Upisi na fakultete kasne, budući brucoši u neizvjesnosti - Volim Podgoricu

Upisi na fakultete kasne, budući brucoši u neizvjesnosti

Kašnjenje s upisom na prvu godinu fakulteta, uzrokovano reformom obrazovanja, poremetilo je planove mnogim budućim akademcima, pišu Dnevne novine.

Budući studenti kažu da su u neizvjesnosti, jer ne znaju kada će tačno moći da predaju dokumenta za upis na prvu godinu studiju, a mnogima su i planovi za ljetnji rasput pod znakom pitanja.

Naime, zbog usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je zeleno svijetlo dobio tek na posljednjoj sjednici Vlade, kasni i upis u odnosu na prethodne godine.

Iako su svršeni srednjoškolci zabrinuti, iz Ministarstva prosvjete uvjeravaju da razloga za brigu nema i da će studijska godina početi na vrijeme.

“Ne postoje zakonom propisani rokovi za upis na prvu godinu studija tj. predaju dokumenata, samo ustaljena praksa. Studijska godine će otpočeti na vrijeme tj. u septembru/oktobru, u skladu sa akademskim kalendarom. Procedura upisa će se sprovoditi na ustaljen način, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima”, kažu u Ministarstvu.

To, međutim, ne umiruje budućeg akademca Nikolu Vukovića, koji za Dnevne novine kaže da mu je odgađanje upisa poremetilo mnoge planove koje je imao za ljeto.

“S obzirom da je upis prethodnih godina uvijek bio krajem juna, htio sam da sredinom jula odem na putovanje u Brazil. Upisujem ekonomiju i mislim da narednih godina neću imati priliku za tako nešto zbog ispitnih rokova. Sve je bilo isplanirano, a sada ne znam da li ću stići”, požalio nam se Vuković.

Ni budućoj pravnici Vesni Đurović nije lako palo odlaganje upisa.

“Nijesam sigurna da ću se upisati i planirala sam da možda u drugom krugu konkurišem na drugom fakultetu. Sve je neizvjesno. Ionako imam tremu zbog upisa, a činjenica da ne znam kad će biti je povećava”, zabrinuta je Đurović.

Iz resora Damira Šehovića pjasnili su da će odluka o datumu upisa donijeta nakon stupanja na snagu Zakona o visokom obrazovanju.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom listu, međutim, uvidom u isti, utvrdili smo da paket zakona o obrazovanju koji je Vlada usvojila prošlog četvrtka, još nije objavljen.

(Dnevne novine)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com