Unija treba da primi Crnu Goru do 2020. godine - Volim Podgoricu

Unija treba da primi Crnu Goru do 2020. godine

Evropska unija bi trebalo se okrene proširenju i do 2020. primi Crnu Goru, umjesto da ulazi u rizičan projekat formiranja sopstvene vojske, poručio je američki analitičar Januš Bugajski.

On je rekao Pobjedi da će na taj način i ostalim zemljama regiona dokazati da EU nema alternative, ali i ozbiljno potkopati ruski uticaj na Balkanu.

Bugajski je ocijenio da u suočavanju sa krizom identiteta, EU mora da oživi svoju osnovnu misiju – pridruživanje država koje se kvalifikuju za pristupanje i jačanje njihovog ekonomskog razvoja.

“Umjesto da gubi vrijeme i resurse na izgradnji strukture odbrane, EU treba da se drži onoga što najbolje zna – da regionu Zapadnog Balkana, kao i Ukrajini, Gruziji i drugim zemljama nudi izglede za članstvo”, kazao je Bugajski.

On je rekao da bi novi zamah proširenju pomogao političkim i ekonomskim reformama u svim državama koje teže ulasku u EU.

Bugajski smatra da će ulazak Crne Gore potkopati nacionalističke i populističke alternative projekta EU i spriječiti bilo kakve pansrpske ili panalbanske teritorijalne aspiracije.

“Pozitivan scenario za Crnu Goru će doprinijeti smanjivanju nacionalnih sporova u regionu, slično dešavanjima u centralnoj Evropi prije više od jedne decenije. I najvažnije, ulazak Crne Gore u EU će odvratiti rusku subverziju”, ocijenio je Bugajski.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com