Ono što se dešava poslije samo 6 MINUTA čitanja knjige je NEVJEROVATNO - Volim Podgoricu

Ono što se dešava poslije samo 6 MINUTA čitanja knjige je NEVJEROVATNO

Istraživanja su pokazala da je najbolji način opuštanja i smanjenja stresa – čitanje knjiga!

Čitanje je efikasniji i brži način opuštanja od brojnih drugih metoda kao što su slušanje muzike, šetnja ili ispijanje čaja.

Samo šest minuta čitanja smanjuje nivo stresa za dvije trećine.

Psiholozi vjeruju da je to zato što se mozak koncentriše na čitanje te se tako smanjuje napetost u mišićima i srcu.

Ovo je istraživanje sprovedeno na univerzitetu „Sussex„, a volonterima je izmjeren i nivo stresa i broj otkucaja srca nakon što su prethodno bili podvrgnuti određenim testovima i vježbama.

Nakon što su ih opteretili, volonteri su morali isprobati razne tehnike opuštanja, a pokazalo se da je najefikasnije bilo čitanje, koje je nivo stresa smanjilo za 68 posto.

Slušanje muzike bilo je nešto manje efikasno, a smanjilo je nivo stresa za 61 posto, šoljica čaja ili kafe stres je umanjila za 54 posto, dok je šetnja imala učinak od 42 posto.

 

3 komentara

  1. Gaming personal computers are not as challenging as you may perhaps assume, and doing your own gaming personal pc isn’t as challenging as a lot of persons would make you consider. Seeing that you previously have a distinct software in thoughts when building your very own gaming device, there are actually only three principal parts you have to have to feel concerned about, and every little thing else is truly secondary: the processor, movie card, and RAM.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com