Specijalno tužilaštvo istražuje državnu pomoć Montenegro erlajnsu - Volim Podgoricu

Specijalno tužilaštvo istražuje državnu pomoć Montenegro erlajnsu

Specijalnom državnom tužilaštvu je povodom navoda poslanika SDP-a Raška Konjevića o državnoj pomoći  Montenegro erlajnsu formiralo predmet koji se nalazi u fazi izviđaja, saopšteno je “Vijestima” iz Specijalnog državnog tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić.

Konjević je prije dva dana kazao da je prethodne sedmice imao razgovor sa Katnićem, tokom kojeg je ukazao na nezakonitosti u odluci Vlade da kompaniji Montenegro airlines dodijeli državnu pomoć od dva miliona eura.

 Iz Ministarstva finansija su “Vijestima” saopštili da je Vlada na predlog resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, isplatilo iz tekuće budžetske rezerve dug Montenegro erlajnsa prema Hipotekarnoj banci  od 2,2 miliona eura, kako  bi izbjeglo aktiviranje državne garancije.

„Riječ je o dospjelom dugu nacionalnog avioprevoznika  po kreditima kod Hipotekarne banke (u iznosu od 5,7 miliona eura) za koje je je garantovala država u skladu sa Programom državne pomoći. S obzirom na obavještenje Montenegro erlajnsa da nije u mogućnosti da izmiri dospjeli dug, kao i upozorenje banke da će ukoliko uplata izostane, aktivirati sva sredstva obezbjeđenja pa samim tim i državnu garanciju, Vlada je u cilju očuvanja održivosti kako sistema javnih finansija tako i održivosti same kompanije u toku ljetnje turističke sezone donijela pomenutu odluku“, rekli su iz Ministarstva finansija na čijem je čelu ministar Darko Radunović, navodeći da je novac isplaćen iz budžetske tekuće rezerve u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i pravilnikom za korišćenje sredstva budžetske rezerve.

Dodaju da se Montenegro erlajns obavezao da u narednom periodu vrati iznos koji je država uplatila, „dok će se kroz detaljne analize i optimizaciju rada i broja zaposlenih iskristalisati i sama budućnost kompanije“.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje da li je pomoć Montenegro erlajnsu dodijeljena bez saglasnosti Komisije za kontrolu dodjele državne pomoći, kako je u ponedjeljak saopštio Konjević.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio je u ponedjeljak da će o tome uskoro detaljno obavijestiti javnost.

On je za stanje u saobraćajnim kompanijama optužio ministre iz SDP-a koji su godinama za njih bili zaduženi. Prethodni ministar saobraćaja bio je Ivan Brajović, koji je prije dvije godine osnova drugu partiju Socijaldemokrate, a sada je predsjednik Skupštine.

Konjević je kazao da je pomoć MA dodijeljena nezakonito jer je Zakonom o državnoj pomoći  predviđeno da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina.

„MA je dobio državnu pomoć 2012. godine. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć, koja sada nije ni tražena“, kazao je Konjević podsjećajući da je Evropska komisija i ranije upozoravala Vlade na sporne dodijele državne pomoći.

On je rekao da je  prije 15 dana tražio od Nurkovića da objavi odluku i materijal na osnovu kojih je odobrena državna pomoć za MA. Konjević je podsjetio da MA državi duguje više od 15 miliona eura za poreze i doprinose Aerodromima Crne Gore 18 miliona eura, kao i da godinama posluju sa gubitkom i da je dovedena pred stečaj.

Iz MA nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“ za šta su iskoristili državnu pomoć i da li je menadžment našao rješenje za dugove, već su uputili na resorno Ministarstvo.

(Vijesti)

2 komentara

  1. I am frequently to blogging and i genuinely appreciate your content regularly. This great article has truly peaks my interest. I’m going to bookmark your web blog and keep checking for brand new data.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com