Bivši urednik CG Informera zloupotrijebio položaj? - Volim Podgoricu

Bivši urednik CG Informera zloupotrijebio položaj?

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) provjerava da li je Novak Uskoković, kao odgovorno lice u  izdanju tabloida “Informer” za Crnu Goru, zloupotrijebio položaj, utajio porez i oštetio državni budžet. ODT-u je prošle sedmice podnesena anonimna krivična prijava protiv firme “Insajder tim DOO”, njenog ogranka u Crnoj Gori u okviru koje je poslovao tabloid, potvrđeno je “Vijestima”.

U prijavi se ODT  poziva da u što kraćem roku pokrene izviđaj, ispita poslovne knjige i finansijsku dokumentaciju “Informera” i sve zaposlene koji su imali ugovore i one koji su zarade dobijali “na ruke”. 

Portaprolka ODT-a i državna tužiteljka Danka Ivanović – Đerić “Vijestima” je odgovorila da je povodom navedene krivične prijave u tom tužilaštvu formiran predmet, koji se nalazi u fazi izviđaja. U krivičnoj prijavi se tvrdi da je Uskoković svjesno i voljno doveo u zabludu pojedine zaposlene da su prijavljeni i da se vode kao zaposleni.

Navode se i detalji, odnosno da je jedna zaposlena osoba obavljala radne zadatke misleći da ima plaćene doprinose i zakonom predviđena osiguranja, iako uopšte nije bila prijavljena da radi u tim novinama. Navodi se da je tom zaposlenom novac isplaćivan direktno na ruke, i to cijeli iznos plate, i pored toga što je imalo ugovor o radu sa poslodavcem:“Time je Novak Uskoković svjesno utajio porez i oštetio budžet države ne uplaćujući tom zaposlenom doprinose u trajanju dužem od četiri mjeseca, a u iznosu od više hiljada eura…”. 

Dalje, u prijavi se navodi da je na isti način, duže od šest mjeseci, radilo nekoliko osoba dok im je Uskoković, navodno, obećavao ugovore o radu. “Isti on je tim zaposlenima isplaćivao iznose zarada periodično, bez ikakvog pokrića, davajući novac na ruke”, piše u prijavi. Dodaje se da je Uskoković time “takođe izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i utaja poreza i doprinosa” i da je budžet oštećen  za više hiljada eura. U krivičnoj prijavi se ističe da je na isti način, u trajanju ne dužem od tri mjeseca, radilo još nekoliko zaposlenih. 

Uskoković, kako se navodi, na taj način više puta krši zakon i vrši krivična djela u produženom trajanju: “ Zaposleni koji su imali ugovore o radu, primali su jedan dio zarade na tekuće bankovne račune, dok su dio dobijali u gotovini na ruke. Tako je jedan iznos zarada na čiju su visinu uplaćivani porezi i doprinosi prikazivan u poslovnim knjigama i evidenciji Poreske uprave i Fonda PIO, dok je drugi dio prikrivan…”

U prijavi se zaključuje da postupanje Uskokovića ukazuje na osnovanu sumnju da je počinio krivična djela, da je takvo ponašanje trajalo  tokom 2016. i predlaže se uzimanje izjava od zaposlenih koji su ostali bez posla . 

Vlasnici “Informera” ugasili su krajem prošle godine crnogorsko izdanje koje je uglavnom služilo za kompromitovanje kritičara vlade premijera Mila Đukanovića, njegovih prijatelja i saradnika.

Radnici rekli da je dužan desetine hiljada

Bivši novinari “Informera” krajem marta saopštili su da Uskoković ima više desetina hiljada eura dugova po više odnosa i prema više povjerilaca. Tada su kazali da su u pitanju neisplaćene zarade radnicima, otpremnine, porezi i doprinosi na zarade i drugo.  

Uskoković je 29. marta uhapšen i odveden u spuški zatvor zbog neplaćanja kazne na koju je osuđen 2015. godine. Ubrzo je pušten, jer je Osnovnom sudu dostavljena uplatnica kojom se potvrđuje da je istog dana kad je uhapšen plaćeno 3.000 eura. Uskoković je osuđen zbog naslova teksta “Šiptarska svinjarija”, za koji je sud utvrdio da je šovinistički. 

2 komentara

  1. Hello! I simply would choose to give a massive thumbs up for any great information you’ve got here within this post. I will be returning to your blog site for further soon.

  2. Excellent ideas throughout this post, personally I’m gonna have to bookmark this and come back to it. I’m curious if you have any follow ups to this post?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com