Vujanovićev tim redom kršio zakone - Volim Podgoricu

Vujanovićev tim redom kršio zakone

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na prošlogodišnje  finansijsko poslovanje i  na usklađenost poslovanja sa propisima Generalnog  sekretarijata  predsjednika države  Filipa Vujanovića. 

Revizijom pravilnosti je utvrđeno da je  Generalni sekretarijat  poslovao suprotno prošlogodišnjem Zakonu o budžetu,  zakonima  o porezu na dohodak fizičkih lica, doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, javnim nabavkama, sistemu unutrašnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru i drugim pravilnicima i uredbama.

Vrhovna revizija konstatuje da su finansijskom revizijom stekli  razumno uvjerenje da   godišnji izvještaj   daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja.

Utvrđeno je da su   novcem namijenjenim za reprezentaciju plaćana službena putovanja i kupovana štampa, dok su novcem namijenjenim za stručno usavršavanje plaćani  zaposleni koji su angažovani  po ugovoru o djelu. 
DRI je preporučila da Generalni sekretarijat poštuje  Uputstvo o radu Državnog trezora kako bi se novac trošio u skladu sa godišnjim Zakonom o budžetu.

DRI je utvrdila i da  su  novcem iz budžeta predsjednika države  plaćani zaposleni iz uprava za policiju i imovinu koje je angažovao Generalni sekretarijat. Preporuka je da se zaposleni iz drugih državni institucija koje angažuje

Generalni sekretarijat plaćaju novcem  koji je namijenjen tim institucijama.

Vrhovna revizija je utvrdila da za korišćenje službenih i privatnih vozila u službene svrhe nijesu izdavani nalozi, da u Generalnom sekretarijatu nije zaposlen radnik  koji bi bio zadužen za vozni park i uredno vodio evidenciju troškova koštanja svakog službenog automobila. Preporuka je da se te nepravilnosti otklone. 

Utvrđeno je i da putni nalozi za službena putovanja u zemlji nijesu pravilno popunjavani, odnosno da ne sadrže podatke o radnom mjestu zaposlenog i svrhu putovanja.

DRI je konstatovala i da su sve javne nabavke u prošloj godini obavljene neposrednim sporazumom čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama. Generalni sekretarijat nije imao  saglasnost Ministarsatva finansija na  prošlogodišnji plan javnih nabavki.

Nadležni Kolegijum DRI, koji su činili senatori Branislav Radulović i Nikola Kovačević, dao je rok od mjesec dana da Generalni sekretarijat utvrdi plan aktivnosti za realizaciju preporuka, kao i rok od  šest mjeseci da se preporuke realizuju. 

DRI je juče objavila reviziju.

Vujanoviću sljedeće godine ističe treći predsjednički mandat.

Iako su moguća samo dva predsjednička mandata, Ustavni sud je 2013. odlučio da Vujanović ima ustavno pravo na još jedan mandat, pošto je prvi put na funkciju predsjednika izabran kada je Crna Gora bila u zajedničkoj državi sa Srbijom.

Vujanović je kazao da će podržati predsjednika DPS-a Mila Đukanovića u slučaju da odluči da se kandiduje za predsjednika na narednim izborima 2018.

Mnogi tumače da je tim komentarom potvrdio sumnje da će se Đukanović vratiti javnoj funkciji poslije dvije godine pauze.

Od 2013. bez generalnog sekretara

Vrhovna revizija je utvrdila da je od maja 2013. godine upražnjeno mjesto  generalnog sekretara, koji je tada prešao na poziciju šefa kabineta predsjednika države, ali i da  u službi za opšte poslove i finansije nijesu popunjena četiri radna mjesta. 

“Imajući u vidu nepravilnosti u poslovanju Generalnog sekretarijata DRI, preporučuje da se popune radna mjesta,” navodi se u revizorskom izvještaju DRI.

Vijesti

2 komentara

  1. Da podneses ostavku Fico. Slagao si narod pricom o referendumu za NATO, posle prc, izio vuk magarca! Diktatura fico, a to se ne zavrsava lijepo… Sramota je da predsijednik drzave laze, vulgarno i bezocno svoj narod. Sta ti mislis oloshu kukavicki, da mislis da mene mozes da lazes, i narod da vrtis, dok ne dobijes glasove a posle prc laz do lazi… Ti fico stvarno ne znas gdje zivimo, i kakva djeca rastu ovim gradom… Zajebali ste se malo vi DPS bitangle lazave lopovske! ovaj put ste pogresno presaltali!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com