NAKON UKIDANJA NAKNADA: MAJKE BLOKIRALE SAOBRAĆAJ KOD ,,HILTONA” I BLAŽOVOG MOSTA - Volim Podgoricu

NAKON UKIDANJA NAKNADA: MAJKE BLOKIRALE SAOBRAĆAJ KOD ,,HILTONA” I BLAŽOVOG MOSTA

 

Skupština Crne Gore izglasala je Predlog zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda kojima je predviđeno ukidanje naknada za majke sa troje i više djece.

“Rožajke ne odustajemo, ne može više, nastavljamo sa borbom, ne idemo kući dok Purišić ne izađe iz Vlade”, kazala je Ifeta Murić iz Rožaja.

Žene su odlučne da borba tek predstoji.

One su nakon odluke Skupštine ponovo krenule u protestnu šetnju, gdje su blokirale saobraćaj kod hotela “Hilton”, i kod Blažovog mosta.

Nakon što je policija zatvorila saobraćajnice koje su blokirane, žene su odlučile da se premjeste i blokiraju saobraćaj negdje drugo.

Poslanik u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović kazao je da se ukidanjem naknada “udara ne samo u temelje države i da se ruše elementarna prava građana”.

“Ne mogu biti interesi države preči od interesa građana jer ti građani čine državu bilo ih 200 ili 2.000”, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da je zakon o majkama donijet apsolutnom većinom u kojem je glasala većina partija uz izuzetak DPS, HGI i SD.

“Pozivam kolege iz Bošnjačke stranke da se odupru i ne podrže ovaj zakon jer bi prevarila sebe i svoje birače jer su sa tim išli u kampanju. Moje je mišljenje da kolege koje su tada glasale zakon sklonjene upravo iz razloga što je ovo neko dobro smislio. Danas nisu u sali Mustafić, Kalač, Sijarić jer sam siguran da oni ne bi dozvoli da poslije dvije godine pljunu na sebe i glasaju kontra onome što su glasali”, rekao je Damjanović.

On je kazao da je problem ove Vlade “što su ta sredstva prvi put bez diskrecionog prava išli korisnicama, a ne po političkoj pripadnosti”.

Marković: Pokliči protiv odluke Ustavnog suda su pokliči protiv države

Vlada je po Ustavu odgovorna da izvršava odluke Ustavnog suda, poručio je premijer Duško Marković. On u Skupštini objašnjava stav Vlade o Predlogu zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda koji se tiče primanja majki sa troje i više djece.

On je objasnio da je opredjeljenje Vlade da “u ovom ključnom trenutku uspostavi princip vladavine prava jednakosti i stvaranja društva jednakih šansi za sve.”

“Ova Vlada je odlučna da stavi interese države ispred interesa pojedinca i političkih partija”, naveo je Marković.

Marković kaže da že da jasno kažu da nikada više ova država i ove institucije “ne smiju dozvoliti da se zbog političkih interesa udara u temelje države.”

“Ne želimo da na ovakvim pitanjima gradimo naš politički rejting koji bi značio da ćemo popraviti za par procenata našu popularnost, a da na taj načim urušavamo napredak, prosperitet, jednake šanse za sve…”, tvrdi premijer.

On je uvjeren da ovaj zakon uspostavlja sistem pravičnosti.

“Mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno nezakonito stanje pretvorimo u zakoniti ambijent.”, pojašnjava Marković.

Premijer je kazao da pozivi i pokliči van sale da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda jesu pokliči protiv države i njenog ustavnog sistema i uređenja.

Marković tvrdi da je preko 85 miliona eura potrošeno iz budžeta “povodom neustavnog i diskriminatorskog zakona”.

Procjena fiskalnog uticaja Predloga zakona o izvršenju odluke Ustavnog suda o kojem će se izjašnjavati Skupština je preko 27 miliona eura, prema riječima Markovića.

Sredstva za aktivne mjere zapošljavanja su 5 miliona eura na godišnjem nivou, dodao je Marković.

On smatra da je to odgovor onima koji smatraju da Vlada nema senzibiliteta prema građanima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com