Skupština postala mašina za glasanje - Volim Podgoricu

Skupština postala mašina za glasanje

Poslanici parlamentarne većine pojedinačno su od konstituisanja Skupštine podnijeli svega 17 amandmana na zakone. 

Skupština je konstituisana 7. novembra prošle godine, a od tada su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Liberalne partije (LP) i albanske koalicije usvojili devet zakona, pet odluka, 15 odluka o izboru, imenovanju i razrješenju i dva mišljenja sa odgovorom Ustavnom sudu Crne Gore. “Takođe, u ovom periodu, Skupština je usvojila, odnosno prihvatila 25 izvještaja”, saopšteno je “Vijestima” iz parlamenta.

U ovih skoro osam mjeseci rada, na predloge akata podnijet je ukupno 131 amandman, od kojih je 127 prihvaćeno.

Od 131 amandmana parlamentarni odbori, u kojima sjede samo poslanici vladajuće koalicije,  podnijeli su 114 amandmana od kojih je 113 prihvaćeno. “Poslanici parlamentarne većine podnijeli su 17 amandmana, a 14 je prihvaćeno”, kazali su “Vijestima” iz parlamenta.

Direktorka Politikon mreže, Jovana Marović, smatra da ovo govori da je parlament bez opozicije, što je, kako navodi, pokazao i kontroverznim odlukama koje je usvojio od novembra, je samo još jedan instrument u rukama Vlade, a ne kontrolna institucija. “Takvo stanje je više nego alarmantno za dalju demokratizaciju zemlje”, rekla je ona. Marović podsjeća da su na posljednjoj sjednici Skupštine razmotrene 24 tačke dnevnog reda, od čega 11 predloga zakona, ali i izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva. “Sjednica je trajala dva dana. Ovo je najbolji pokazatelj koliko je rasprava o zakonima na plenumu suštinska i koliko je interesovanje poslanika za kontstruktivnu razmjenu mišljenja”, kazala je Marović. 

Ona dodaje da su zakoni, odluke i imenovanja koji su bili na dnevnom redu u posljednjih šest mjeseci, gotovo po pravilu, usvojeni jednoglasno. “Tako i formalno imamo potvrdu da je parlament postao mašina za izglasavanje zakona i odluka po volji vlasti. Iako podaci iz Skupštine pokazuju da je tokom ovog saziva predložen veliki broj amandmana i kada je parlament bio u punom sastavu predlozi za unapređenje zakona koji su bili prihvatani najčešće su bili tehničke prirode. Sada svi predlozi za unapređenje imaju isti cilj budući da dolaze od istomišljenika”, kazala je Marović. 

U Skupštini je od njenog konstituisanja sredinom novembra prošle godine održano ukupno 13 sjednica koje su trajale 18 radnih dana, odnosno 32 sata i 15 minuta. Poslanici su od novembra aktivno radili ukupno četiri radna dana za šta su primili sedam plata koje iznose od 1.500 do 2.000 eura. Kada se računa ukupno vrijeme provedeno u sali, poslanici su za jedan sat zarađivali oko 370 eura. Poslanici vladajuće koalicije svakodnevno prozivaju opozicione poslanike koji su u bojkotu parlamenta da zbog toga što ne dolaze na posao, a primaju platu “po hiljadu i po eura”. 

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com