PODGORIČANIN: Za godinu i po stigao do SVJETSKOG ZLATA - Volim Podgoricu

PODGORIČANIN: Za godinu i po stigao do SVJETSKOG ZLATA

Aleksandar Mihailović je mladi podgorički MMA borac koji je prošle nedjelje osvojio amatersko Svjetsko prvenstvo u Bugarskoj od strane ISFA organizacije.

Ako vam kažemo da je Aleksandar počeo da trenira, kako sam precizira, 21. januara 2015. godine, a da je prvi meč imao prije tri mjeseca, onda njegova svjetska titula dobija na težini.

Počeo je da trenira jer su ga oduvijek privlačile ratničke priče i filmovi, i uvijek je, kako kaže za Portal Volim Podgoricu, “želio postati ratnik u nekom obliku”.

Kada i zašto ulaziš u MMA vode?
-Prije nego što sam se počeo baviti MMA-om trenirao sam džudo šest godina. Poslije nekoliko godina sam saznao za MMA ali sam bio neinformisan i smatrao sam to “divljačkom disciplinom”. Međutim, kako sam više saznavao o suštini MMA, “zgotivio” sam taj sport i shvatio da je ultimativan, i da je to jedini sport koji od mene može napraviti ono sto sam od malena želio. A, naravno da planiram nastaviti da postižem takmičarske rezultate.

Koje su prednosti MMA nad ostalim sportovima?
-Kao što već rekoh, MMA je kompletan sport, ne postoje limiti. MMA je mene lično usmjerio upravo u pravcu koji sam oduvijek želio.

Tvoj prvi MMA meč, i iskustva koja nosiš iz njega?
-Moj prvi meč je bio u Hrvatskoj u Vinkovcima prije mjesec dana, protiv borca iz American Top Teama iz Zagreb. Meč je bio brzo završen Amr-Bar-om.

Istoga dana sam imao jos jedan meč koji je bio teži, ali sam uspio da pobijedim i dodjem do finala. Meč u finalu me je dosta toga naučio. Nisam uspio da se domognem zlata ali sam uvidio svoje greške, i dobio želju da još više radim na sebi i napredujem. Moram navesti da sam se na svoje iznenadjenje osjećao jako opušteno, bez treme. Svaki sekund u ringu sam se osjećao življe nego ikada, i tu sam prvi put vidio da je to upravo ono čime treba da se bavim i za šta treba da živim. Ukratko,  poslije toga sam osvojio Svjetsko prvenstvo u Bugarskoj od strane ISFA organizacije, kao i Drugo mjesto u Graplingu.

Ko ti je najveća podrška?
-Nikako ne bih ništa od ovoga mogao sam. Veliku zahvalnost dugujem treneru Ivanu Miroviću koji me je od prvog dana primio, ne kao člana kluba, već kao člana porodice, mojim roditeljima i naravno cijelom Bushido Team-u.

Koliki ti je trenutni skor?
Pa ja sam jos uvijek amater tako da taj skor ne smatra previše bitnim ali uvideći do sada 5-1.
Da li su treninzi naporni i kojim intenzitetom treniraš?

Kada nemamo takmičenja imamo četiri treninga nedjeljno, a kada počnu pripreme treniramo skoro svaki dan po dva puta.
Imaš li želju da budeš dio UFC karavana?
-Naravno, za to se trudimo ja i moj mlađi brat Aleksa Mihailović koji je sa samo 16 godina postao prvak Balkana I zabilježio skor od 3-0.

Približi našim čitaocima šta je, zapravo MMA, na kojima se načelima zasniva i koliko je razvijen u Crnoj Gori?
-MMA je skup svih vještina, a kada kažem svih onda mislim svih koje možete navesti. Zasniva se na stand up borbi, rvanju i parteru. MMA u Crnoj Gori je jako slabo razvijen, još uvijek nemamo svoj savez mada u Crnoj Gori ima svega nekoliko klubova.

Da li ozbiljno bavljene ovim sportom zahtijeva odricanja? Kako izgleda jedan trening MMA?
-Da zahtijeva. Veliki trud, odricanja i ono po meni najbitnije…posvećenost. Jedan MMA trening se sastoji od zagrijavanja u početku, preko vježbi snage i kondicije koje su uvijek raznovrsne pa završavajući sa vježbanjem tehnike i sparingom, a nas trener Ivan Mirović ima veliko znanje i iskustvo.

Da li postoji neki tim koji ti pomaže ?
-MMA tim ne…Ali vrlo rado nam se treninzima pridruži trener Karate kluba Omladinac Žarko Raković kao i neki njegovi članovi, njihovo znanje u Karateu nam dobro dođe.

MMA djeluje kao prilično nasilan sport, kakav je tvoj odnos prema nasilju ?
-MMA je ozbiljan i opasan sport, ima mnogo povreda, ko uđe u ring zna gdje ulazi i zna šta se sve može desiti. Ali svaki pravi sportista praktikuje svoje vještine samo u sali i u ringu. Ja lično volim borbu, napominjem sve dok nije na ulici. Ne želim brukati sebe, a ni sport koji predstavljam. Ja kao ličnost nasilje izbjegavam ali i uvijek kada mogu pokušavam zaustaviti.

Da li postoji neki fajter protiv kojeg još uvijek nisi “dobio“, a to ti je želja ?
-Ne,haha.
S obzirom na tvoj atraktivan izgled, kako djevojke reaguju na tvoju pojavu?
-Pa…ne reaguju haha. Ili možda ja ne obraćem pažnju..ne znam odgovoriti na to pitanje.

Često se MMA borci dovode u negativnu konotaciju van ringa. Zbog čega je to tako?
-Ne bih znao…Svaki MMA borac je priča za sebe, i možda pojedinci ostavljaju takav utisak ili se nasilno ponašaju. Zavisi od pojedinaca.
Omiljeni MMA borac?
-Alexandar Gustafson…Definicija Ratnika.

Koliko je muzika, konkretno death metal, slična ili koliko se dopunjava sa MMA, po tebi?
-Haha,ne bih umio reći…To bi možda znao Josh Barnet…On je veliki fan Death Metala i Bolt Throwera.

Poruka ljudima koji se bave borilačkim vještinama?
-Trud se isplati ma koliki bio, budite uporni i predstavite sebe i svoj sport o najboljem svjetlu.
I porucio bih ljudima iz Podgorice, ako žele da budu dio šampionskog tima i da treniraju sa najboljima, da se pridruže Bushido T Eam – u (We Come to Reign).

Razgovarao: Marko Komlenac

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com