Đukanović: Vrijeme je za proteste i vladu u sjenci - Volim Podgoricu

Đukanović: Vrijeme je za proteste i vladu u sjenci

 

Funkcioner Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta Milutin Đukanović rekao je da je dobro što opozicija bojkotuje crnogorski parlament, ali i da bi bilo dobro da se pokrenu nove aktivnosti, posebno u vidu organizovanja protesta. Đukanović je u razgovoru za “Dan” naglasio da bi, kada su u opoziciji svi jedinstveni u bojkotu, osim organizovanja protesta, antirežimske snage trebalo da razmisle i o formiranju parlamenta i vlade u sjenci.

“Evidentno je da pored bojkota treba pokrenuti i neke druge aktivnosti. Što se tiče DF-a, naša pozicija je jasna. Mi smo otvoreni da saslušamo sve predloge, ali znamo da su protesti važni i da bi bili dobri kao dodatni vid pritiska na režim. Zato pozivamo sve druge opozicione političke subjekte da se dogovorimo i da to zajednički organizujemo”, rekao je Đukanović za “Dan”.

Funkcioner DF-a je naglasio da vlast već skoro sedam mjeseci odbija da prihvati zahtjeve koje je opozicija definisala odmah nakon parlamentarnih izbora prošle godine.

“Čak saopštavaju da narednih izbora neće biti do 2020. godine i tvrde da im ne pada na pamet da prihvate zahtjeve opozicije. Zato se postavlja pitanje da li je samo bojkot dovoljan, i šta bi trebalo da opozicija dalje uradi da bismo dobili ono što svi želimo rušenje režima. Demokratski front nema dilemu da su protesti neophodni”, podvukao je Đukanović.

Na pitanje zašto misli da bi protesti bili uspješni sada, a 2015.godine se nijesu završili rušenjem režima, on je istakao da tada iza protesta nije stala cijela opozicija.

“Mislim da bi opozicija trebalo da se dogovori o tome. U svakom slučaju, nove aktivnosti su neophodne”, istakao je Đukanović.

Podsjetimo, odmah nakon oktobarskih izbora, predstavnici Demokratskog fronta, koalicije Ključ, Demokrata i Socijaldemokratske partije donijeli su odluku da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora.

Predstavnici tih subjekata su se saglasili da ne priznaju rezultate izbora imajući u vidu da su ovaj izborni proces pratile zloupotrebe, koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne izborne procese u istoriji parlamentarizma Crne Gore, posebno imajući u vidu činjenicu da su pojedini mediji već u subotu najavili, a državni organi Crne Gore u nedjelju 16. oktobra saopštili da se tokom izbornog dana desio pokušaj državnog udara.

Smatraju i da je jasno da se u atmosferi državnog udara na sam dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori.

Opozicioni parlamentarni subjekti traže da se nezavisno ispitaju sve činjenice u vezi sa navodnim državnim udarom i da se javnosti saopšti ko su izvršioci, a ko nalogodavci te akcije.

Iz opozicije su objavili i grafikon koji pokazuje ogroman pad izlaznosti od 15 sati na dan izbora prošle godine, odnosno od momenta kad su se institucije sistema uključile u izbore na strani DPS-a i saopštile detalje o navodnom terorističkom napadu i državnom udaru.

Premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković kazao je ranije da će naredni parlamentarni izbori biti održani 2020. godine.

On je poručio da se dijalog sa opozicijom ne može graditi na njihovom zahtjevu da im se garantuje održavanje vanrednih izbora 2018. godine.

Marković je rekao i da svi politički subjekti podjednako snose odgovornost za aktuelnu političku situaciju u Crnoj Gori, te da su svi dužni da se odgovorno ponašaju kako bi se riješila politička kriza.

DAN

1 komentar

  1. DPS su naveca olosh u Crnogorskoj Istoriji! Bitange, lopovi, izdajnici, lazovi, strani kolaboranti, prodane dushe, iskomsleksirane kukavice, neznalice, jednom rijecju gadovi!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com