Poslanica DPS se TRAMPILA za posao bratu - Volim Podgoricu

Poslanica DPS se TRAMPILA za posao bratu

Samo mjesec dana nakon što su u Skupštini usvojene izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje omogućavaju Vladi da sakrije podatke koje ukazuju na zloupotrebe i korupciju, Agencija za zaštitu ličnih podataka zaposlila je brata poslanice DPS Marte Šćepanović.

Prema saznanjima “Vijesti”, D.N. je zaposlen u Agenciji 1. juna  na poziciji operater za unos podataka, sa ugovorom na neodređeno vrijeme.

Šćepanović je podnijela amandman na Vladin predlog izmjena Zakona kojim se Savjetu Agencije oduzima pravo da donosi konačnu (meritornu odluku) po žalbama na državne organe koji kriju podatke. Po istom osnovu Vlada može od 1. jula  staviti oznaku tajnosti na sve dokumente za koje procjeni da joj nije interes da ih mediji i NVO objave.

Izmjene zakona u dijelu merituma, odnosno da Agencija ne može naložiti državnom organu dostavljanje informacije  po Zakonu o SPI,  poželjne su bile za dio članova Savjeta. U Izvještaju o radu za 2016, koji potpisuje predsjednik Savjeta Muhamed Gjokaj, navodi se da se  “institut meritornog odlučivanja, u praksi  pokazao problematičnim zbog nepostupanja prvostepenih organa po zahtjevima Agencije”. “To vodi odugovlačenju postupka i po godinu dana dok se ne dobije tražena informacija, što je razlog poništenja velikog broja rješenja Agencije pred Upravnim sudom. Imajući to u vidu, institut meritornog odlučivanja treba izmijeniti…”, piše u izvještaju.   Član Savjeta Radenko Lacmanović se tokom rasprave o Izvještaju u Skupštini  ogradio od zahtjeva Gjokaja i trećeg člana Savjeta Alekse Ivanovića da se ukine institut meritornog odlučivanja.

Neažurnost i veliko kašnjenje u odlučivanju je problem sa kojima se suočava Agencija nakon što je bivši predsjednik Savjeta  Šefko Crnovršanin otišao u penziju, a direktor Bojan Obrenović otjeran zbog ličnih animoziteta u Agenciji. 

Ukidanjem merituma, stvara se mogućnost “rasterećenja” agencije i velikih troškova sudskog postupka zbog zakašnjelih i loših odluka Agencije.

Marta Šćepanović je odbacila mogućnost da je njen brat zaposlen zbog amandmana koji je podnijela, a koji se poklapa sa stavom većine u Savjetu.

“Shodno takvom zaključivanju, ne bih mnogla podnijeti ni zahtjev za dobijanje izvoda iz matične knjige rođenih jer bih bila u konfliktu interesa – skoro svaki zakon koji je prošao skupštinsku proceduru u mom petogodišnjem radu nije prošao a da nijesam amandmanski intervenisala, uvijek afirmativno i radi poboljšanja teksta zakona”, kazala je Šćepanović.

Gjokaj je bio odbornik DPS-a u lokalnom parlamentu prije nego se prijavio za posao u Agenciji.

I Husovićeva ćerka u Agenciji

U Agenciji za slobodan pristup informacijama radi i ćerka Zore Čizmović, načelnica Odjeljenja za slobodan pristup informacijama MUP-a, te ćerka potpredsjednika Vlade i lidera Bošnjačke stranke Rafeta Husovića.  Ćerka načelnice MUP-a je bila volonterka koja je primala  platu, pa je upravna inspekcija utvrdila da je to nezakonito.  Ćerka  Husovića primljena je kao sekretarica, a u međuvremnu je napredovala u šeficu pisarnice nkon što je završila privatnu školu.  Agencija je prošle godine mijenjala Akt o sistematizaciji radnih mjesta u kome je, za te pozicije predvidjela opšte smjerove društvenih fakulteta, iako je potrebno pravno znanje, saznaju “Vijesti”. M.R.

D.N. bio najbolji, radi od 1.juna

Direktor Agencije Čedomir Mitrović potvrdio je “Vijestima” da je D.N. zaposlen 1. juna. “Isti zadovoljava uslove tražene konkursom za ovo radno mjesto, a jedini je od 30-ak prijavljenih kandidata koji je imao trogodišnje radno iskustvo kao operater za unos podataka. Ono što mogu da vam potvrdim, a vjerujem da je vrlo interesantno, je da Agencija vrši prijem zaposlenih po strogo propisanoj proceduri, obavlja razgovore sa  kandidatima i bira  najsposobnijeg, jer zbog ogromne količine posla, nijesmo u mogućnosti da primimo kandidata koji bi se obučavao nekoliko mjeseci da bi odgovorio zahtjevima radnog mjesta”, kazao je Mitrović.

Ističe da prilikom izbora kandidata Agencija ne podliježe  pritisku.“A to najbolje zna osoba koja vam dostavlja informacije iz Agencije. Razlog nepodlijeganja pritisku je činjenica da nemamo pravo na grešku kada je u pitanju izbor najboljeg među prijavljenima”, poručio je Mitrović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com