Na skener i magnetnu pacijenti čekaju oko 15 dana - Volim Podgoricu

Na skener i magnetnu pacijenti čekaju oko 15 dana

 

Da dopunski i rad vikendom u Kliničkom centru Crne Gore daje rezultate najbolje govore oni kojih se ove usluge direktno tiču – pacijenti.

Cetinjanka Rajka B. jedna je od građana koju su, kako kaže, u Centru za radiološku dijagnostiku čak dva puta prijatno iznenadili.

“Prvo sam išla na skener i zakazali su mi snimanje za 10 dana. Mislila sam da je slučajnost, jer je termin bio popodne i odmah nakon praznika. Kada su mi, nakon skenera, na konzilijumu za magnet zakazali snimanje za 18 dana bila sam zatečena, jer sam očekivala ni manje ni više nego barem za mjesec i po”, priča ona za Dnevne novine.

Pacijenti prijatno iznenađeni

U nevjerici je, kaže, nekoliko puta provjeravala datum, pa mjesec, davala rodbini da provjeri, ali to je bilo to.

“Zakazali su mi za 18 dana, doduše u nedjelju, ali nema veze. Nisam ni sanjala da ću i taj pregled završiti tako brzo”, kazala je ona, ne krijući zadovoljstvo.

I Mitar iz Kotora zadovoljan je brzinom zakazivanja snimanja na skeneru i magnetnoj rezonanci u Kliničkom centru.

“Imao sam zakazano snimanje magneta grudnog koša u utorak 13. juna, ali im se bila pokvarila jedna mašina. Inače bi se čekalo dosta da opet zakažu, ali su mi ovaj put rekli da dođem u nedjelju 18. juna. Oba magneta su radila i brzo sam završio snimanje”, priča Mitar.

Sa kraćim vremenom čekanja na pregled, kaže penzioner Jovan iz Nikšića koji je doveo suprugu Dragicu na snimanje magnetom, sve se lakše podnosi.

“U posljednje vrijeme sve se brže zakazuje i završava. Poranimo, dok je hlada da stignemo u Podgoricu, malo pričekamo. Važno je da se završava posao i da se brže stiže do dijagnoze, a ne kao ranije da se čeka mjesecima na red”, smatra Jovan.

Liste čekanja na četiri najveće klinike Kliničkog centra od maja do juna kraće su za 200 mjesta, ali u Centru za radiološku dijagnostiku, iako rade punom parom su skromni.

Usaglasiće se i dužina trajanja pregleda

Kako je kazao Dnevnim novinama direktor Centra za radiološku dijagnostiku dr Branimir Vlahović, termini zakazivanja MR i CT pregleda su od kada je uveden dopunski rad skraćeni za oko mjesec.

“Magnetna rezonanca (MR) i CT pregledi se trenutno zakazuju od mjesec do mjesec i po dana. Od kad je uveden dopunski rad, koji je uglavnom vikendom u našem Centru za radiološku dijagnostiku, termini zakazivanja su skraćeni za oko mjesec”, kazao je dr Vlahović.

Zbog konstantnog porasta broja novih indikacija za skener, a naročito magnetnu rezonancu, kako je istakao, vrijeme čekanja se posljednjih nekoliko mjeseci ne skraćuje.

“Vrijeme čekanja se ne skraćuje posljednjih nekoliko mjeseci, jer neprestano raste broj novih indikacija za CT, a naročito za MR preglede. Trenutno je zakazivanje stabilno. Uspijevamo da lista čekanja ne raste”, kazao je Vlahović.

Podsjetimo, protiv odluke da se smanji trajanje radioloških snimanja usljed elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda od strane izabranih doktora, koje je startovalo 15. juna, prošle sedmice pobunili su se radiolozi Kliničkog centra na čelu sa predsjednicom Udruženja radiologa dr Žankom Cerović.

U pismu upućenom ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću radiolozi su upozorili da drastično skraćenje trajanja radioloških pregleda može ugroziti dijagnostiku i zdravlje pacijenata.

Naime, kako tvrde, prema uputstvu koje je Ministarstvo dostavilo izabranim ljekarima za elektronsko zakazivanje onemogućeni su da obave snimanja na osnovu pravila struke, jer je njihovo vrijeme trajanja smanjeno šest puta.

Nakon sastanka menadžment KCCG sa ministrom zdravlja i kolegijumom radiologa nesporazum je otklonjen. Dogovoreno je da se, nakon dobijanja preporuka od konsultanta KCCG i eksperta iz oblasti radiologije Đorđija Šaranovića, usaglasi dužina trajanja radioloških pregleda.

“Korišćeni su isti normativi za dužinu trajanja pregleda, ali ono što nije ukalkulisano u dužinu trajanja pregleda jeste vrijeme koje je potrebno za opis snimaka. Na taj način smo došli do trenutno kvalitetnijeg rješenja za pacijente, gdje će se normativu za dužinu trajanja pregleda dodati i normativ za dužinu trajanja opisa, pa će pacijenti biti u prilici, u najvećem broju slučajeva, da opis pregleda dobiju istog dana na ruke”, objasnila je nakon sastanka pomoćnica ministra dr Vesna Miranović.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com