Smanjili plate, pa vratili dodatke - Volim Podgoricu

Smanjili plate, pa vratili dodatke

Na­kon sa­mo go­di­nu od uki­da­nja na­kna­da za rad u rad­nim gru­pa­ma i ti­je­li­ma lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va, iz­mje­na­ma Za­ko­na o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru ta pri­ma­nja su vra­će­na, po­tvr­đe­no je za „Dan” iz Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja. U okvi­ru mje­ra šted­nje, za­ra­de funk­ci­o­ne­ri­ma sma­nje­ne su za de­vet od­sto, a sa­da je pred­lo­že­no uma­nje­nje za još šest od­sto. Ipak, vra­ća­nje na­kna­da za rad­ne gru­pe u su­šti­ni anu­li­ra uma­nje­nje pla­ta funk­ci­o­ne­ri­ma.
Za­ko­nom o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru, ko­ji je na sna­gu stu­pio 16. mar­ta 2016. go­di­ne, na­kna­de za rad u rad­nim gru­pa­ma i ti­je­li­ma su uki­nu­te, a za­ra­de funk­ci­o­ne­ri­ma po­ve­ća­ne i do 1.000 eura. Osta­lim za­po­sle­ni­ma u jav­nom sek­to­ru pla­te su po­ra­sle do 50 eura. Ipak, iz­mje­na­ma za­ko­na ko­je se pri­mje­nju­ju od 31. mar­ta ove go­di­ne na­kna­de za rad­na ti­je­la su vra­će­ne i is­pla­ću­ju se uz sa­gla­snost fi­nan­sij­skog re­so­ra. Iz­no­si na­kna­da se kre­ću u ra­spo­nu od 100 do 500 eura, u za­vi­sno­sti o kom rad­nom ti­je­lu je ri­ječ.
Po­čet­kom go­di­ne funk­ci­o­ne­ri­ma su sma­nje­ne pla­te za de­vet od­sto. Ta­ko je pred­sjed­ni­ku dr­ža­ve Fi­li­pu Vu­ja­no­vi­ću za­ra­da uma­nje­na za oko 195 eura, pre­mi­je­ru Du­šku Mar­ko­vi­ću 174, a mi­ni­stri­ma oko 150 eura. Pred­sjed­ni­ku Skup­šti­ne Iva­nu Bra­jo­vi­ću pla­ta je sma­nje­na za 170 eura, nje­go­vim sa­vjet­ni­ci­ma 107, a pot­pred­sjed­ni­ci­ma oko 140 eura. Po­sla­ni­ci­ma su pla­te uma­nje­ne za oko 140 eura. Uko­li­ko Skup­šti­na usvo­ji pred­log Vla­de, naj­vi­šim funk­ci­o­ne­ri­ma za­ra­de će sa­da bi­ti uma­nje­ne za oko 110 eura.
– Čla­nom 26 Za­ko­na o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o za­ra­da­ma za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru, ko­ji je u pri­mje­ni od 31. mar­ta 2017. go­di­ne, pr­o­pi­sa­no je da se, po­red na­kna­de za rad u is­pit­nim ko­mi­si­ja­ma, za­po­sle­nom u jav­nom sek­to­ru mo­že is­pla­ti­ti i na­kna­da za rad u ko­mi­si­ja­ma, u sa­vje­ti­ma usta­no­vlje­nim po­seb­nim za­ko­nom, od­no­sno od­lu­kom or­ga­na lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, u ko­mi­si­ja­ma obra­zo­va­nim za re­a­li­za­ci­ju pro­je­ka­ta od dr­žav­nog in­te­re­sa, kao i u ko­mi­si­ja­ma i dru­gim rad­nim ti­je­li­ma ko­ja se ne fi­nan­si­ra­ju iz bu­dže­ta Cr­ne Go­re, od­no­sno bu­dže­ta lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve. Na­ve­de­ne na­kna­de mo­gu se is­pla­ti­ti, uz sa­gla­snost Vla­de, od­no­sno or­ga­na lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, po pret­hod­no pri­ba­vlje­noj po­tvr­di o ras­po­lo­ži­vim sred­stvi­ma od stra­ne Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja, od­no­sno nad­le­žnog or­ga­na lo­kal­ne upra­ve za po­slo­ve fi­nan­si­ja – ob­ja­šnja­va­ju u Mi­ni­star­stvu fi­nan­si­ja.
U tom re­so­ru ka­žu da na­ve­de­na od­red­ba ne­ma re­tro­ak­tiv­nu pri­mje­nu i pri­mje­nju­je se od 31. mar­ta 2017. go­di­ne, ta­ko da se pri­ma­nja ne­će vra­ća­ti.
