Dosta je soliranja i izleta u opoziciji - Volim Podgoricu

Dosta je soliranja i izleta u opoziciji

Opozicija umjesto jalovog političkog soliranja mora da se okupi, definiše dalje korake, kako bi se izvršio dodatni pritisak na Demokratsku partiju socijalista (DPS) u ispunjavanju zahtjeva za novim parlamentarnim izborima. Ovo su “Vijestima” kazali iz Građanskog pokreta URA, Demosa i Socijaldemokratske partije (SDP). 

Lideri svih opozicionih partija nisu se sastali nijednom od 16. oktobra, od kada traje bojkot parlamenta, dok se građanski dio opozicije posljednji put sastao još krajem januara. Od tada, opozicija je bojkotovala lokalne izbore u Nikšiću, dok su učestvovali na izborima u Herceg Novom. Premijer Duško Marković govorio je da mu ne pada na pamet da više poziva opoziciju na dijalog. On je nedavno, tokom posjete Žabljaku, rekao da se opozicija o vanrednim izborima može dogovarati samo između sebe, te da je dijalog moguć, ali samo ako ne bude uslovljavanja. 

Potpredsjednik URA Miloš Konatar kazao je da je vrijeme da se opozicioni lideri sastanu i dogovore naredne zajedničke korake. “Jednostavno, ozbiljna politička, ekonomska i društvena kriza u kojoj se nalazi Crna Gora zahtijeva intenzivniju komunikaciju opozicionih političkih subjekata. Zahtjevi opozicije vezani za razrješavanje političke krize su jasni i nedvosmisleni”, kazao je Konatar. On je naveo da je krajne vrijeme da se u opoziciji razgovara ozbiljno i hladne glave i da se razmisli i o novim zajedničkim aktivnostima, o dodatnim metodama pritiska na vlast kako bi se ostvarili  zahtjevi opozicije.

“Smatramo da bi bilo dobro da svi lideri opozicije sjednu za isti sto kako bi podijelili razmišljanja o daljem djelovanju. Isto tako, krajnje je vrijeme da se u opoziciji razgovara ozbiljno i hladne glave. Ne smije biti ishitrenih i nepromišljenih poteza i izjava koji samo mogu ići na- ruku DPS-u”, kazao je Konatar. 

Član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović poručio je da je ključno da opozicija ili njen dio, sa, kako je naveo, često jalovog soliranja, pređe na nivo programskog okupljanja progresivnih snaga oko temeljnih principa rada buduće Vlade nakon pada posljednjeg Berlinskog zida u Evropi.  “Tom procesu dali smo doprinos kroz naš Manifest kojim smo ukazali da je preduslov za političke promjene da prestanemo da se bavimo završenim temama statusno-strateškog karaktera i okrenemo se konkretnim temama koje zaokupljaju naše građane. Bavljenjem završenim temama dali bismo vjetar u leđa DPS-u, stavljajući u drugi plan svu nepravdu, poharu, kriminal i korupciju njihove otuđene kvazielite čime se sputava proces političkih promjena”, rekao je Vujović.

Zamjenik predsjednika Demosa Goran Danilović smatra da voljom dijela opozicije bojkot nije sproveden do kraja od prvog dana, zbog toga i ne daje rezultate. On navodi da  nije isto bojkotovati parlament zato što se dogodio užasno težak izborni dan 2016, i tražiti održavanje novih izbora na državnom nivou, a bez ikakvih uslova izlaziti na lokalne i dodaje da to opoziciju skupo košta. “DPS ne osjeća tako snažan pritisak kada sistem funkcioniše po dubini i predstavlja nas međunarodnoj zajednici kao neradnike, kao nekoga ko ne želi da radi u parlamentu, a i te kako želi da se takmiči za vlastiti rezultat na lokalnim izborima”, rekao je Danilović. On kaže da  koordinacije, na veliku žalost, nema zbog toga što bi ona pretpostavljala da onda nema pojedinačnih izlijetanja i političkih poteza.

Vujović je naveo da je SDP još pokretanjem Parlamentarnog dijaloga prošle godine doprinio većem stepenu opozicione koordinacije kroz dogovaranje uslova za izbore i kasnije kroz rad Prelazne vlade.

“Nakon izbora obezbijeđen je taj minimum koordinacije koji je ishodovao bojkotom parlamenta i zajedničkim stavom o novim izborima”, kaže Vujović. On je dodao da  bi opozicija bavljenjem završenim temama dala vjetar u leđa DPS-u. “Stavljajući u drugi plan svu nepravdu, poharu, kriminal i korupciju njihove otuđene kvazielite čime se sputava proces političkih promjena”, kaže Vujović. 

Danilović je podvukao da se sastanci na nivou lidera opozicije ne dešavaju zbog toga što pojedinim opozicionim liderima odgovara “da se navodno ne miješaju sa drugima, jer bi im to umanjilo šansu na lokalnim izborima”. 

Danilović: Je li važnije  kako ko stoji, ili zajednička pobjeda?

Danilović je kazao da opozicija nikada nije imala više poslanika a da se njena snaga manje primjećivala.  Danilović dodaje da je opozicionarima dužnost da sarađuju, makar na poslaničkom nivou.  

“Imamo 39 opozicionih poslanika, a nije ih bilo odavno, i nikada se nije manje primjećivala snaga tako moćnog dijela parlamenta koji čini 49 odsto. Ovo je definitivno neodrživo i skupo će nas koštati. DPS mora osjetiti snagu 39 opozicionih poslanika, ne toliko partija koliko 39 poslanika. Ako ne možemo da sarađujemo kao lideri, kao poslanici smo dužni da sarađujemo”, kazao je Danilović. On navodi da neko mora reći šta je važnije – da opozicija jednom konačno pobijedi na vanrednim parlamentarnim izborima o čijim bi se uslovima dogovorili sa DPS-om, ili da se takmiči u nizu malih izbora, za čije održavanje, kako navodi nema uslova. “Ali to prećutkujemo jer je izgleda mnogo važnije kako ko stoji u opoziciji, nego šta ćemo skupa protiv vrlo tijesne parlamentarne većine”, kazao je Danilović.

Vijesti

1 komentar

  1. I’m happy! Seriously useful blog post right here my buddie. I just desired to comment & say keep up the excellent work. I’ve bookmarked your site right now and I’ll come back to read more soon my friend! Additionally nice designs on the page layout, it’s genuinely simple for the eye.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com