PREDSTAVILI PLAN ZA BLOK V I VI: Evo kako bi izgledao ovaj dio Podgorice! (FOTO) - Volim Podgoricu

PREDSTAVILI PLAN ZA BLOK V I VI: Evo kako bi izgledao ovaj dio Podgorice! (FOTO)

Građanski pokret URA je, shodno ranijoj najavi, danas predstavio svoj “Plan za Blok V i VI“. Plan sadrži šest ključnih tačaka: 1) izgradnju novih termoizolacionih fasada za sve stambene zgrade u Bloku V i VI; 2) Izgradnju zelenih krovova; 3) Brisanje solitera “Milenijum“ iz važeće planske dokumentacije Bloka V; 4) Ukidanje naplate parkinga; 5) Ustupanje opštinskih poslovnih prostora mladim preduzetnicima i 6) organizovanje mjesnih izbora i veće učešće građana u kreiranju lokalnih politika.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević objasnio je da bi se “kroz osnivanje posebnog gradskog fonda, u koji bi se godišnje izdvajalo oko 5% od ukupnog kapitalnog budžeta Glavnog grada, mogla finansirati sanacija i poboljšanje postojećih, kao i izgradnja novih termoizolacionih fasada za sve stambene zgrade na prostoru Bloka V i VI, ali i na teritoriji čitave Podgorice“.

“Samo od novca koji je lokalna uprava bacila za izgradnju podzemnog prolaza, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, koji danas služi kao javni toalet – mogli smo, o punom trošku opštine, uraditi nove termoizolacione fasade za oko 15 zgrada u Bloku V i VI. U starijim stambenim zgradama, čak 30% energije potrebne za grijanje gubi se preko spoljašnjih zidova. Ulaganjem u energetsku efikasnost, prvenstveno kroz izgradnju termoizolacionih fasada, došlo bi do značajnog smanjenja utrošene električne energije za grijanje i hlađenje, a samim tim i do značajnih finansijskih ušteda na nivou domaćinstava“, ukazao je Rakčević.

Rakčević je kazao da će URA predložiti da svako ko ulaganjem u veću energetsku efikasnost stekne povoljan “energetski pasoš“, dobije proporcionalno umanjenje poreza na nepokretnost.

Druga tačka programa predviđa “izradu Studije izvodljivosti izgradnje zelenih krovova, na otvorenim krovnim terasama u Bloku V i VI, kao in a drugim stambenim zgradama na teritoriji Podgorice, kako bi se ispitale mogućnosti i načini njihove izgradnje“.

“Izgradnjom bezbjednih zelenih krovova, stanari zgrada bi dobili dodatan prostor za odmor i socijalizaciju, istovremeno doprinoseći poboljšanju energetske, ekološke i ekonomske održivosti njihovih objekata. Pored toga, prednosti zelenih krovova su višestruke: kao toplotna izolacija mogu smanjiti troškove električne energije za grijanje i hlađenje i do 20%, produžavaju životni vijek krova, štite ga od velikih temperaturnih oštećenja, smanjuju uticaj buke, filtriraju vazduh i stvaraju kvalitetniju mikroklimu“, ukazao je Rakčević.

Treća tačka podrazumijeva brisanje solitera “Milenijum“, od čak 25 spratova, planiranog na uglu bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona.

“URA je već inicirala vanrednu sjednicu Skupštine, na kojoj bi se, kroz stavljanje izmjena i dopuna DUP-a “Blok V – dio“ iz 2012. godine, navedeni soliter izbrisao iz planske dokumentacije. U centru urbanog planiranja mora biti građanin – kao korisnik prostora, a ne interes investitora i krupni kapitala. Umjesto da gradimo solitere značajno veće spratnosti od svih okolnih objekata, koji se ne uklapaju u postojeći ambijent i trajno ga obesmišljavaju, mi moramo njegovati zelene površine i snažiti postojeću infrastrukturu“, istakao je Rakčević.

 

Četvrta tačka Plana predviđa ukidanje naplate parkinga u Bloku V i VI, ali i u mnogim drugim djelovima grada, kako bi se usluge parkiranja naplaćivale “isključivo u centru grada i u poslovnim blokovima, radnim danima u periodu od 7 do 18 časova“.

