Ministarstvo: Bespravna gradnja je krivično djelo - Volim Podgoricu

Ministarstvo: Bespravna gradnja je krivično djelo

Zbog sve češćih medijskih navoda o povećanom stepenu nelegalne gradnje tokom prethodnog perioda, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma navode da predstojeći postupak legalizacije dozvoljava legalizaciju gradnje jedino i samo ako je bespravni objekat predviđen planskim dokumentom.

Takođe, istakli su, sprovođenje postupka legalizacije ne abolira vlasnike bespravnih objekata od krivične odgovornosti za djela građenja bez građevinske dozvole ili suprotno građevinskoj dozvoli, ukoliko se ista utvrdi u sudskom postupku.

Podsjetili su i da je upravo Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2008. godine iniciralo zakonsko prepoznavanje građenja bez građevinske dozvole kao krivičnog djela.

“Shodno Krivičnom zakoniku, za sve one koji grade bez građevinske dozvole i time trajnije mijenjaju i uništavaju prostor, predviđene su kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina. Pored toga, lica koja protivno propisima o izgradnji objekata, planiranju i uređenju prostora priključe ili dozvole da se na tehničku infrastrukturu (elektroenergetsku, vodovodnu, kanalizacionu i putnu) priključi gradilište, objekat u izgradnji ili građevinski objekat za koji nije izdata građevinska dozvola, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine,” stoji u saopštenju Ministarstva.

Kada je riječ o Glavnom gradu Podgorica, podsjetili su da je 2014. godine izrađen kosi orto-foto snimak, ali i da je u periodu 2010-2011. godine takođe izrađen orto-foto snimak teritorije Crne Gore. Na osnovu ovih evidencija, navode iz Ministarstva vrlo je lako dokazati da li je učinjeno krivično djelo bespravne gradnje, odnosno da li je objekat postojao u prostoru u određenom trenutku.

“Takođe, što se tiče procedure legalizacije, shodno usvojenim rješenjima koja će se primjenjivati, u slučaju nepodnošenja zahtjeva za legalizaciju utvrđena je obaveza plaćanja naknade za korišćenje prostora, čiju visinu i kriterijume propisuju jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva. Osim toga, predviđene su prekršajne sankcije i naravno mogućnost utvrđivanja uvećanih poreskih stopa za bespravne objekte shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti, čije je utvrđivanje u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, ” zaključili su u saopštenju.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com