Crnogorski policajci patroliraće hrvatskim primorjem - Volim Podgoricu

Crnogorski policajci patroliraće hrvatskim primorjem

 
 

Šest crnogorskih policajaca boraviće radno naredna dva mjeseca na hrvatskom primorju, dok će istovremeno tamošnji policajci patrolirati kod nas,  saopšteno je iz Uprave policije.

„Šest službenika Uprave policije – tri iz uniformisanog i tri iz sastava kriminalističke policije će dakle, od 1. jula do 1. septembra ove godine, u smjenama od po 20 dana, biti angažovano u Policijskoj upravi Dubrovačko – Neretvanskoj, dok će takođe u istom periodu na našem primorju radno boraviti policajci iz Republike Hrvatske“, navode iz policije.

Sve to dio je projekta razmjene policijskih službenika na primorju tokom ljetnje turističke sezone koju sprovode Uprava policije MUP-a Crne Gore i Ravnateljstvo policije Republike Hrvatske –

Policijskim službenicima, koji će biti radno angažovani u Republici Hrvatskoj, su se obratili direktor Stojanović i pomoćnik direktora Uprave policije i rukovodilac Štaba Operativne akcije ,,Ljeto 2017” Nikola Janjušević. Direktor i pomoćnik direktora su istakli da očekuju da će nastavak ovakvog oblika saradnje, koja traje već šestu godinu, osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati bezbjednosnu zaštitu i preventivno uticati na kriminalne aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Projekat razmjene policijskih službenika je, podsjećamo, počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je kolege iz Hrvatske, Srbije i Albanije, dok je 2013. godine proširena saradnja sa policijama Makedonije i Italije.

„Jedino sa policijom Hrvatske razmjena funkcioniše na bazi reciprociteta, dok iz ostale četiri zemlje policijski službenici  radno borave na našem primorju. I ovog ljeta će dakle na našem primorju biti radno angažovani policijski službenici iz navedenih pet zemalja dok će naši policijski službenici, kao što je navedeno, radno boraviti samo u Hrvatskoj. Radno angažovanje policijskih službenika iz ovih pet zemalja na našem primorju vrši se shodno protokolima o saradnji između policija tokom ljetnje turističke sezone, koje crnogorska policija svake sezone potpisuje sa policijama tih zemalja“, navode iz UP.

Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju inače kvalitetnih odnosa partnerskih službi.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com