Pet nagrada za predstavu “Trudna priča” - Volim Podgoricu

Pet nagrada za predstavu “Trudna priča”

“Trudna priča” u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović, a produkciji Teatra Komedija iz Skoplja, briljirala je na 52. nacionalnom pozorišnom festivalu”Vojdan Černodrinski” u Makedoniji. Ovaj komad, nastao po savremenom makedonskom tektu Blagice Sekulovske, proglašen je za najbolju predstavu u cjelini, a 16. juna u Prilepu, ansambl je imao veliki rezlog za slavlje osvojivši još četri nagrade, i to za: najbolji tekst- Blagica Sekulovska; Najbolju glavnu žensku ulogu- Jelena Žugić za ulogu dr Kate; Najbolju mušku epizodnu ulogu- Žarko Dimoski, za ulogu Boška; Najbolju žensku epizodnu ulogu- Eva Skenderovska- za ulogu Nede. Zvanično najbolju predstavu na festivalu koji predstavlja presjek ukupne makedonske teatarske scene, žiri  je ocijenio kao djelo vrhunskog kvaliteta.                                       .


“Kao žiri, imali smo namjeru da favorizujemo predstave sa savremenom temom koje imaju vezu i sa makedonskom tradicijom, ali i vrhunski kvalitet u svim elementima.Smatramo da “Trudna priča” ispunjava sve uslove, počevši od teksta Blagice Sekulovske, koji govori o tradiciji, do izvedbe koja je bila izvanredna u svim segmentima. U cjelosti gledano, vodila nas je i odluka da teatru treba neposredna, živa veza sa realnošću. Jedna aktuelnost, koja nije namještena,niti dodata,već proizilazi iz same suštine teksta”, izjavio je nakon proglašenja nagrada akademik Mandžukov.

                                                          

Tekst Blagice Sekulovske, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu. Radnja prati tri glavne heroine iz tri značajne makedonske drame- Lenče (Žaklina Petrovska), Nedu (Eva Skenderovska) i Cvetu (Elizabeta Stefanovska), koje, ujedinjene zajedničkom željom da postanu majke, posjećuju kliniku za vještačku oplodnju.

U humorističnom tonu prikazan je duboki vremenski jaz prošlosti i sadašnjosti. Predstava donosi kritiku tradicionalnog shvatanja žene i njenog položaja u bračnoj zajednici, ali i pitanje budućnosti, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa i za dramsku oplodnju?

“One hoće da budu majke. Muškarci, njihovi junaci, jure u novi žanr za njima, da ih osvoje. Pozorištem postavljamo I trudimo se odgovoriti, zajedno sa publikom, na najvažnija pitanja kojima želimo uputiti najboljeg čovjeka, društvo, sreću. Da li je budućnost u krizi, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa I za dramsku oplodnju? Da li su promjene u oblacima ili zaista mogu da nam se dese? Ukoliko mogu, promjene mogu da se dese najprije ako to učinimo mi, a ne neki drugi, jer uvijek su neki drugi krivci. Ne, svi smo krivi jer prošlost postaje bolja od sadašnjosti. Naša obaveza je da svi činimo napor za budućnost koju neće pojesti mas tehnologija, laž I brzi automatski život.

Budućnost je u prirodi, radu, miru, sreći, rađanju. Uprkos svemu”, kazala je o predstavi Trudna priča, rediteljka Lidija Dedović.

 

Ansambl čine: Jelena Žugic, Elizabeta Stefanovska, Eva Skenderovska, Žaklina Petrovska, Valentin Kostadinovski, Atanas Atanasovski,  Žarko Dimoski, Ilija Ilioski, Stole Micov i Edmond Sotir. Scenografiju za predstavu potpisuju: Sergej Svetozarev, Milan Nestorov i Lidij a Dedović, kostimografiju: Marta Dojčinovska, muziku: Dimitar Andonovski, dizajn svetla: Milco Aleksandrov, dron: Darko Danailov.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com