Evo kada će dio prvaka učiti i na engleskom jeziku - Volim Podgoricu

Evo kada će dio prvaka učiti i na engleskom jeziku

Prvaci iz pet odjeljenja osnovnih škola „Vuk Karadžić” iz Berana, „Luka Simonović” i „Olga Golović” iz Nikšića, “Mirko Srzentić” iz Petrovca i “Maksim Gorki” iz Podgorice, dio nastave, iz svih predmeta osim crnogorskog, slušaće na engleskom jeziku.

Engleski će se u nastavu uvoditi postepeno, kažu u školi „Maksim Gorki“, koja je za potrebe projekta u dodatno odjeljenje upisala 28 prvaka.

“To je zamišljeno da se nastava izvodi maksimum 10 minuta u početku. Prosto kao interakcija, razgovor nastavnika, odnosno učitelja sa učenicima, s tim što će se taj interval vremenom povećavati…”, kaže za TV Vijesti Snežana Irić, direktorica OŠ “Maksim Gorki”.

Na pitanje da li su prosvjetari spremni da predaju na engleskom jeziku, iz Ministarstva prosvjete podsjećaju da su odabrani učitelji prošli dodatnu obuku.

“Prošle godine u junu je raspisan poziv za profesore razredne nastave, koji bi se obučavali u ovu svrhu, i dakle ovih pet profesora razredne nastave, koji će da predaju u ovih pet odjeljenja su prošli tu obuku Britanskog savjeta”, navodi Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete.

Interesovanje je, kažu, bilo veliko, a procedura za upis se ne razlikuje od uobičajene.

Psihološkinja Milica Pušonjić vjeruje da će prvaci koji učestvuju u projektu od toga imati dugoročnu korist.

“Postoje neka istraživanja koja govore u prilog tome da djeca koja su na ranom uzrastu učila drugi jezika zapravo kasnije u životu imaju razvijene logičko-matematičke sposobnosti, kreativniji su, bolji su u rješavanju nekih problemskih situacija, mogu bolje da rade više stvari odjednom…”

Kada je riječ o eventualnim teškoćama u učenju, ona kaže da se one ne bi razlikovale od teškoća u učenju bilo koje druge aktivnosti. Znanje, dodaje ona, djeca ne bi usvajala čitanjem i pisanjem, već kroz igru, kao što se inače radi u prvom razredu.

“To su stavljanje djece u neke problemske situacije, pravljenje nekih zanimljivih stvari od plastelina, zatim salušanje pjesmica, crtanje, dakle, prosto nešto što iskustveno oni rade i na taj način usvajaju vještinu”, kaže Pušonjić.

Iz Ministarstva prosvjete poručuju da će se projekat nastaviti, i da će u narednom periodu biti raspisan novi poziv, ovoga puta za nastavnike, kako bi djeca ovih pet odjeljenja mogla po istom sistemu da nastave osnovnu školu.

(Vijesti)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com