Podgoričanin uhvaćen u krivolovu i pušten - Volim Podgoricu

Podgoričanin uhvaćen u krivolovu i pušten

 

Željko Jovanović iz Podgorice uhapšen je u četvrtak na plaži Ploče u blizini Platamuna zbog sumnje da se bavio krivolovom.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Jovanoviću nije određeno zadržavanje, a kod njega su pronađeni oprema za podvodni ribolov, oprema za ronjenje, podvodna puška, podvodna lampa sa bocama i riba.

Noćni ribolov podvodnom puškom, uz korišćenje boca za ronjenje i podvodnih lampi jedna je od najrasprostranjenijih vrsta krivolova na primorju. Tom metodom se ubijaju komercijalno vrijedna bijela riba, rakovi i glavonošci, a plijen, za razliku od dnevnog ronjenja na dah, nema nikakve šanse da pobjegne. Osvijetljen lampom zubatac je doslovce u poziciji zeca ispred farova automobila i tako zaslijepljen vještačkim svjetlom samo može da čeka hitac.

Uz obalu pored Petrovca, Budve, Sutomora i Volujice ekipe ronilaca svake noći obilaze iste pozicije, seke ili pliće brodske olupine koje su svojevrsna „ostrva“ na dnu oko kojih se zadržava krupna bijela riba, u prvom redu zubatac, pagar i kernja. More svijetli kao podvodna magistrala…

Cijene ovih kvalitetnih riba riba, po kilogramu, u restoranima u otkupu dostižu cijenu od 20 do 30 eura, zavisno od vrste, veličine i doba godine. Najtraženiji su u sezoni kada je potražnja za ribom velika.

Prevedeno na jezik brojki, ako krivolovac tokom noći ubije dva zupaca od pet kilograma, zaradio je najmanje 200 eura. To je polovina nečije mjesečne plate. O uticaju ove vrste izlova ribe ne treba govoriti, osim što je mimo svih pravila, direktno utiče na učinak profesionalnih ribara, regularnih podvodnih ribolovaca i sportskih ribolovaca. Naše zakonodavstvo prilično blago tretira ova krivična djela koja su osim mora redovna pojava na rijekama, naročito Morači i to njenom gornjem toku, u kanjonu Platije. Iako formalno zakon propisuje i kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine za nezakoniti krivolov, takve kazne nijesu sudska praksa što krivolovce samo ohrabruje da rade prekovremeno i da se otvoreno rugaju sistemu i onima koji se bore da se njihov katastrofalan uticaj na ekositem spriječi.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com