Ministarstvo rada: Ne raditi na otvorenom na 36+stepeni - Volim Podgoricu

Ministarstvo rada: Ne raditi na otvorenom na 36+stepeni

Pravilnikom o mjerama zaštite na radnom mjestu Ministarstva rada i socijalnog staranja Propisane su minimalne mjere zaštite na radnom mjestu za poslodavca i zaposlenog.

Istim je između ostalog uređeno i pitanje rada na otvorenom prostoru pri niskim i visokim spoljnim temperaturama.

Pravilnikom je propisano je da radovi na otvorenom prostoru pri ekstremno visokim spoljnim temperaturama kada je temperatura iznad 36C ne treba da se obavljaju, osim u slučajevima ozbiljne, neposredne i neizbježne opasnosti, kada su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra od društvenog značaja, podsjetili su iz Ministarstva rada.

Takođe, propisano je da radovi na otvorenom prostoru na visokim spoljnim temperaturama treba da se obavljaju u skladu sa propisima, standardima, aktom o procjeni rizika, posebnim uputstvima za bezbjedan rad na radnom mjestu i preporukama izdatim od strane organa državne uprave nadležnog za poslove rada ili organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja.

U skladu sa propisima iz oblasti rada, poslodavci mogu da izvršepreraspodjelu radnog vremena i upute na godišnji odmor zaposlene koji nijesu neophodni za proces rada;preraspodjelu radnog vremena i da se određeni radovi koje je moguće tako organizovati uglavnom obavljaju noću, a naročito radovi koji se vrše na otvorenom prostoru; preraspodjelu radnog vremena u onim djelatnostima u kojima je to moguće, tako da se poslovi obavljaju prije i poslije ekstremno visokih temperatura; preraspodjelu radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu, dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo –  navodi se u saopštenju.

Iz tog resora dodaju dau oblastima građevinarstva, livnicama i na radnim mjestima pod posebno teškim uslovima rada, poslodavci treba da organizuju preraspodjelu radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak zaposlenih na ekstremno visokim temperaturama.

Nadalje, za poslove koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac je u obavezi zaposlenima da obezbijedi odgovarajuće uslove, kao što su: češće pauze, dovoljne količine tečnosti, adekvatnu garderobu i slično.

-Poslodavcima se preporučuje, da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu –zaključili su iz Ministarstva rada.

(Kodex.Me)

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com