Evo koliko je isplaćeno za Vujanovićeva putovanja - Volim Podgoricu

Evo koliko je isplaćeno za Vujanovićeva putovanja

Izvje­šta­ji sa slu­žbe­nih pu­to­va­nja za­po­sle­nih u Ge­ne­ral­nom se­kre­ta­ri­ja­tu pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re u ze­mlji i ino­stran­stvu ni­je­su pod­no­še­ni ru­ko­vo­di­o­cu, što ni­je u skla­du sa čla­nom de­vet i čla­nom 19 ured­be o na­kna­di tro­ško­va za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru i in­ter­nom pro­ce­du­rom se­kre­ta­ri­ja­ta, is­tak­nu­to je u iz­vje­šta­ju o re­vi­zi­ji pra­vil­no­sti po­slo­va­nja Ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ri­ja­ta pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re Fi­li­pa Vu­ja­no­vi­ća, ko­ji je ju­če obje­lo­da­ni­la Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja (DRI). Ka­ko se kon­sta­tu­je, DRI je kom­ple­ti­ra­la fi­nan­sij­sku re­vi­zi­ju i re­vi­zi­ju pra­vil­no­sti po­slo­va­nja Ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ri­ja­ta za 2016. go­di­nu, a njen ko­le­gi­jum iz­ra­ža­va uslov­no mi­šlje­nje na fi­nan­sij­ski iz­vje­štaj se­kre­ta­ri­ja­ta i uslov­no mi­šlje­nje na uskla­đe­nost po­slo­va­nja sa pro­pi­si­ma.

– Re­vi­zi­jom pra­vil­no­sti utvr­đe­ne su ne­us­kla­đe­no­sti po­slo­va­nja sa Za­ko­nom o bu­dže­tu Cr­ne Go­re za 2016. go­di­nu, Za­ko­nom o po­re­zu na do­ho­dak fi­zič­kih li­ca, Za­ko­nom o do­pri­no­si­ma za oba­ve­zno so­ci­jal­no osi­gu­ra­nje, Za­ko­nom o jav­nim na­bav­ka­ma, Za­ko­nom o si­ste­mu unu­tra­šnjih fi­nan­sij­skih kon­tro­la u jav­nom sek­to­ru, Pra­vil­ni­kom o je­din­stve­noj kla­si­fi­ka­ci­ji ra­ču­na za bu­džet Cr­ne Go­re, bu­dže­te van­bu­džet­skih fon­do­va i bu­dže­te op­šti­na, uput­stvom o ra­du Dr­žav­nog tre­zo­ra, ured­bom o uslo­vi­ma i na­či­nu ko­ri­šće­nja pre­vo­znih sred­sta­va u svo­ji­ni Cr­ne Go­re, ured­bom o na­či­nu vo­đe­nja evi­den­ci­je po­kret­nih i ne­po­kret­nih stva­ri u dr­žav­noj svo­ji­ni, kao i sa in­ter­nim pra­vi­li­ma su­bjek­ta re­vi­zi­je – na­vo­di se u iz­vje­šta­ju DRI.
Ka­ko se tvr­di, put­ni na­lo­zi za slu­žbe­na pu­to­va­nja u ze­mlji ni­je­su pra­vil­no po­pu­nja­va­ni. DRI je na­gla­si­la da put­ni na­lo­zi za slu­žbe­no pu­to­va­nje u ze­mlji ne sa­dr­že po­dat­ke o rad­nom mje­stu na ko­je je za­po­sle­ni ras­po­re­đen i svr­hu pu­to­va­nja.

