla da je uki­da­njem na­kna­da Vla­da ugro­zi­la eg­zi­sten­ci­ju oko 100.000 gra­đa­na.
– Ovi lju­di ne­ma­ju od če­ga da ži­ve, mi mo­ra­mo da tra­ži­mo od Vla­de da nam vra­ti pri­ma­nja, tj. do­ži­vot­no ste­če­no pra­vo. To pra­vo ima 22.000 že­na, od­no­sno po­ro­di­ca i, pre­ma ne­kim pro­cje­na­ma, za 100.000 gra­đa­na to je bi­lo je­di­no pri­ma­nje – ka­za­la je Pe­ko­vi­će­va.
Ona je po­zva­la NVO sek­tor, sin­di­kat i sve po­li­tič­ke par­ti­je ko­je su maj­ka­ma da­le po­dr­šku da se Za­kon o na­kna­da­ma vra­ti, da im se pri­dru­že na pro­te­stu. Pod­sje­ti­mo, od­red­be za­ko­na ko­jim su pro­pi­sa­ne na­kna­de za maj­ke tro­je i vi­še dje­ce po­če­le su da se pri­mje­nju­ju od 1. ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne.
Iz­nos na­kna­da bio je 336 eura za maj­ke ko­je su ima­le naj­ma­nje 15, od­no­sno 25 go­di­na rad­nog sta­ža, od­no­sno 192 eura za maj­ke ko­je su na bi­rou ra­da pro­ve­le mi­ni­mum 15 go­di­na. Od­lu­kom Vla­de, ko­ju je po­dr­ža­la skup­štin­ska ve­ći­na, na­kna­de su pr­vo uma­nje­ne na 264, od­no­sno 144 eura, da bi po­tom pred­lo­ži­li nji­ho­vo pot­pu­no uki­da­nje.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com