Naučnici: Kad se srce jednom slomi, lijeka mu nema - Volim Podgoricu

Naučnici: Kad se srce jednom slomi, lijeka mu nema

Nekima vrijeme možda liječi rane, ali za druge je šteta trajna.

Istraživači Univerziteta u Aberdinu skenirali su srca pacijenata koji su patili od takocubo sindroma, poznatog i kao “sindrom slomljenog srca”.

Ovaj poremećaj koji u devet od 10 slučajeva pogađa žene, u sedam od deset slučajeva posljedica je emotivnog stresa, kakav se pretrpi usled smrti voljene osobe.

Zbog tog šoka, mijenja se način na koji srce pumpa krv i javljaju se sitni ožiljci u srčanom mišiću, što onemogućava njegovo normalno funkcionisanje.

Za potrebe poslednje studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu ” Journal of the American Society of Echocardiography”, istraživači su otkrili da je kod 52 učesnika sa sindromom šteta trajna, a ne privremena, kako se ranije mislilo.

“Ova bolest ima mnogo trajnije razorne efekte na srce”, rekao je glavni istraživač. “Kod nekih pacijenata poremećaj funkcionisanja srca traje barem četiri meseca nakon okidača, što sugeriše da oporavak nikad nije potpun ili da je mnogo sporiji nego što se ranije mislilo”.

Sindrom slomljenog srca prvi put je opisan 1991. u Japanu. Od tri do 17 odsto pacijenata umre u prvih pet godina od dobijanja dijagnoze. To ih prema stopi preživljavanja stavlja rame uz rame sa onima koji su pretrpjeli infarkt, prenosi B92.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com