– Iz­vje­šta­ji sa slu­žbe­nih pu­to­va­nja u ze­mlji i ino­stran­stvu ni­je­su pod­no­še­ni ru­ko­vo­di­o­cu. Ge­ne­ral­ni se­kre­ta­ri­jat tre­ba da obez­bi­je­di da se ru­ko­vo­di­o­cu pod­no­se iz­vje­šta­ji sa slu­žbe­nih pu­to­va­nja, kao i da put­ni na­lo­zi bu­du po­pu­nje­ni na na­čin pred­vi­đen Ured­bom o na­kna­di tro­ško­va za­po­sle­nih u jav­nom sek­to­ru – uka­zu­je se u iz­vje­šta­ju dr­žav­ne re­vi­zi­je.
Odo­bre­ni i iz­vr­še­ni bu­džet na ni­vou sin­te­tič­kih ra­ču­na po­ka­zu­je da je na slu­žbe­na pu­to­va­nja Se­kre­ta­ri­jat pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re u 2016. go­di­ni po­tro­šio 100.342 eura.
Re­vi­zi­jom je, ta­ko­đe, utvr­đe­no da ni­je pri­ba­vlje­na sa­gla­snost Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja na Plan jav­nih na­bav­ki, što ni­je u skla­du sa čla­nom 38 Za­ko­na o jav­nim na­bav­ka­ma. Se­kre­ta­ri­jat pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re je na­bav­ke uslu­ga fik­sne i mo­bil­ne te­le­fo­ni­je, avio-ka­ra­ta, go­ri­va, uslu­ga smje­šta­ja, dnev­ne i ne­djelj­ne štam­pe, uslu­ga ke­te­rin­ga i za­ku­pa par­king pro­sto­ra spro­veo pri­mje­nom ne­po­sred­nog spo­ra­zu­ma iako je vri­jed­nost na­bav­ki iz­no­si­la pre­ko 5.000 eura, što ni­je u skla­du sa čla­nom 21 Za­ko­na o jav­nim na­bav­ka­ma.

– Re­vi­zi­jom je utvr­đe­no da su pri­li­kom vo­đe­nja bla­gaj­ne či­nje­ne dvi­je vr­ste ne­pra­vil­no­sti, i to ne­ta­čan pre­nos sal­da sa jed­ne na sle­de­ću stra­nu bla­gaj­nič­kog dnev­ni­ka, pri če­mu je uvi­jek is­ka­zi­van ma­nji sal­do. Ukup­no utvr­đen ma­njak u bla­gaj­ni po ovom osno­vu iz­no­si 3.540 eura. Tu je i po­gre­šno is­ka­za­ni ukup­ni iz­nos iz­da­ta­ka na jed­nom bro­ju stra­na bla­gaj­nič­kog dnev­ni­ka, pri če­mu su uvi­jek is­ka­zi­va­ni, u zbi­ru ve­ći iz­da­ci od stvar­nih. Ukup­no utvr­đen ma­njak u bla­gaj­ni po ovom osno­vu iz­no­si 3.189,80 eura – is­tak­nu­to je u iz­vje­šta­ju.
DRI na­vo­di da se u se­kre­ta­ri­ja­tu ne vo­di evi­den­ci­ja ne­po­kret­nih stva­ri, što ni­je u skla­du sa čla­nom 44 Za­ko­na o dr­žav­noj imo­vi­ni.

– Po­pi­som ko­ji je iz­vr­šen u se­kre­ta­ri­ja­tu ni­je evi­den­ti­ra­na slu­žbe­na zgra­da Pred­sjed­ni­štva, kao ni „Pla­vi dvo­rac” na Ce­ti­nju, ko­ji je shod­no čla­nu tri ured­be o uslo­vi­ma i na­či­nu ko­ri­šće­nja obje­ka­ta za re­pre­zen­ta­tiv­ne po­tre­be u svo­ji­ni Cr­ne Go­re. Po­pis po­kret­nih stva­ri u slu­žbe­noj zgra­di „Pla­vi dvo­rac” ni­je vr­šen – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju.
Za­klju­če­no je ocje­nom da se­kre­ta­ri­jat ni­je do­nio in­ter­na pra­vi­la i pro­ce­du­re ko­je se od­no­se na pla­ni­ra­nje i pri­pre­mu bu­dže­ta, evi­den­ci­je pri­sut­no­sti na po­slu i ob­ra­ču­nu i is­pla­ti za­ra­da za­po­sle­nih i ko­ri­šće­nju sred­sta­va za re­pre­zen­ta­ci­ju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com