Damjanović- Deskoska: Puna podrška Inicijativi za osnivanje međunarodnog instituta - Volim Podgoricu

Damjanović- Deskoska: Puna podrška Inicijativi za osnivanje međunarodnog instituta

EU već godinama traži atraktivan projekat za region Jugoistočne Evrope, stoga Inicijativa za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija predstavlja veliku šansu za naučnu zajednicu regiona da iskoriste potencijal, razvije nauku i približe se ostatku Evrope, istakla je ministarka nauka Sanja Damjanović.

Ministarka nauke boravila je juče u zvaničnoj posjeti Ministarstvu obrazovanja i nauke Makedonije, i razgovarala sa ministarkom Renatom Deskoskom. Povod susreta je Inicijativa za osnivanje Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija, u regionu Jugoistočne Evrope, a koja je utemeljena na zajedničkim regionalnim interesima, uzimajući u obzir ekonomske, kulturne i socijalne aspekte.

Ministarka Damjanović je objasnila da je za realizaciju projekta potrebna podrška zemalja regiona i upoznala resornu ministarku sa narednim koracima koji se odnose na formiranje komisije za izradu konkretnih idejnih rješenja i programe edukacije za mlade istraživače, kako bi se izgradila ekspertiza, a za čije potrebe se mogu obezbijediti finansijska sredstva iz EU strukturnih fondova.

Ministarka obrazovanja i nauke Makedonije Renata Deskoska kazala je da je Inicijativa izvrsna ideja, te da se može očekivati puna podrška Makedonije za osnivanje Instituta.

“To je velika prilika za naučnu zajednicu regiona, a samim tim i ekonomiju. Želimo aktivno da učestvujemo u daljoj realizaciji Inicijative”, kazala je ministarka Deskoska.

Za novembar ove godine je planiran naučni sastanak na kojem će biti odlučeno koja je od dvije opcije predložene Inicijativom najprihvatljivija za region:”Synchrotron Light Source” ili Hadronska kancer terapija. Ovakav projekat, jedinstven u cijelom regionu, uticao bi na ekonomski razvoj, poboljšanje životnog standard i smanjenje nezaposlenosti.

Profesor Hervig Šoper (nekadašnji generalni direktor CERN-a), glavni je inicijator osnivanja Instituta, a Inicijativa ima i podršku UN-a, UNESCO-a i CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj Komisiji Karlosa Moedasa, koji je tokom susreta sa ministarkom takođe iskazao punu podršku ovom projektu.

Ministarke su saglasne da je neophodno dalje intezivirati bilateralnu saradnju i dodatno osnažiti saradnju nauke i naučne zajednice Republike Makedonije i Crne Gore.

Na osnovu Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Makedonije o naučnoj i tehnološkoj saradnji, zaključenog 22. oktobra 2010. godine, i Konkursa za sufinansiranje naučne i tehnološke saradnje između Crne Gore i Republike Makedonije, objavljenog 10. maja 2012. godine, Ministarstvo nauke Crne Gore i Ministarstvo obrazovanja i nauke Republike Makedonije sufinansiraju 10 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, i to međusobnih posjeta (troškovi putovanja i boravka) istraživača iz Crne Gore i istraživača iz Makedonije, u periodu 01. januar 2016. godine / 31. decembar 2017. godine.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com