Nikšić: 74 godine od pogibije 25 boraca NOR-a - Volim Podgoricu

Nikšić: 74 godine od pogibije 25 boraca NOR-a

Povodom pogibije 25-orice boraca narodnooslobodilačkog rata (NOR) koji su strijaljani prije 74 godine na Kapinom Polju Udruženje boraca NOR-a (UBNOR) i antifašista Nikšića održalo je komemoraciju.

Nakon što su predstavnici izviđača položili cvijeće Danojla-Tanja Bulatović evocirala je uspomene na stradale rodoljube.

„Ovdje pod ovom humkom leži 25 rodoljuba koje je italijanski okupator poslije dvogodišnjeg mučenja po zatvorima i logorima strijeljao prije 74.godine. Ovdje je sahranjeno 25 drugova iz svih krajeva Crne Gore, raznih dobi i uzrasta, različitih zanimanja, ali zbratimljenih jednim idealom – idealom slobode i borbe protiv okupatora i domaćih izdajnika“, kazala je Bulatović i dodala da je istog dana u Beranama strijeljano još 19 interniraca iz nikšićke opštine.

Podsjetila je da je 25. Juna 1943.godine u Crnoj Gori stijeljano još 155 boraca u znak neprijateljske odmazde za velike partizanske pobjede u četvrtoj i petoj ofanzivi.

“Zato danas nama, njihovim potomcima, kao i njihovim drugovima i saborcima smeta kada neko pokušava da omalovaži i poništi njihovu borbu, da im oskrnavi i ruši spomenike. Mi to ne smijemo dozvoliti”, poručila je Bulatović.

Njihovo djelo, kazala je ona, treba da služi kao zvijezda vodilja u vaspitanju budućih generacija kako se čuva, voli i brani otadžbina.

Spomenik je rad Slobodana Vukajlovića, čijih pet stubova sjedinjenih u baklju slobode, predstavlja pet stubova na koje su prilikom strijeljanja vezivane grupe od po pet logoraša.

Cvijeće je položila i delegacija opštinskog odbora Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com