DRAMA MAJKE SA ŠESTORO DJECE: Prijeti im opasnost da završe na ulici, a stanodavci ih odbijaju UZ SRAMOTAN IZGOVOR - Volim Podgoricu

DRAMA MAJKE SA ŠESTORO DJECE: Prijeti im opasnost da završe na ulici, a stanodavci ih odbijaju UZ SRAMOTAN IZGOVOR

Kristina Sarvak (34) iz Sente i njeno šestoro djece moraju na ulicu jer vlasnik kuće u Ostojićevu, gdje žive posljednje dvije godine, želi da proda kuću.

Kristina se sa svoje šestoro djece, Čila (13), Čongor (11), Robert (7), Dominika (5), Timea (3) i Rebeka (7 mjeseci), već pet puta selila iz kuće u kuću, iz mjesta u mjesto. Kaže da su stanovali u Senti, pa u Buranj Šoru, Tornjošu, ponovo u Senti i sada u Ostojićevu, gdje se doselila jer joj je vlasnik ustupio kuću za stanovanje bez kirije

– Većina stanodavaca me je odbila kada su čuli da imam šestoro djece, a zahvaljujući humanim ljudima, došli smo u ovo lijepo selo puno dobrih i plemenitih ljudi – govori Kristina.

Kristina kaže da se rano udala jer posle završetka osnovne škole, nije nastavila školovanje, već je ostala kod kuće da se stara o bolesnim roditeljima. Brak je kratko trajao, a dijete sa blagim poremećajem u ponašanju dodijeljeno je njoj. Otac ne plaća alimentaciju 10 godina, a za izvršenje presude sudski veštak traži 30.000 dinara, koje Kristina nema. Bezuspješan joj je bio još jedan brak, a sada nevjenčano živi sa Robertom Kečkemetom (44), s kojim je izrodila četvoro djece.

– Robert uglavnom radi u nadnicu u Senti i po okolnim mestima, pa danima nije kod kuće – govori dok kašicom od šargarepe hrani najmlađu Rebeku.

 

Foto: N. Kolundžija / RAS Srbija Naučeni da čuvaju jedni druge

Najstarija ćerka pohađa šesti razred specijalnog odjeljenja te škole i pokazala je znatno bolji rezultat nego dok je išla u školu u Senti. Njena nastavnica Karolina Požar Šiveg kaže da uspješno savladava gradivo, da je lepo vaspitana, pažljiva i da se potpuno uklopila u novu sredinu, što pokazuju i njene ocjene.

– Volim da idem u školu, da učim i viđam školske drugare, a najviše bih željela da se više ne selimo – kaže Čila, koja najveći dio slobodnog vremena provodi crtajući.

Čongor je odličan učenik četvrtog razreda, dobar sportista i omiljen u razredu. Zamolio je učiteljicu Evu Ruža da ga nakratko pusti sa časa da se slika sa sestrama i bratom, a odmah posle toga odjurio je nazad u školu.

– Bili smo u Kikindi na Sportskim susretima. Najbolji smo u disciplini “između dvije vatre”. Volio bih da ostanemo da živimo u Ostojićevu i da se više ne selimo. Ovdje imam puno prijatelja sa kojima se družim i posle škole. Volim moje pse Bruna i Bohoca, igre sa loptom i igrice na računaru – u dahu je izgovorio Čongor.

Kristina ne može da nađe novi smještaj jer niko neće da primi porodicu sa šestoro djece

Njegova učiteljica Eva Ruža kaže da je Čongor divno dijete, odličan đak i omiljen među drugarima. Direktor Osnovne škole Antonije Cicmil potvrđuje riječi nastavnice i kaže da bi bila velika nepravda prema ovoj najmnogobrojnijoj porodici u selu da bude prinuđena da se iseli.

– Lijepo su primljeni od svih i odlično su se uklopili u našu sredinu. Znamo da je u pitanju socijalno ugrožena porodica. Nastojimo da djeca koja pohađaju našu školu ne osjete teret siromaštva. Obezbeđujemo im besplatnu užinu i drugu pomoć u skladu sa našim mogućnostima – kaže direktor Cicmil.

Pomoć škole imaju, ali pomoć društva ne. Da li će zbog administracije izgubiti i socijalnu pomoć?

Ostali i bez dječijeg dodatka

Kristina je iz Centra za socijalni rad u Senti dobija socijalnu pomoć od 23.000 dinara mesečno i 12.000 dinara za četvoro djece. Centar je, međutim, obustavio isplatu socijalne pomoći jer je Ostojićevo u opštini Čoka.

Kristina u Čoki ne može da se prijavi jer nema mesto boravka pošto je stanodavac nije prijavio.

 

Foto: N. Kolundžija / RAS Srbija Oni imaju samo stare igračke i dva psa koji im prave društvo

Direktor škole Antonije Cicmil pokušao je da im pomogne, ali nije naišao na razumijevanje u Centru za socijalni rad u Čoki jer, kako su poručili, porodica Sarvak “ne stanuje u opštini Čoka”.

– Za peto i šesto dijete ne ostvarujem pravo na dječiji dodatak jer je takav zakon. Dobila sam rješenje kojim sa, izgubila pravo na ova primanja jer ne živim u Senti, gde nisam mogla da nađem stan “zbog mnogo dece” ili zato što nemam novca za kiriju – govori ova hrabra žena.

 Blic

2 komentara

  1. Thanks for sharing excellent information. Your web site is so cool. I’m impressed by the info that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com