Marković: Svi priznali izbore osim neodgovorne opozicije - Volim Podgoricu

Marković: Svi priznali izbore osim neodgovorne opozicije

 
 

Premijer Duško Marković ocijenio je neodgovornom politiku opozicije koja bojkotuje Skupštinu Crne Gore jer ne priznaje izbore koje su priznali svi relevantni međunarodni subjekti.

Marković je danas, prilikom obraćanja Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope povodom desetogodišnjice članstva naše zemlje u ovoj evropskoj organizaciji, ocijenio da je parlament jedino mjesto za političku debatu.

“Sa žaljenjem konstatujem da naša nacionalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini nije u punom sastavu, odnosno, nedostaju predstavnici parlamentarne opozicije, koji pored ovog, i evropskog, bojkotuju i nacionalni parlament. Izborni rezultat iz oktobra 2016. godine, čiji legitimitet je priznala ova Parlamentarna skupština u skladu sa svojim nadležnostima, OEBS-ODIHR, Evropska unija i cijela međunarodna zajednica, nije prihvaćen jedino od strane crnogorske opozicije što i danas rezultira njihovim bojkotom nacionalnog parlamenta, i pored mnogobrojnih poziva za povratak u parlament gdje je jedino mjesto suštinskoj političkoj debati. Takvo ponašanje je neodgovorno i svjedoči da lekcije iz prošlosti nismo naučili”, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara prilikom obraćanja Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope u Strazburu.

Premijer je kazao da bojkot znači stvaranje krize parlamentarizma.

“U prelomnom trenutku za Evropu, pred kojom su izazovi populizma, migracija, terorizma, vjerske radikalizacije, finansijske krize,i mnogi drugi – bojkot nacionalnog ili ovog evropskog parlamenta znači stvaranje krize parlamentarizma, ugrožavanje demokratije, slabljenje uloge parlamentarne diplomatije, odnosno erozije vrijednosti na kojima su utemeljena ili kojima teže sva evropska društva. Nijesmo izgleda naučili da se vlast dobija isključivo na demokratskim izborima, da se međunarodna reputacija gradi, a evropski problemi rješavaju u ovom evropskom domu, kroz aktivno prisustvo, debatu i dijalog – ne kroz puko uslovljavanje“, rekao je Marković.

 

Ponašanje opozicije dodatno polarizuje i politizuje medijsku scenu

Premijer  je ocijenio da ovakvo ponašanje opozicije dodatno polarizuje društvo uključujući i dodatnu polarizaciju i politizaciju medijske scene.

Govoreći o medijima premijer je podsjetio da je naša zemlja dekriminizovala klevetu, da podržava medijske slobode i da on lično vjeruje da će medijska samoregulacija prije ili kasnije postati realnost u našoj zemlji.

„Procesi jačanja svijesti donosilaca odluka o pravu i potrebi građana da znaju i da budu obaviješteni mora da ide paralelno sa profesionalizacijom medijske scene i razvojem njenog pluralizma. Crna Gora je tu uslovljenost procesa prepoznala u ranoj fazi građenja svog obnovljenog suvereniteta, time što je preduzela prvi potreban korak u tom smjeru, dekriminalizovala uvredu i klevetu. Smatrao sam tada, kao što i sada smatram, da Vlada u tom dijelu treba da bude proaktivna, bez obzira što je profesionalizacija medija tek trebalo da uslijedi. To je proces koji i dalje traje, iako su očekivanja bila optimistična. Takođe, smatram, da ideja o samoregulaciji medija koja je osnovna pretpostavka njihove profesionalizicije, prije ili kasnije, mora postati crnogorska realnost. Vlada Crne Gore podržava rad Savjeta Evrope i u dijelu politika koje se tiču promocije medijskih sloboda, između ostalog, pružajući podršku Platformi za zaštitu sigurnosti i bezbjednosti novinara i novinarstva. Stava smo da sarađujemo i kada se ne slažemo, svjesni da smo u krajnjem bliži potrebama građana što su kontrolni mehanizmi jači“ – rekao je Marković.

Premijer je podsjetio da je naša zemlja ratifikovala 84 konvencije Savjeta Evrope, uz dodatnih pet, koje su potpisane i nalaze se u nacionalnoj proceduri ratifikacije.

Posebno je naglasio da naša zemlja poštuje prava LGBTI osoba i naveo niz aktivnosti koje je Vlada sprovela među ostalim i u saradnji sa civilnim sektorom.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com