Ovo su prirodni načini da se zaštitite od komaraca - Volim Podgoricu

Ovo su prirodni načini da se zaštitite od komaraca

Ljeto, osim lijepog vremena i godišnjih odmora, donosi i komarce, muve i druge insekte. Izbjegavajte toksične insekticide jer mogu da vam nanesu više štete od ujeda “malih napasti”.

Prirodni repelenti na bazi citronele, čajevca, jabukovog sirćeta, lavande i bosiljka su neškodljivi za zdravlje, a djelotvorni kao kupovni.

* Postavite na prozore i kraj ulaza saksije s biljkama koje odbijaju komarce, kao što su mačja trava, citronela, lavanda, peršun, bosiljak, ruzmarin, nana. Palite aroma-lampe ili mirisne štapiće s mirisom ovih biljaka.

* Pomiješajte eterično ulje citronele s maslinovim ili suncokretovim i utrljajte u kožu prije izlaska napolje.

* Sipajte 60 ml ulja čajevca u bocu sa raspršivačem od 200 ml i dopunite destilovanom vodom. Prije upotrebe promućkajte, poprskajte kožu i razmažite. Nanosite češće ako je potrebno.

* Jabukovo sirće ne samo da odbija komarce, već i rashlađuje za vrijeme vrućina i pomaže u održavanju pH vrijednosti kože. Dodajte isjeckani peršun, pa tu mješavinu utrljajte u kožu.

* Eterično ulje lavande, razrijeđeno u maslinovom ulju, odlična je zaštita, a ublažava i svrab poslije uboda. Pogodan je i za nježnu bebinu kožu ako stavite kap, dvije.

* Šaku svježeg bosiljka prelijte sa pola šoljice kipuće vode i poslije četiri sata procijedite. Pomiješajte s pola šoljice votke i sipajte u flašicu s raspršivačem. Prije upotrebe promućkajte.

Savjet plus: Crvenilo od uboda ublažava sok od aloje vere, čuvarkuće, limuna, rastvor sode bikarbone, ulje crnog kima, glina ili bolno mjesto istrljajte unutrašnjom korom banane.

SLATKA ZAMKA

Sve što vam je potrebno su litar vode, 25 g smeđeg šećera, gram svježeg kvasca i plastična flaša od 1,5 ili 2 litra. Odsjecite joj vrh, rastopite šećer u zagrijanoj vodi i kada se ohladi sipajte u flašu.

Donji dio obmotajte crnom trakom ili tkaninom, a po površini vode pospite izdrobljeni kvasac. Odsječeni vrh stavite naopako u flašu, tako da između otvora i tečnosti ostane malo prostora. Klopku postavite blizu mjesta gdje spavate i duže boravite. Komarce će privući miris kvasca, a kada jednom uđu u zamku, nema im izlaska.

Novosti.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com