TRAGEDIJA KOJA JE SVE UZNEMIRILA: Poznat uzrok smrti dječaka - Volim Podgoricu

TRAGEDIJA KOJA JE SVE UZNEMIRILA: Poznat uzrok smrti dječaka

 

 
 
 
 

Herceg Novi je s ogromnom tugom ispratio na posljednji počinak pupoljak mladosti, malog S.D., koji je u 12. godini tragično preminuo u nedjelju u moru kod Žanjica.

Redakcija Radija Jadran, zbog humanog i etičkog kodeksa koji strogo poštuje, ne objavljuje vijesti o ovakvim događajima. To su situacije koje bole najbliže stradalih, ali često stvaraju i pogrešnu sliku u javnosti.

Takav je slučaj sa nesrećno preminulim dječakom, koji je život izgubio zbog srčanog udara, skočivši u more, a ne utapanjem, kako su neki mediji prenijeli.

Zbog pogrešne predstave o tragediji, koja je uznemirila sve, našoj redakciji javio se dječakov ujak, poznati ronilac i sportski ribilovac Dejan Drašković. On je u nedjelju bio na mjestu velike nesreće koja je zadesila njihovu porodicu i prvi je pokušao da spasi dječaka.

Pojedini portali prenijeli su netačnu informaciju da je dječak bio sa njim na brodu, te da je skočio u more i utopio se.

– Mi smo bili na plaži Žanjic. On je pošao sa mnom na gumenjak da se usidrimo, 15 m od obale. Nismo se mi odatle pomijerali. A kako je napisano, ispalo je da sam ga ja vodio na podvodni ribolov i dozvolio da se udavi. To mi smeta i u svoj mojoj boli više boli da čitam i slušam takve stvari – kazao je on.

Dejan Drašković nam priča da je patolog koji je izvršio odbukciju, u izvještaju jasno napisao da je dječak prilikom samog skoka u more doživio srčani udar.

– Kada je skočio, kazao je doktor, pri dodiru sa vodom njegovo srce je napravilo taj spazam. Naveo je kao uzrok smrti utapanje, ali razlog tome je infarkt. Objasnio mi je da nije bilo šanse da ga spasimo, iako smo odmah reagovali i sve probali – priča nam kroz suze Dejan.

On je opisao kako se sve dogodilo. Istog trenutka kada je dječak skočio sa gumenog čamca u more da bi doplivao za ujakom do obale, vidjeli su da nešto nije u redu i odmah su reagovali.

– Moj prijatelj, dva spasioca i ja odmah smo skočili za njim. On se nije udavio, bio je na površini, mislio sam u dvije sekunde na početku da roni, ali nije reagovao. To je bilo 15 metara od obale. Za par sekundi smo bili kod njega, izvukli ga. On jeste uzeo dva udaha vode, izbacili smo je, ali nije potonuo – ponavlja Dejan Drašković.

Na obali su se zatkela i dva doktora, među kojima i dr Đuro Marić, koji je pokušavao da reanimira dječaka. Dječak je u jednom momentu udahnuo, kao da je prodisao, ali uzalud, jer srce je otkazalo.

– Želim da javnost zna da je njega ujak spasavao, ali srce mu nije izdržalo, puklo je u dodiru sa vodom. Doktor kaže da je to jedan u milion slučajeva. Ja sam njega odmah izvukao iz mora, nije on bio pod vodom ni 5 sekundi. Vjerujte mi. To što pišu portali, to je strašno – navodi Dejan. Zamjera jedino što je Hitnoj pomoći trebalo čitav sat da dođe na lice mjesta.

Inače, obdukcija je pokazala da je S.D. bio zdrav dječak, bez srčanih mana.

– Hiljadu puta je tako skočio u more, kao i ja i mnogi od nas… Ali, kupao se prije toga, nije bio vruć. Bili smo u Plavoj špilji… Ne možemo da shvatimo i da se pomirimo. Nije imao nikakvu anomaliju, zdrav kao dren. Doktor mi je rekao da je to jedan u milion slučajeva – priča potreseno Dejan, koji je sve učunio da oživi sestrića. Biće to za njega doživotna trauma, a za cijelu porodicu vječna rana i tuga.

Radio Jadran je imao ljudsku i profesionalnu obavezu da prenese  dijelić onoga što se desilo malom S.D., na molbu njegovog ujaka, jer takvu žal kada ljudi ostanu bez svojih najmilijih ne treba dodatno produbljivati i ozlijeđivati.

Radio Jadran

1 komentar

  1. Spavaj mirno nasmejani dečače, tuga do neba? Dejo dragi, svi znaju koliko si ga volio i da ga nisi odvajao od svoje djece.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com