“Sa obzirom na činjenicu da se čak 93% od ukupnog novca prikupljenog kroz naplatu parkinga i rad pauk službe isplati za zarade zaposlenih u nadležnom preduzeću, grad nema bilo kakvih koristi od takvog oporezivanja građana. Sa druge strane, nakon ukidanja naplate parkinga u mnogim podgoričkim kvartovima, sav profit nadležnog preduzeća preusmjeravaćemo u poseban budžet iz kojeg će se finansirati izgradnja i održavanje zelenih krovova, pošumljavanje postojećih i izgradnja novih zelenih površina, sađenje autohtonih biljnih vrsta i druge aktivnosti u pravcu što adekvatnije zaštite životne sredine“, ukazao je Rakčević.

Peta tačka Plana odnosi se na drugačije upravljanje gradskim poslovnim prostorima, kojih u Bloku V i VI ima čak 19, a na nivou Podgorice 225, od kojih mnogi nisu izdati duži vremenski period, jer se nalaze u lošem stanju“.

“Glavni grad mora ulagati u domaću pamet. Kroz stvaranje dugoročne strategije i imenovanje profesionalnog, a ne partijskog menadžmenta, kao i saradnju sa obrazovnim institucijama i raznim stručnjacima, postojeće gradske kapacitete iskoristićemo za dodatno širenje trenutnog i stvaranje novih biznis inkubatora, co-working prostora (tzv. „business hubs“) i drugih modela dinamičnog razvoja preduzetništva, preveashodno namijenjenih mladim ljudima“, ocijenio je Rakčević.

On je kazao da se “širom svijeta i regiona, mladim ljudima pružaju moderni i prijatni prostori za rad, uz punu mentorsku, tehničku i infrastrukturnu podršku, kako bi svoje ideje pretvorili u uspješan biznis“, te da ne postoje suštinske prepreke da “Podgorica krene sličnim putem“.

U okviru šeste tačke Plana, URA predviđa “raspisivanje slobodnih izbora za rukovodstva mjesnih zajednica u Bloku V i VI, kako bi se građanima omogućio izbor najboljih predstavnika i položaj nezaobilaznog faktora u kreiranju lokalnih politika“.

“Umjesto za organizovanje zborova i aktivno učešće građana u izradi planske dokumentacije, kapitalnog budžeta i ostalih pitanja koji se tiču njihovog životnog standarda, podgoričke mjesne zajednice služe kao partijski štabovi DPS-a za vršenje koordinisanog pritiska na građane. Takvu praksu ćemo hitno prekinuti, jer mi koji finansiramo rad lokalne uprave i uredno plaćamo sve poreze, imamo pravo da se pitamo – kako se koristi naš novac, kao i da predlažemo način razvoja našeg kvarta i grada u cjelini“, naveo je Rakčević.

On je kazao da će Građanski pokret URA, intezivnom kampanjom “od vrata do vrata“ i postavljanjem štandova, u “narednim danima razgovarati sa građanima Bloka V i VI i predstaviti im brojna rješenja, iz nadležnosti lokalne uprave, ali pažljivo saslušati sve druge predloge, sugestije i kritike građana, te ih uvrstiti u konačnu verziju programa“.

“Izrada ovakvog plana, kojim se na realan, detaljan i konkretan način analizira postojeće stanje i predlažu mjere za unapređenje životnog standarda i ukupnog ambijenta – jeste samo početak aktivnosti podgoričkog odbora pokreta URA koji će, u narednom periodu, pristupiti izradi detaljnih Planova za sve djelove Glavnog grada. Zato pozivamo sve građane, koji su zainteresovani za mijenjanje trenutnog pravca razvoja Glavnog grada i stanja u svojim naseljima, da nam proslijede svoje predloge, kako bi u izobilju dobrih ideja – zajedno izabrali one najbolje i prezentovali ih ukupnoj podgoričkoj javnosti“, zaključio je Rakčević.

3 komentara

  1. It¡¦s really a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  2. This web page is usually a walk-through for all of the info it suited you in regards to this and didn’t know who must. Glimpse here, and you’ll undoubtedly discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com