PUTNICI NEZADOVOLJNI USLUGAMA ŽELJEZNIČKOG PREVOZA: Vozovi neklimatizovani i zapušteni - Volim Podgoricu

PUTNICI NEZADOVOLJNI USLUGAMA ŽELJEZNIČKOG PREVOZA: Vozovi neklimatizovani i zapušteni

Ne­kli­ma­ti­zo­va­ni i za­pu­šte­ni vo­zo­vi, ka­šnje­nje u sa­o­bra­ća­nju i pro­mje­na vo­znog re­da ko­ji ne od­go­va­ra put­ni­ci­ma, ključ­ni su pro­ble­mi sa ko­ji­ma se su­o­ča­va­ju ko­ri­sni­ci uslu­ga Že­lje­znič­kog pre­vo­za Cr­ne Go­re (ŽPCG). Vi­še put­ni­ka za „Dan” je ka­za­lo da su pri­nu­đe­ni da ko­ri­ste uslu­ge ŽPCG zbog za­po­sle­nja ili stu­di­ra­nja, ali da im to uglav­nom pred­sta­vlja mal­tre­ti­ra­nje.
– Put­ni­ci su ogor­če­ni i do­ve­de­ni do ne­mi­lo­sti Upra­ve ŽPCG. Voz iz Pod­go­ri­ce, ko­ji je sva­ka­ko pre­ra­no kre­tao, u 5.30, sa­da kre­će još ra­ni­je – u 5.15 ča­so­va. Ni­ko­me ne od­go­va­ra da sti­že sat pri­je po­čet­ka rad­nog vre­me­na ili po­čet­ka pre­da­va­nja i ča­so­va – ka­zao je put­nik ko­ji se obra­tio „Da­nu“.

On na­vo­di da je uki­nut voz iz Ba­ra za Pod­go­ri­cu ko­ji je kre­tao u 14.05 časova, iako je, ka­ko tvr­di, imao naj­vi­še put­ni­ka.
– Sa­da kre­će u 15.05 i sa­o­bra­ća do Bi­je­log Po­lja – na­vo­di naš sa­go­vor­nik.
Dru­gi sa­go­vor­nik „Da­na“ na­gla­ša­va da su ka­ta­stro­fal­ni uslo­vi u vo­zo­vi­ma, po­seb­no u ljet­njim i zim­skim mje­se­ci­ma.
– Zi­mi je u vo­zo­vi­ma pre­hlad­no, lje­ti je pre­vru­će. Vo­zo­vi uglav­nom ni­je­su kli­ma­ti­zo­va­ni, za­pu­šte­ni su – ka­že on.
Iz Že­lje­znič­kog pre­vo­za za „Dan“ su ka­za­li da dio vo­zo­va je­ste kli­ma­ti­zo­van, od­no­sno naj­ve­ći broj ko­ji sa­o­bra­ća u lo­kal­nom sa­o­bra­ća­ju. Ka­ko do­da­ju, ne­ki vo­zo­vi ni­je­su jer u njih pri­li­kom pro­iz­vod­nje ni­je­su ugra­đe­ne kli­me.
– U ŽPCG AD do­bro su kli­ma­ti­zo­va­ni ,,špan­ski” vo­zo­vi. U naj­ve­ćem bro­ju slu­ča­je­va, kli­ma­ti­zo­va­ni su i put­nič­ki va­go­ni u lo­kal­nom sa­o­bra­ća­ju. Ni­je­su kli­ma­ti­zo­va­ni ,,ru­ski” vo­zo­vi iz raz­lo­ga što u vri­je­me pro­iz­vod­nje tih vo­zo­va ni­je­su ugra­đe­ne kli­me, a na­knad­na ugrad­nja ni­je mo­gu­ća. Ta­ko da su, u skla­du sa go­re na­ve­de­nim, vo­zo­vi uglav­nom pri­la­go­đe­ni ljet­njim tem­pe­ra­tu­ra­ma – sa­op­šte­no je iz tog pred­u­ze­ća.

Go­vo­re­ći o pri­tu­žba­ma put­ni­ka zbog ka­šnje­nja, iz ŽPCG na­vo­de da su u skla­du sa tre­nut­nom si­tu­a­ci­jom na že­lje­znič­koj in­fra­struk­tu­ri, od­no­sno zbog ra­do­va na pru­zi na re­la­ci­ji Bi­je­lo Po­lje–Bar, iz­mi­je­ni­li red vo­žnje ka­ko bi se sma­nji­la ka­šnje­nja vo­zo­va.
– Iz­mje­ne su pri­la­go­đe­ne pro­pu­snoj mo­ći pru­ge, a na­rav­no i po­tre­ba­ma put­ni­ka. Pri­li­kom ovih iz­mje­na u re­du vo­žnje da­ti su pri­o­ri­te­ti vo­zo­vi­ma sa ve­ćim fre­kven­ci­ja­ma – do­da­li su iz ŽPCG.
Ka­ko ka­žu, ima­li su ma­nji broj za­htje­va za pro­mje­nu po­sto­je­ćeg re­da vo­žnje, na­gla­ša­va­ju­ći da se sva­ki za­htjev raz­ma­tra.
– Ni­je mo­gu­će udo­vo­lji­ti svim za­htje­vi­ma. Po­sto­ji niz pro­ce­du­ra ko­je tre­ba is­po­što­va­ti pri­li­kom iz­mje­na u re­du vo­žnje: oprav­da­nost po­la­ska vo­za, ka­pa­ci­te­ti Že­lje­znič­ke in­fra­struk­tu­re Cr­ne Go­re, ka­pa­ci­te­ti Že­lje­znič­kog pre­vo­za Cr­ne Go­re, sa­gla­snost re­sor­nog mi­ni­star­stva. U iz­mje­na­ma or­ga­ni­za­ci­je re­da vo­žnje uvi­jek se mak­si­mal­no pra­te fre­kven­ci­je i po­tre­be put­ni­ka. Upra­vo, u skla­du sa ti­me, pri­pre­mi­li smo an­ke­tu, ko­ju pla­ni­ra­mo da ob­ja­vi­mo na saj­tu ŽPCG AD (www.zpcg.me) ka­ko bi ko­ri­sni­ci že­lje­znič­kih uslu­ga mo­gli da da­ju svo­je su­ge­sti­je i pred­lo­ge u ve­zi sa po­sto­je­ćim re­dom vo­žnje u lo­kal­nom sa­o­bra­ća­ju – na­vo­de iz tog pred­u­ze­ća.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com