U inostranstvu studira 1.400 crnogorskih studenata, a biće ih i više - Volim Podgoricu

U inostranstvu studira 1.400 crnogorskih studenata, a biće ih i više

U inostranstvu studira od 1.300 do 1.400 crnogorskih studenata, a najviše ih ima u Italiji, Turskoj, Austriji, Sloveniji i Rusiji.

“Kada je u pitanju usmjerenje, najveće interesovanje je za ekonomiju, menadžment i biznis (22 odsto), arhitekturu (17 procenata) i političke nauke (13 odsto), a najmanje ih je za sociologiji (0,5 procenta)”, pokazalo je istraživanje Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu.

Očekivanja da će se trend odlaska intenzivirati, rekla je Jovana Nikčević iz ove organizacije. 

U Australiji studira devet studenata iz Crne Gore, u Aziji više od 40, a u Kini oko 30.

“Predviđanja su da će do 2020. godine na listi najpopularnijih destinacija za studente iz cijelog svijeta, Kina preuzeti drugo mjesto od Ujedinjenog Kraljevstva. U Japanu se nalaze dva studenta iz Crne Gore, šest studenata studira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi više od 45 studenata. U Sjedinjenim Američkim Državama studira više od 50, a u Kanadi više od 15. Veliki broj crnogorskih državljana studiranje u Americi obezbijedilo je sportskim stipendijama (najčešće košarka za muškarce i odbojka za žene). Na jednom od najpoznatijih svjetskih univerziteta, Harvardu u studijskoj 2016/17, studirala je jedna crnogorska državljanka”, navela je Nikčević.

U centralnoj Evropi, prema ovom istraživanju, studira oko 250 studenata, a najviše ih je u Austriji oko 100 i Sloveniji 91.

U Velikoj Britaniji studira više od 30, u Irskoj dva, Francuskoj više od 20, Belgiji šest, Holandiji 12, a u Luksemburgu dva studenta iz Crne Gore.

U južnoj Evropi sumirano je više od 350 studenata, gdje prednjače Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija gdje više od 2.000 crnogorskih državljana studira u četiri države okruženja. Navode da je Ruska Federacija popularna za naše student, a najviše ih je u Moskvi više od 58.

Foto Milan Ilić

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com