NJEMAČKI ANALITIČAR HOLGER ŠMALE: Crna Gora nikakav vojni faktor - Volim Podgoricu

NJEMAČKI ANALITIČAR HOLGER ŠMALE: Crna Gora nikakav vojni faktor

Za­htje­vi iz ta­bo­ra lje­vi­ce da NA­TO bu­de ras­pu­šten uvi­jek vo­de ka zgra­ža­va­nju ve­ćin­ske po­li­ti­ke. Pri če­mu se tre­nut­no či­ni da se ova voj­na ali­jan­sa na taj put sa­ma upu­ti­la i da je ni­ko na to ne tje­ra, sma­tra nje­mač­ki ana­li­ti­čar Hol­ger Šma­le. Ka­ko je re­kao, ka­da pred­sjed­nik vo­de­će si­le, to jest SAD, sum­nja u član pet Sje­ver­no­a­tlant­skog ugo­vo­ra, ko­ji se ti­če so­li­dar­ne od­bra­ne i no­se­ći je stub sa­ve­za, i kad uz to dvi­je ve­li­ke čla­ni­ce – Nje­mač­ka i Tur­ska – iz po­li­tič­kih raz­lo­ga jed­na dru­goj ot­ka­zu­ju voj­nu sa­rad­nju u bor­bi pro­tiv te­ro­ri­zma, on­da se već mo­že go­vo­ri­ti o pro­ce­su ras­pa­da­nja ali­jan­se na ko­ji ni naj­ma­nje ne uti­če pri­jem no­vog čla­na.
– Cr­na Go­ra, sa svo­jih 650.000 sta­nov­ni­ka i 2.000 voj­ni­ka, ne­će NA­TO-u udah­nu­ti no­vu vo­lju za ži­vo­tom. Na­pro­tiv, upra­vo njen pri­jem po­ten­ci­ra ko­li­ko je ali­jan­sa van vre­me­na i svo­jih ak­tu­el­nih pro­ble­ma – ka­zao je Šma­le.
On na­vo­di da je NA­TO di­je­te Hlad­nog ra­ta i ima taj pe­di­gre, či­ji ka­rak­ter ni­kad ni­je uspio da uklo­ni.
– Pri­jem Cr­ne Go­re – a usko­ro vje­ro­vat­no i Ma­ke­do­ni­je – ne sli­je­di lo­gi­ku voj­ne neo­p­hod­no­sti, ne­go is­klju­či­vo ima po­li­tič­ki cilj – da Ru­si­ju još vi­še okru­ži. Umje­sto da sa Mo­skvom i uklju­če­nim ze­mlja­ma sli­je­di plan po­li­ti­ke opu­šta­nja pa po­je­di­ne ne­ka­da­šnje ju­go­slo­ven­ske re­pu­bli­ke pre­tvo­ri u za­jed­nič­ki voj­no-ne­u­tral­ni pro­stor na Bal­ka­nu i za­jed­nič­ki im ga­ran­tu­je bez­bjed­nost, NA­TO jed­nu po jed­nu ove ze­mlje uvla­či u svo­ju or­bi­tu mo­ći – na­veo je Šma­le.
Is­ta­kao je da je to blo­kov­sko raz­mi­šlja­nje Hlad­nog ra­ta, ko­je vi­še uop­šte ni­je na vi­si­ni jed­ne bez­bjed­no­sne po­li­ti­ke mo­de­r­nog vre­me­na.
– Pri­jet­nja za za­pad­ni svi­jet da­nas do­la­zi od asi­me­trič­nih kon­flik­ta ve­za­nih za ras­pa­da­ju­će dr­ža­ve u Afri­ci i na Bli­skom is­to­ku. Pro­tiv to­ga ne­će po­mo­ći ni NA­TO tru­pe u Cr­noj Go­ri a ni ame­rič­ki ili nje­mač­ki ten­ko­vi, ko­ji na Bal­ti­ku ci­lja­ju u prav­cu Ru­si­je – ka­že Šma­le.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com