Dodjela državne pomoći – sve pod velom službene tajne - Volim Podgoricu

Dodjela državne pomoći – sve pod velom službene tajne

Sporna Vladina pomoć Montenegro Airlinesu od preko dva miliona eura, koju izviđa Tužilaštvo, ponovo je otvorila pitanje korišćenja tzv. budžetskih rezervi.

Po podacima Instituta alternativa, od 2011. godine do danas, Vlada je iz tekućih budžetskih rezervi potrošila 93 milona eura.

Ne zna se kome je sve taj ogromni novac podijeljen ni po kojim kriterijumima jer o tome odlučuje Vlada i to uglavnom njen uži kabinet.

U opoziciji i nevladinom sektoru tvrde da se taj novac troši za namicanje glasova uoči izbora i spašavanje posrnulih državnih kompanija, a sve pod velom službene tajne.

“Ja sam ministru finansija uputio prije par nedjelja dopis gdje sam tražio detaljan spisak tekućih rezervi. Nemam odgovor ministra i pretpostavljam da koren rebalansa treba tražiti za neke namjene koje nisu transparentne”, rekao je za TV Vijesti poslanik Aleksandar Damjanović.

Slično misle i u Građanskom pokretu URA.

“Građani ne znaju gdje novac ide kada dođe u budžetsku rezervu. To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Miloš Konatar iz URA.

U MANS-u smatraju da rebalansom budžeta i slivanjem osam miliona eura u tekuće rezerve Vlada priprema teren za saniranje troškova Montenenegro Airlinesa, ali i Crnogorske plovide koja mora da vraća kredit za kupovinu brodova. Očekuju da će se dio preostalog novca preusmjeriti u opštine koje očekuju lokalni izbori.

“Pa će te opštine početkom godina imati više novca da rade puteve, da daju novca za socijalno ugrožene ljude i da se koriste mehanizmi koji se koriste u predizbornim periodima”, kaže Ines Mrdović iz MANS-a.

Prema podacima kojima raspolaže Institut alternativa, u posljednih šest godina iz bužetskih rezervi potrošeno je oko 93 miliona eura. U pitanju je novac koji dodjeljuje uži kabinet Vlade, ali za koji se obično ne zna kome se i u koje svrhe dodjeljuje. Pitanje je kome odgovara ovakvo netransparentno trošenje novca?

“Vladi je u interesu da se što manje zna kako će biti potrošen novac iz budžetske rezerve iz razloga što se taj novac može iskoristiti za raznorazne stvari koje mogu da budu nezakonite, kao što imamo situaciju Montenegro Airlinesa gdje treba da mu se dodijeli državana pomoć sa pozicije držane rezerve”, rekla je Mrdović.

Konatar kaže da se Vlada ponaša da kada hoće nešto da sakrije da nekome proslijedi novac, ona ga proslijeđuje iz budžetskih rezervi.

“Taj novac proglašava službenom tajnom. Građani na kraju ostaju potpuno neinformisani gdje taj novac ide”.

A prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti sredstva iz tekuće rezerve dodjeljuju se za hitne i nepredviđene izdatke tokom fiskalne godine. O uplati tih sredstava odlučuje Ministarstvo finansija uz saglasnost Vlade.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com