Vukotić: Ne znam zašto sam otpušten, menadžeri su imali uticaj na politiku kluba - Volim Podgoricu

Vukotić: Ne znam zašto sam otpušten, menadžeri su imali uticaj na politiku kluba

 
 

Bivši trener Budućnosti Miodrag Vukotić obratio se javnosti saopštenjem u kojem ističe da ne zna zašto je otpušten sa mjesta šefa stručnog štaba, a rekao je i da su menadžeri imali ogroman uticaj na politiku klubu.

Čelnici “plavih” odlučili su da se mladom stručnjaku zahvale na saradnji poslije sezone u kojoj je Budućnost osvojila titulu.

„Bez ikakve analize prethodnog perioda, naša saradnja nije nastavljena. Zbog čega, ni danas mi nije jasno, niti saopšteno. Valjda ću jednog dana dobiti odgovor. Stara poslovica kaže da je jutro pametnije od večeri. Rukovođen time, sačekao sam da se slegnu utisci i da na miru analiziram svoj, ali i učinak kluba gdje sam radio protekle dvije godine i sa kojim sam prije nepun mjesec osvojio titulu. Osjećanja i utisci su pomiješani – osjećam zadovoljstvo, ponos i optimizam, ali isto tako zbog određenih stvari i dozu gorčine.Kao dijete i kapiten Budućnosti, imenovanjem za trenera ostvario sam dugogodišnji san. Međutim, vrlo brzo, po dolasku u klub shvatio sam da ću u svom radu imati dosta problema. Prije svega, igrački kadar je bio nedefinisan, status mladih igrača poražavajući, a vrata kluba bila su širom otvorena za menadžere koji su vršljali i odvodili najkvalitetnije igrače, i uz to imali veliki uticaj na politiku kluba”, istakao je Vukotić.

Nekadašnji trener Mladosti je u premijernoj sezoni pod Goricom osvojio drugo mjesto i izborio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope.

 

„Ogromnim angažmanom, kako mojim tako i kompletnog stručnog štaba, ta sezona je bila sezona potpune stabilizacije kluba. Formiran je respektabilan i perspektivan tim, osvojena vicešampionska titula i igrano finale Kupa, koje je nažalost izgubljeno nakon izvođenja penala. Dakle, tim je konsolidovan, rezultati su bili tu, nagovještaj novih i još boljih više nego izvjestan. Međutim, to tadašnju upravu kao da nije interesovalo, možda im je, kada sada razmislim, i smetao naš uspjeh. Kako komentarisati činjenicu da je klub u toj sezoni redovno sa po 3-4 mjeseca kasnio sa platama, da ih nagovještaj igračkog štrajka nije doticao i da su igrači jedinog partnera za saradnju, razgovor i dogovor, vidjeli u stručnom štabu. Umjesto da se igrački pojačavamo, uprava dozvoljava da se tim još više rasipa. Odlaze najtalentovaniji, a oni standardni koji nemaju ugovore bili su pred izlaznim vratima. Kada sam osjetio opstrukciju, a kako naše najbolje igrače ne bi uzeli drugi klubovi, razgovarao sam i bukvalno ih molio da ostanu, uvjeravajući ih da je Budućnost najveći klub u Crnoj Gori i da se vrijedi za njega boriti. Poslušali su me i zbog toga sam im zahvalan”.

Prošlog ljeta Budućnost je skrenula pažnju na sebe odličnim izdanjima u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Nakon što su eliminisali Rabotnički “plavi” su bili blizu uspjeha u dvomeču sa Genkom, koji je tek poslije boljeg izvođenja penala pod Goricom zaustavio Podgoričane.

„U kratkom periodu smo uspjeli da napravimo kostur tima, da dovedemo većinom neafirmisane igrače. Nismo se predavali, iako nas je zbog sveobuhvatne situacije, kompletna fudbalska javnost otpisala pred utakmicu sa Rabotničkim. Međutim, u dvomeču sa makedonskom ekipom izašli smo kao pobjednici i prošli u 2. kolo gdje smo se sastali sa Genkom. U prvom meču u Belgiji i pored dobre igre i lošeg suđenja, rezultat je bio nepovoljan, ali me je naša igra ohrabrila pred revanš, u kojem smo pružili dobru igru, postigli dva gola i anulirali prednost Belgijanaca. Igrali smo i protiv sudija, koji nam nisu dosudili dva očigledna jedanaesterca. Nesrećno smo poraženi na penale, ali utisak poslije utakmice je bio veoma pozitivan, pogotovo imajući u vidu činjenicu opšteg stanja u klubu i uslova u kojima smo trenirali i pripremali se za evroscenu. Da li treba napominjati da niko osim mene i stručnog štaba, pa ni sama uprava, nije vjerovala u ovu i ovakvu Budućnost.Rezultati iz Evrope su nam dali motiv da radimo još više, da vjerujemo u model igre koji smo imali u Evropi. Naravno, pojačani sa kvalitetnim igračima na pozicijama na kojima je to bilo potrebno. Međutim, uprava se još jednom oglušila na moje predloge, bolje reći vapaje. Nijemo je i sa strane posmatrala napore igrača i stručnog štaba, tako da smo novo prvenstvo počeli bez pojačanja. Uprkos tome, krenuli smo u novu sezonu veoma dobro i jesenji dio završili ubjedljivo prvi sa 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog, a na ostale rivale sa 17 i više bodova”.

