Koncert Baptiste Trotignon i Minino Garay u KIC-u - Volim Podgoricu

Koncert Baptiste Trotignon i Minino Garay u KIC-u

 

Na svjetski dan – Praznik muzike 21. jun, vodeći francuski džez pijanista i kompozitor Baptist Trotinjon u duetu sa argentinskim perkusionistom Mininom Garajom, premijerno će prirediti koncert u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Koncert organizuju KIC „Budo Tomović”, NVO Jazz Art i Francuski institut, a sponzor koncerta je Societe Generale Montenegro. U okviru muzičkog programa KIC-a, Praznik muzike se tradicionalno obilježava od 2002. godine.

Album “Chimichurri”, koji će ova dvojica muzičara predstaviti podgoričkoj publici, snimljen je u Buenos Airesu prošle godine, i već neko vrijeme ga izvode na scenama širom svijeta.

“Muzika na ovom albumu oslikava putovanje između sjevera i juga, između zvuka drveta i kože, između sjetne nostalgije i lude pomame, u zavisnosti od melodije koju smo sa puno ljubavi birali zajedno”, kaže Baptist Trotinjon, ističući spoj svog evropskog identiteta sa južnjačkim srcem perkusioniste Garaja, koji je prije 20 godina došao u Evropu da se pozabavi drugom muzičkom formom. Zvuci klavira i udaraljki u izvođenju ovog dua zvuče fantastično, zanosno melodično i neprekidno ritmično!

Jedan od najuglednijih francuskih džez kompozitora i pijanista danas, Baptist Trotinjon (Baptist Trotignon, 1974) je za svoja muzička dostignuća osvojio mnogobrojne nagrade među kojima se izdvajaju: nagrada Francuske džez akademije za najboljeg francuskog džez muzičara (Prix Django Reinhardt), nacionalna nagrada Victoires du Jazz za najboljeg francuskog debitanta 2003, Prva nagrada grada Pariza na Internacionalnom takmičenju džez klavira Martial Solal, 2002. Za orkestarsko djelo Different Spaces, 2014. imenovan je za kompozitora godine, od strane prestižne francuske godišnje naagrade Pobjeda muzike (Victoire de la Musique) u kategoriji klasične muzike (Victoires de la Musique Classique). Dobitnik je velike nagrade za džez od strane francuskog udruženja autora, kompozitora i izdavača (SACEM), 2011. Prošlog mjeseca je osvojio francusku nagradu Grand Prix Lycéen des Compositeurs za savremenu muziku.

Rođen je u pariškoj regiji, a odrastao je u mjestu Loara. Već sa šest godina je počeo da uči klavir i klasičnu muziku, a kao tinejdžer se zainteresovao za džez i improvizaciju. Kao muzičar i glumac se pojavio u filmu Le Nouveau Monde (1994) poznatog francuskog režisera Alana Kornea (Alain Corneau), a četiri godine kasnije je oformio trio sa kontrabasistom Klovisom Nikolasom (Clovis Nicolas) i bubnjarem Tonijem Rabesonom (Tony Rabeson). Sarađivao je sa brojnim džez muzičarima kao što su: američki trubač Tom Harl (Tom Harrell), italijanski saksofonista Stefano di Batista (Stefano Di Battista), italijanski bubnjar Aldo Romano, američki pijanista i kompozitor Bred Meldau (Brad Mehldau) i drugi (na linku u dnu stranice naći ćete više podataka). Nastupao je kao solo muzičar i sa svojim trijom, i u drugim raznim formacijama, na poznatim džez festivalima u Montrealu, Beču, Nici, Montreju, Vankuveru, Torontu i drugima.

Ukupno deset albuma kao vođa i pet albuma kao koautor muzike je trenutno diksografsko dostignuće ovog autora. Sa svojim trijom izdao je debitantski album Fluide (2000) i drugi album Sightseeing (2001), a kasnije i albume Flower Power(2006), Share (snimljen u Njujorku, 2008) u saradnji sa američkim džez bubnjarem Erikom Harlandom (Eric Harland), Song Song Song (2012), Le Monde… Najnoviji album “Chimichurri” iz 2016. snimio je u saradnji sa argentinskim perkusionistom Mininom Garajem.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com