Plate stručnjaka SDT-a umanjene 50 odsto - Volim Podgoricu

Plate stručnjaka SDT-a umanjene 50 odsto

Način na koji se Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru primjenjuje na Specijalno državno tužilaštvo, može imati veoma negativan uticaj na stručnost SDT-a, jer su plate stručnjaka – ionako nekonkurentne u odnosu na privatni sektor, sada umanjene za 50 odsto, navodi se u nezvaničnom radnom dokumentu o trenutnom stanju u oblastima poglavlja 23 i 24.

Prema zvaničnim podacima za maj, plate specijalnih tužilaca su se kretale u rasponu od 1.967 eura koliko je primio tužilac Nikola Boričić, pa do 2.413 eura koliko je iznosila plata glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Plate finansijskih i pravnih stručnjaka nijesu objavljene na sajtu.Kako se navodi u radnom diokumentu, SDT ima zadovoljavajući nivo interne stručnosti: 10 tužilaca, pet finansijskih stručnjaka i sedam pravnih stručnjaka, iako nijesu svi tužioci imali dokazano prethodno radno iskustvo u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Uslovi u kojima radi SDT ostaju nesigurni i to pitanje treba riješiti. Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu i Zakonik o krivičnom postupku zahtijevaju dalja poboljšanja u cilju poboljšanja efikasnosti i djelotvornosti u pretkrivičnom postupku. Veza Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja je značajno poboljšana i funkcioniše nesmetano (kroz uspostavljanje posebnih istražnih timova – 17 u 2016.). Vodeća uloga Specijalnog državnog tužioca u slučajevima organizovanog kriminala sada je u potpunosti prihvaćena“, podvlači se u dokumentu.

Sveobuhvatna obuka o konceptu policije vođene obavještajnim radom je sprovedena, uključujući i regionalni nivo, ali do sada nije rezultirala značajnim povećanjem proaktivnih istraga.

„Veliki broj istraga u slučajevima organizovanog kriminala još uvijek započinju po dojavama. Jedan od razloga je i što se obavještajni podaci prikupljeni iz regiona ne proslijeđuju putem specijalizovanog servisa na centralnom nivou“, piše u dokumentu.

Dobar napredak je ostvaren u korišćenju mjera tajnog nadzora (SIM) i radu tajnih agenata. Ipak, kapaciteti ostaju ograničeni s obzirom da nije moguće sprovoditi više od tri terenske operacije s upotrebom SIM-a istovremeno.

„Služba koja upravlja SIM-om ima nedostatak kadra od 15%. Jedinica za tajne operacije je ojačana novom savremenom opremom i obukama u drugoj polovini 2016. Oprema za Odsjek policije za privredni kriminal (vozila i kompjuteri) je takođe nabavljena u drugoj polovini 2016. Dalje, u istom periodu je nabavljena i IT oprema koja omogućava širu i kvalitetniju kriminalnu statistiku. Specijalizovane zajedničke obuke su organizovane za policajce i tužioce“, zaključuje se u dokumentu.

(Analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com