Đukanovićev prijatelj umiješan u puč u Turskoj? - Volim Podgoricu

Đukanovićev prijatelj umiješan u puč u Turskoj?

Turski list “Dailysabah” prozvao je bivšeg palestinskog ministra sigurnosti Mohameda Dahlana, koji ima i državljanstva Crne Gore i Srbije, da je umiješan u pokušaj navodnog državnog udara, 15. jula prošle godine, tokom kojeg je trebalo da bude srušen predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Dailysabah” slovi za propagandno glasilo Erdogana i njegove Partije pravde i razvoja(AKP).

Dahlan i njegova supruga su 2010. na predlog tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, dobili crnogorsko državljanstvo po povlašćenim uslovima dok je Vlada Srbije, premijera Aleksandra Vučića, prije tri do četiri godine, na zatvorenoj sjednici, dodijelila  državljanstvo ovom kontroverznom Palestincu, članovima njegove najuže porodice i petorici najbližih političkih saradnika.

U svjetlu zaoštravanja odnosa između Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata(UAE) usred katarske krize, “Dailysabah” 13. juna ove godine u tekstu pod naslovom „UAE navodno dali tri milijarde dolara za rušenje Erdogana“, se navodi da je neposredno nakon državnog udara britanski novinar i urednik časopisa „Middle East Eye“ David Hearst ustvrdio da je Dahlan, „prenio novac terorističkoj grupi za pokušaj državnog udara: “Čak je i komunicirao sa Fetulahom Gulenom ,osobom sa kojom je blizak“.

Deset dana ranije taj list, u članku takođe posvećenom odnosima sa UAE, piše da je „Dahlan, koji živi u UEA i koji je savjetnik princa Abu Dabija, Šeika Mohameda bin Zajeda, navodno prebacivao novac na partnere u Turskoj samo nekoliko nedjelja prije pokušaja državnog udara“.

 „Takođe, nakon pokušaja puča, egipatska TV Al Ghad, u vlasništvu Dahlana, razgovarala je s Fetulahom Gulenom… U tom intervjuu Gulen je pozvao zapadne zemlje da intervenišu u Turskoj i ruše predsjednika Erdogana i AK“, piše ovaj list.

Dahlanu je prošle godine u decembru u Ramali, sjedištu Palestine, trebalo da počne suđenje u odsustvu zbog navodne višemilionske pronevjere sa državnim fondovima

U fokus domaće javnosti Dahlanovo ime našlo se 2014.  kada je Vlada Crne Gore planirala da u dugoročni zakup da Kraljičinu plažu kod Čanja, a kupac je navodno bila kraljevska porodica iz UAE. Tada su mediji objavili da iza kompanije, koja je trebalo da kupi Kraljičinu plažu u rejonu Dubovica, stoji upravo Dahlan. Sljedeće godine, Royal group iz UAE je odustala od projekta na Kraljičinoj plaži. Na Dahlanovo ime je u tom periodu registrovano više firmi u Crnoj Gori, od kojih su neke ugašene.

U predlogu za dobijanje državljanstva, koji su objavili mediji, a koji je Đukanović 2010. dostavio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću (SDP) se navodi da je Dahlanova lična zasluga što je “Crna Gora uspostavila veoma kvalitetan odnos s kraljevskom porodicom Al Nahijan u UAE”. “Gospodin Dahlan je svih godina veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti, ali prije svega najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”, naveo je Đukanović.

 Đukanović od 2008. putuje u Abu Dabi, a te godine se prvi put sastao sastao sa članovima kraljevske porodice, nakon čega su najavljeni veliki projekti, od kojih nijedan nije realizovan, kao što su Velika plaža, privatizacija Prve banke, Brodogradilište Bijela.

BIRN je objavio da je Dahlan  bio posrednik u pregovorima o ulaganju UAE  u Srbiju, nakon kojih je Abu Dabi obećao da će u Srbiji  investirati nekoliko milijardi eura.

Možda najupečatljivija ilustracija bliskih veza Dahlana, Đukanovića i Vučića objavjena je u martu 2014. na Inlajt presu, prodahlanovskom sajtu, koji je Abas navodno blokirao na Zapadnoj obali. U pratećem tekstu navodi se da je Dahlan došao iz Kaira u Beograd kako bi se sastao sa članovima vlade, samo dva dana nakon što su naprednjaci odnijeli ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.  Na jednoj fotografiji prikazan je zajedno sa novoizabranim premijerom  Vučićem i Đukanovićem. U tom tekstu stoji da su tema sastanka bili “zajednički interesi” na Balkanu i Bliskom istoku. Dahlana su ranije smatrali nasljednikom Jasera Arafata. Kada je  Mahmud Abas  odnio pobjedu,

Dahlan je izbačen iz Fataha 2011.  Nakon toga ga je Abas optužio za korupciju i nagovijestio da čak ima veze sa Arafatovim ubistvom.

Džonatan Šnacer, potpredsjednik Fondacije za odbranu demokratija iz Vašingtona, u izveštaju američkom Kongresu iznio je da je Dahlan “ukrao 300 miliona dolara pomoći od Sjedinjenih Država”. “Navode o Dahlanovoj korumpiranosti nije lako odbaciti”, napisao je u izvještaju. “Na vrhuncu mirovnih pregovora u Oslu devedesetih, on i pojedinci lojalni Arafatu kontrolisali su granicu Gaze sa Izraelom i uzimali porez za svaki kamion koji je ulazio (u Gazu)”, naveo je on

Đukanoviću Dahlan “prijatelj”, BS i reis Fejzić uz Erdogana

Đukanović je 2014. rekao da “zna Mohameda Dahlana, kao prijatelja, kao jednog od najbližih saradnika bivšeg palestinskog predsjednika Arafata, kao jednog čovjeka od izuzetnih zasluga za uspostavljanje mira na Bliskom istoku”. “Dakle, jednog čovjeka koji je prijatelj Crne Gore i prijatelj ovog regiona…”,

 Ono što predstavlja neobičnu situaciju u Crnoj Gori je da je Đukanovićev koalicioni partner Bošnjačka stranka, javno stala u odbranu Erdogana tokom navodnog puča u Turskoj.

“Predsjednik BS i potpredsjednik Vlade Rafet Husović uputio je podršku predsjedniku i Vladi Turske. On je osudio pokušaj vojnog puča u Turskoj i kazao da je odbranjena demokratija i volja turskog naroda”, navela je tada BS.

Erdoganu je podršku dao I reis Islamske tajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić, koji je pokušaj državnog udara nazvao “zlom koje je moglo da nanese veliku štetu i izrodi još jedno veliko ratište u svijetu”.

Državni udari Dahlanu kao hobi

Posljednji put Dahlanovo ime u Crnoj Gori su izgovorili u Demokratskom frontu. Braneći se od optužbi da su bili dio pokušaja političke zavjere sa elementima terorizma, oktobra prošle godine tokom održavanja izbora, DF je saopštio da je Dahlan “jedan od onih koji su navodno osmislili lažni državni udar u Crnoj Gori”.

Osim za umiješanost u slučajeve “državn udar” u Crnoj Gori i Turskoj, Dahlana prozivaju i za takvo djelo u matičnoj državi.

“Nakon što je Hamas na izborima preuzeo vlast od Fataha u Gazi, Dahlan je morao da napusti tu teritoriju. Optuživali su ga za pokušaj državnog udara. Neki njegovi ljudi su uhapšeni, među kojima, prema navodima medija, i prvi ambasador Palestine u Crnoj Gori Adham Abo Madalala”, objavio je Monitor.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com