Uslijedio je zimski prelazni rok u kojem Vukotić nije dobio od nove uprave igrače koje je želio, ali smatra da je ekipu spremio na pravi način za nastavak prvenstva.

„Analizirali smo urađeno tokom jeseni i sugerisali upravi da treba da se pojačamo, posebno po boku, u veznoj liniji i na poziciji štopera, i to sa igračima koji posjeduju kvalitet i kreativnost u igri. Tu smo prije svega mislili na Marka Ćetkovića i Argentinca Maurisija Bajka iz Bokelja. Međutim, ugovor je potpisan samo sa štoperom Simovićem i napadačem Nikačem. U proljećni dio prvenstva ušli smo potpuno spremni, što smo pokazali na dvije prvenstvene utakmice, protiv Zete i Sutjeske. Odigrali smo ofanzivno, ali ne toliko kompaktno kao u jesenjem dijelu. Tada počinju problemi koje niko, pa ni ja i moj stručni štab, nismo mogli da riješimo. Poslije utakmice sa Sutjeskom zbog povreda smo ostali bez pola prvog tima, čime smo izgubili kontinuitet, model i moć u igri koji nas je krasio od evropskih utakmica do meča sa ekipom iz Nikšića. Pokušavao sam sa stručnim štabom da nađem adekvatne zamjene i rješenja u toku krize, ali su se iz nedjelje u nedjelju zdravstveni problemi usložnjavali, a alternative nisu bile na potrebnom kvalitativnom nivou. Veći dio proljećnog dijela prvenstva zbog povreda su odsustvovali Radunović, Vukčević, Mitrović, Raičević i Hočko, zbog kartona su pauzirali Vujović, Đalović ili Mirković, uz lošu forma pojdinih igrača sve to učinilo je da se istopi jesenja prednost. Navijačima smo ipak donijeli titulu. Od prvog do posljednjeg kola smo bili prvi na tabeli, postigli smo najviše a primili najmanje golova. Na našem primjeru fudbal je pokazao koliko je nepredvidiv i uzbudljiv, da nema unaprijed dobijene utakmice ili titule”.

Bivši trener Podgoričana zahvalio se saradnicima, kao i upravi kluba.

„U ove dvije godine, koliko sam bio šef stručnog štaba, davao sam cijelog sebe, što se može reći i za stručni štab koji su činili Tomić, Perišić, Živaljević, kasnije i Petrović i Vuksanović. Ostvarili smo cilj koji smo sami sebi postavili i u koji smo jedino mi vjerovali. Ovom prilikom bih se zahvalio svojim saradnicima i igračima sa kojima sam sarađivao dvije sezone i svi oni imaju veliki doprinos u ostvarenju velikog uspjeha – osvajanja šampionske titule. Osjećam potrebu da kažem i da je klub od momenta dolaska gospodina Žarka Burića sa svojim saradnicima u organizacionom smislu počeo mnogo bolje da funkcioniše. Klub je obezbijedio kvalitetne pripreme i redovne plate i saradnja je bila mnogo bolja u odnosu na prethodnu upravu. U trenucima krize imao sam podršku da završim ono što sam započeo i na tome sam im zahvalan. Njihova podrška im je uzvraćena titulom prvaka”.

I pored velike prednosti na polovini sezone, dio navijača nije vjerovao u Vukotića.

„Ne znam iz kojeg razloga nisam imao podršku jednog dijela navijača, pa čak i kada smo imali prednost od 11 bodova na tabeli nad najbližim rivalima, i kada smo igrali veoma atraktivno, da ne kažem neki drugi termin. Zahvalio bih se svim istinskim navijačima koji su prepoznali moj rad i davali mi veliku podršku koja mi je puno značila, na kraju i pomogla timu da osvojimo titulu”, istakao je Miki Vukotić.

Budućnost će u novoj sezoni predvoditi Dragan Kažić, koji je dobio povjerenje poslije prekida saradnje sa Vukotićem.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com