Acu Đukanoviću još 328.000 eura za dvije godine zakupa - Volim Podgoricu

Acu Đukanoviću još 328.000 eura za dvije godine zakupa

Brat bivšeg premijera Aco Đukanović dobijaće naredne dvije godine 13.500 eura mjesečno od Zavoda za metrologiju, za izdavanje poslovnog prostora tom državnom organu. 

To je za skoro 3.000 eura više u odnosu na cijenu koju je Đukanović prethodne četiri godine mjesečno dobijao od Zavoda.

Đukanović se, kao fizičko lice, javio na tender Zavoda, koji je tražio poslovni prostor koji mora da ima površinu oko 1.100 kvadrata, sa recepcijom i dva sprata i to u užem centru Podgorice.

Stručnjaci koji se bave javnim nabavkama, a koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da je Zavod “nacrtao” tenderske specifikacije za Đukanovića.

Zavod je tražio i podrumski dio sa šest prostorija za laboratorije, od kojih dvije moraju imati vještačku ventilaciju, jednom tehničkom prostorijom, prostorijom za ostavu i centralnim holom. 

U tenderskim specifikacijama je definisano da u poslovnom prostoru na gornjem spratu treba da postoji tačno petnaest prostorija za kancelarije, “čajna kuhinja sa pripadajućom ostavom”, kancelarija direktora sa posebnim prostorom za sekretaricu i jedna za laboratoriju sa vještačkom ventilacijom.

Zavod je u tenderu naveo da je ukupna procijenjena vrijednost zakupa za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma od dvije godine 328.000 eura, sa uračunatim PDV-om.

Direktorica Zavoda Vanja Asanović je odgovorila da ne smatra da su nacrtali uslove za Đukanovića.

Ona je dodala da su traženi uslovi “u skladu sa potrebom obezbjeđenja radnih uslova za zaposlene, čuvanja, održavanja i usavršavanja državnih etalona, smještaja opreme, kao i uspostavljanja neophodnih uslova radne okoline u laboratorijama, ali i specifičnosti vršenja stručnih poslova iz nadležnosti Zavoda…”. 

“Imajući u vidu administrativne, kadrovske i tehničke potrebe Zavoda, sa stanovišta javnih nabavki ne smatram spornim uslove navedene u tenderskoj dokumentaciji za otvoreni postupak javne nabavke za nabavku usluga zakupa poslovnog prostora“, piše u odgovoru. 

Đukanović godinama unazad iznajmljuje prostor Zavodu. 

On je sa tim državnim organom u julu 2013. godine potpisao ugovor na četiri godine, na osnovu okvirnog sporazuma. Mjesečni zakup koštao je Zavod 10.720 eura, što je oko 3.000 manje nego što je predviđeno rješenjem iz prošlog mjeseca. 

Od izdavanja tog prostora, Đukanović je za četiri godine zaradio 514.560 eura. 

Prostorije koje iznajmljuje Zavod nalaze se u Ulici kralja Nikole u Podgorici, u zgradi nekadašnje direkcije Pošte. 

Tu zgradu je prije 10 godina kupila Đukanovićeva firma Monte nova, za oko milion eura, prema pisanju medija. 

U Đukanovićevoj zgradi se nalaze i prostorije Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Javio se samo Đukanović, u pitanju je štamparska greška

U rješenju o izboru najpovoljnije ponude od 11. maja ove godine, u koji je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) imao uvid, piše da su se na tender javila dva ponuđača.

U rješenju se cijeni da je Đukanovićeva ponuda “ispravna, vrednovana kao prvorangirana, pa je i najpovoljnija”. 

Međutim, nije navedeno ko je bio drugi ponuđač i zbog čega je odbijen. 

Direktorica Vanja Asanović tvrdi da se javio samo jedan ponuđač (Đukanović), ali da je u rješenju napravljena štamparska greška, koja će da bude ispravljena. 

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com