JAVORAK NASTAVLJA STAZAMA USPJEHA (FOTO) - Volim Podgoricu

JAVORAK NASTAVLJA STAZAMA USPJEHA (FOTO)

PSD Javorak je osnovano 1952.godine u Niksicu. Jedno je od drustva sa najduzom tradicijom u CG, reprezent planinarskog sporta.

Nešto više o tradiciji, radu i planovima ovog društva, reće nam dugogodišnji član PSD Javorak i GSS CG, Nikola Blečić.

PSD Javorak, iznjedrilo je mnoge generacije vrsnih planinara koji su na najljepsi nacin predstavljaju svoj grad i drzavu. Zalaganjem svojih clanova, davne 1963. godine osnovana je Gorska sluzba spasavanja Crne Gore,koja je i danas reprezent humanosti, a njeni clanovi su uvijek spremni odgovoriti svakoj nevolji u planini.

 

Medju mnogim vrhovima, najznacajniji je Mont Everest, koji je ujedno i najveci uspjeh planinarstva u Crnoj Gori. Pored toga popeti su skoro svi Alpski vrhovi, Ararat, Akonkagva, Pamir, Elbrus,a nadamo se da ce i Denali biti popet iz drugog pokusaja…

Jedan od uspjeha koji moramo pomenuti kada govorimo o Javorku svakako je prvi prolazak kroz do tada zadnji neosvojeni kanjon u Evropi, Nevidio 1965. godine,i iz razloga sto se za taj dogadjaj vezuje pocetak organizovanog planinarenja u CG, kazao je Nikola za Putokaz.

U drustvu postoji vise sekcija od kojih bi istakao rad orijentiring, smucarske, sportsko penjacke i planinarske sekcije.

U planinarskom domu je napravljena prva bolderana, a imamo i dvije vjestacke stijene. Sve to je odlicna osnova za stvaranje kvalitetnog kadra. Rad planinarske sekcije baziran je na godisnjem planu akcija koji je prilagodjen svim ucesnicima.

Od pocetka sezone do sada na nasim akcijama učestvovalo je izmedju 400 i 500 ljudi sto je sigurno veliki doprinos razvoju planinarstva kod nas, zaključio je Nikola Blečić.

Sve informacije mozete naci na Fb stranici PSD Javorak, a nasa vrata su otvorena za sve ljubitelje planine.

Članovi Javorka, nedavno su ispisali još jednu uspješnu stranicu kluba. Osvojen je najveći vrh Evrope, Elbrus 5642m.

Ekspediciju je činilo 20 članova, a do vrha je stiglo njih 17 prvog dana, a nakon par dana uspjeh ostalih kolega dopunio je 18. član ekspedicije Miško Kosić.

Među njima  je uglavnom bio podmladak kluba. Svi oni su dio nove generacije planinara koji su prije dvije godine odlaskom na Triglav, i proslogodisnjim usponom na najvisi vrh Austrije Grosglokner, poceli sa pripremama za osvajenje najvisih svjetskih vrhova.

Nadamo se da ce u buducnosti nastaviti stazama uspjeha starijih generacija.

 

       

(Andrea Perović/Putokaz)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com