SNP BIRA NOVOG LIDERA U AVGUSTU - Volim Podgoricu

SNP BIRA NOVOG LIDERA U AVGUSTU

Sjednica Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) na kojoj će se odrediti datum i mjesto održavanja Osmog kongresa, koji će birati novog predsjednika stranke, zakazana je za nedjelju, 25. juna.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, Osmi kongres SNP-a biće održan 13. avgusta u Podgorici.

U radu kongresa učestvovaće 466 delegata, koji će izabrati novog predsjednika SNP-a, nakon što je Srđan Milić podnio ostavku na tu funkciju. Od 466 delegata, njih 310 biće predstavnici izabrani u opštinskim organizacijama, dok 156 čine članovi aktuelnog glavnog odbora.

Tih 310 predstavnika opštinskih organizacija biće izabrani po sledećem modelu: Andrijevica četiri predstavnika, Bar 20, Berane 30, Bijelo Polje 29, Budva deset, Gusinje jedan, Danilovgrad devet, Žabljak tri, Kolašin pet, Kotor 11, Mojkovac sedam, Nikšić 26, Petnjica jedan, Plav tri, Plužine pet, Pljevlja 18, Podgorica 88, Rožaje dva, Tivat pet, Ulcinj šest, Herceg Novi 16, Cetinje devet i Šavnik dva predstavnika. Posebno će se voditi računa da se obezbijedi da se među izabranim predstavnicima nađe odgovarajući broj mladih i predstavnika manje zastupljenog pola.

Kako “Dan” saznaje, ubjedljiva većina opštinskih odbora smatra da SNP ne bi trebalo da odustane od politike borbe za državu vladavine prava i socijalne pravde i kao garanta takvog puta vide Snežanu Jonicu, dok Dragoslav Šćekić, koji je najavio revidiranje politike SNP-a, može računati samo na podršku matičnog beranskog odbora, kao i ulcinjskog, odnosno manje djelove bjelopoljskog i kolašinskog odbora.

Glavni odbor SNP-a na sjednici u nedjelju, pored odluka o sazivanju osmog kongresa SNP i otvaranju unutarpartijskog postupka predlaganja kandidata za predsjednika SNP-a, članove glavnog odbora, nadzornog odbora, Statutarne komisije i predstavnike osmog kongresa, donijeće i odluku o kriterijumima, broju i načinu izbora članova novog Glavnog odbora SNP-a.

Za dnevni red predloženi su i predlozi odluka o kriterijumima i postupku predlaganja kandidata za predsjednika SNP, odnosno o kriterijumima, broju i načinu utvrđivanja predstavnika za Osmi kongres SNP-a.

Glavni odbor razmatraće i predlog odluke o postupku predlaganja i načinu izbora članova Nadzornog odbora SNP-a. Razmotriće i predlog odluke o postupku predlaganja i načinu izbora članova Statutarne komisije SNP-a, kao i predlog rokovnika najvažnijih aktivnosti koje je neophodno realizovati za pripremu osmog kongresa.

Za dnevni red predložena je i analiza o realizovanim aktivnostima i ostvarenim rezulatatima na loknim izborima u Herceg Novom, kao i predlog odluke o popuni članova Glavnog odbora SNP-a.

Podsjećamo, Glavni odbor SNP-a na sjednici 16. juna je odredio Milića, Branka Ivanovića, potpredsjednika partije Danijelu Pavićević i sekretara Izvršnog odbora Spasoja Kovačevića za pripreme u vezi sa zakazivanjem kongresa. Glavni odbor je tada, takođe, konstatovao ostavku Srđana Milića na mjesto predsjednika partije.

Shodno Statutu SNP-a, kongres partije na kojem će se birati novi predsjednik treba da bude održan u roku od 60 dana.

 (Izvor:Dan) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com