– Na­kna­du će do­bi­ja­ti sa­mo čla­no­vi rad­nih ko­mi­si­ja i sa­vje­ta ko­ji su pred­vi­đe­ni čla­nom 26, uz uslov da ima ras­po­lo­ži­vih sred­sta­va u bu­dže­tu i da po­sto­ji sa­gla­snost Vla­de – ka­žu u mi­ni­star­stvu.
Čla­nom 26 za­ko­na de­fi­ni­še se da u dru­ge na­kna­de spa­da­ju pri­ma­nja za „član­stvo u ko­mi­si­ji, sa­vje­tu i rad­nom ti­je­lu, ko­je obra­zu­je dr­žav­ni or­gan, or­gan dr­žav­ne upra­ve, or­gan lo­kal­ne upra­ve i lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, ne­za­vi­sno i re­gu­la­tor­no ti­je­lo i prav­na li­ca u vla­sni­štvu dr­ža­ve ili lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve”.
U okvi­ru mje­ra šted­nje, Vla­da je ko­ri­sni­ca­ma na­kna­da po osno­vu ro­đe­nja tro­je i vi­še dje­ce uki­nu­la to pra­vo. Vla­da je to oprav­da­la na­vod­nim spa­sa­va­njem jav­nih fi­nan­si­ja.
Eko­nom­ski ana­li­ti­čar Si­ni­ša Le­kić is­ti­če da je kod nas uvi­jek za­ni­mlji­va si­tu­a­ci­ja oko pla­ta fun­ci­o­ne­ra.
– Pr­vo po­ve­ća­nje, pa sma­nje­nje, pa uki­da­nje na­dok­na­da za rad­ne gru­pe, pa vra­ća­nje istih. Gle­da­ju­ći sa stra­ne kao da se ne zna šta da se ra­di. Ili je u pi­ta­nju ne­što dru­go. Ka­ko pri­ka­za­ti u te­škoj eko­nom­skoj si­tu­a­ci­ji pla­te jav­nih funk­ci­o­ne­ra? Mno­go po­pu­li­zma, ma­lo iskre­no­sti, a sve za do­bro­bit na­šeg bu­dže­ta – ka­že Le­kić.
On na­vo­di da bi sve bi­lo tran­spa­rent­no naj­bo­lje je da pri­ka­žu pla­tu jed­nog po­sla­ni­ka ili mi­ni­stra ko­ji je po­sled­njih go­di­nu i vi­še na istom rad­nom mje­stu pa će vi­dje­ti sko­ko­ve, pa­do­ve i stvar­no sta­nje.
– Op­šta pri­ča u pro­cen­ti­ma i dru­gim ele­men­ti­ma sa­mo je pri­kri­va­nje stvar­ne si­tu­a­ci­je od jav­no­sti – sma­tra Le­kić.
U Cen­tru za gra­đan­sko obra­zo­va­nje (CGO) ocje­nju­ju da se na osno­vu vra­ća­nja na­kna­da za rad u vla­di­nim ti­je­li­ma i ko­mi­si­ja­ma mo­že za­klju­či­ti da iz­vr­šna vlast ne­ma stra­te­gi­ju i da ve­o­ma če­sto mi­je­nja pri­stup ka­da su u pi­ta­nju nov­ča­na iz­dva­ja­nja i pla­ni­ra­nja ak­tiv­no­sti ko­je bi do­ve­le do rje­še­nja eko­nom­ske kri­ze, ali ne do funk­ci­o­nal­no­sti in­sti­tu­ci­o­nal­nog okvi­ra. Sa­rad­ni­ca na pro­gra­mi­ma u toj NVO Sve­tla­na Pe­šić ka­že da ni­ti ovo po­ka­zu­je ubje­dlji­vost Vla­de da ja­ča pro­fe­si­o­nal­nu ad­mi­ni­stra­ci­ju, ni­ti ozbilj­nost da pod­jed­na­ko di­je­li te­ret eko­nom­ske kri­ze jer ove mje­re ne re­lak­si­ra­ju zna­čaj­no bu­džet, a si­gur­no će do­ve­sti do ne­kog vi­da ne­za­do­volj­stva sa­me ad­mi­ni­stra­ci­je.
– Ne­sum­nji­vo se ra­di po­pu­li­stič­kim mje­ra­ma ko­ji­ma je cilj da se na ma­ni­pu­la­ti­van na­čin pri­ka­žu sma­nje­nja pla­ta funk­ci­o­ne­ri­ma ka­ko bi dje­lo­va­lo da su jed­na­ko op­te­re­će­ni kao i ve­ći­na gra­đa­na i gra­đan­ki ko­ji no­se naj­ve­ći dio te­re­ta ova­kvih po­li­ti­ka – ka­že Pe­šić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com