Odnosi crne Gore i Rusije: Puklo zbog ličnih interesa - Volim Podgoricu

Odnosi crne Gore i Rusije: Puklo zbog ličnih interesa

Odnosi Crne Gore i Rusije u posljednjih 10 godina došli su od poruka da Rusija neće uticati na crnogorske planove da uđe u NATO do poruka ruskim turistima da ne idu u Crnu Goru,  optužbi da crnogorska vlast širi rusofobiju i tvrdnji da je Rusija umiješana u pokušaj državnog udara. Geopolitički analitičar Blagoje Grahovac ocijenio je da je to posljedica sukoba ličnih interesa ruskih tajkuna i crnogorskih političara iz vrha vlasti. 

Prije 10 godina predsjednik Filip Vujanović prenio je riječi predsjednika Vladimira Putina da Rusija razumije integracione potrebe Crne Gore i naravno da, kao i svaka država koja je prijatelj državnoj politici i građanima Crne Gore, ostavlja Crnoj Gori da utvrdi ono što je prioritet u integracionom smislu.

Vujanović je nakon prvog susreta sa Putinom u Zagrebu “Vijestima” kazao da u svim komunikacijama sa visokim ruskim zvaničnicima iznosi poznati stav da Crna Gora ima dva strateška spoljno politička prioriteta – integracije u EU i integracije kroz Partnerstvo za mir u NATO. 

“Rusija svakako neće na bilo koji način uticati na to što će Crna Gora smatrati svojim spoljno političkim integracionim prioritetom. Prema tome, Rusija će podržati svaku integraciju Crne Gore i imati razumijevanje za ono što Crna Gora odredi kao svoj prioritet”, prenio je Vujanović detalje razgovora sa Putinom na energetskom samitu 2007.

Vujanović je tada naveo da je to bio “vrlo otvoren i srdačan razgovor i da je po svojoj vrijednosti svakako izuzetan jer je to prvi susret predsjednika Crne Gore i Rusije nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore”. 

Vujanović je 2007. pozvao Putina da posjeti Crnu Goru, što je on prihvatio i saopštio da će u nekoj prilici, kada to raspored njegovih diplomatskih aktivnosti dozvoli, posjetiti Crnu Goru.

Grahovac je za “Vijesti” rekao da je obrt u odnosima između dvije države očekivan jer su odnosi od samog početka netransparentni u političkom, ekonomskom i partijskom smislu i da je prevlađivao lični interes. 

“Naravno, kako je vrijeme odmicalo, Crna Gora je trebalo da vodi politiku onako kako su njeni zvaničnici govorili, evropske i evroatlantske integracije,  u skladu sa tim vladavina prava i demokratija, i logično je da su se njihovi lični interesi sukobili sa državnom političkom putanjom. Ruski tajkuni koji su uvijek bili u funkciji politike Ruske federacije su vezali zvaničnike Crne Gore za sebe i svoje lične interese, odnosno njihove međusobne lične interese i moralo je doći do loma u tim odnosima. Zato danas imamo burne reakcije u odnosima između Crne Gore i Rusije” kazao je Grahovac. 

Deceniju od najavljene posjete Putina i obećanja da Rusija neće uticati na integracije Crne Gore, iz Rusije dolaze, od šefa diplomatije Sergeja Lavrova stavovi da je pristupanje Crne Gore NATO-u “čisto geopolitički projekat nametnut u zamjenu za rusofobiju Crne Gore”, dok je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova  pozivala ruske građane da “dobro razmisle” prije nego odu u Crnu Goru jer mogu da budu pod pritiskom od crnogorskih vlasti, te da se mogu suočiti sa direktnim prijetnjama i provokacijama

Grahovac je kazao da je došlo do toga da građani imaju strah od raspleta odnosa između Rusije i Crne Gore.

“Sve u svemu, rezultat je da je ova vlast više puta varala, obmanjivala, čak i to da se prvi put u istoriji neka vlast potroši i u svojim sopstvenim lažima”, rekao je Grahovac.

Političari se boje, a građani plaćaju ceh

Grahovac je naveo da građani plaćaju cijenu svega, i da se stvara  psihoza rizičnog sukoba između Rusije i Crne Gore.

“Crnogorski zvaničnici koji su bili u sve to upetljani imaju lični strah. Imaju i politički strah od centara moći na zapadu kojima su se udvarali, zbog njihovog političkog preživljavanja. Političari da će morati da plate cijenu koju su u suštini zaslužili od strane ruskih tajkuna i ruske politike” naveo je Grahovac.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com