PODGORICA: Protest protiv solitera koji od Bloka pravi geto - Volim Podgoricu

PODGORICA: Protest protiv solitera koji od Bloka pravi geto

Sa po­ru­kom da mo­ra­mo po­če­ti da bu­de­mo ko­ri­sni­ci sop­stve­nih pra­va gra­đan­ski po­kret URA odr­žao je tri­bi­nu u Blo­ku pet na ko­joj je pred­sta­vlje­no šest mje­ra za ob­no­vu na­se­lja i na­ja­vlje­no da će sa istim ci­ljem obi­ći sve pod­go­rič­ke kvar­to­ve. Dri­tan Aba­zo­vić, pred­sjed­nik gra­đan­skog po­kre­ta URA, po­ru­čio je Pod­go­ri­ča­ni­ma da će im vra­ti­ti pra­vo na grad, a svi­ma za­jed­no pra­vo na dr­ža­vu.
– Ne bo­ji­mo se, kre­nu­li smo iz ovo­ga kvar­ta, sti­ći će­mo svu­da, ne­će spa­va­ti od nas, ni Mi­go, ni Fi­go, ni Fi­ćo ni ne znam ko. Bo­ri­će­mo se za te­melj­na pra­va za ono što je do­sto­jan­stven ži­vot, uklju­či­će­mo gra­đa­ne, oni su ti ko­ji mo­ra­ju da bu­du pi­ta­ni, mo­ra­mo da vra­ti­mo vje­ru da se stva­ri mo­ra­ju mi­je­nja­ti, a one će se mi­je­nja­ti na taj na­čin što ne­će­mo sa­mo go­vo­ri­ti da su sve po­kra­li, uni­šti­li, i de­va­sti­ra­li već će­mo pred­sta­vi­ti bo­lje ide­je od nji­ho­vih. Ima­mo ide­ju ka­ko od Pod­go­ri­ce da na­pra­vi­mo grad na­lik Ber­li­nu sa ze­le­nim po­vr­ši­na­ma, da po­sta­ne re­gi­o­nal­ni cen­tar. Cr­na Go­ra kako eko­lo­ška dr­ža­va tre­ba da ima grad ko­ji je pre­po­znat kao eko fren­dli de­sti­na­ci­ja, a ne kao mje­sto gdje se sa­mo sta­vlja ke­ra­mi­ka i be­ton – ka­zao je Aba­zo­vić. 

Aba­zo­vić ka­že da im je na­mje­ra da vra­te so­li­dar­nost po prin­ci­pu ka­ko su Pod­go­ri­ča­ni bra­ni­li Val­da­nos a to je svi će da bra­ne Blok pet i šest od na­ja­vlje­ne de­va­sta­ci­je – grad­nje so­li­te­ra od 25 spra­to­va na ka­pi­ji na­se­lja. On je obe­ćao da će URA pred­u­ze­ti sve što je u nji­ho­voj mo­ći da so­li­ter ne bu­de iz­gra­đen na po­čet­ku Blo­ka. 
-Mo­ra­mo se bo­ri­ti pro­tiv cen­tra­li­za­ci­je, ona je an­ti­e­vrop­ska. Od­lu­ke mo­ra­mo do­no­si­ti što bli­že gra­đa­ni­ma, da se vi u MZ Blok i šest pi­tate za svo­ja na­se­lja, da se Pod­go­ri­ča­ni pi­ta­ju za Pod­go­ri­cu a da se svi za­jed­no pi­ta­mo za Cr­nu Go­ru – ka­zao je Aba­zo­vić.

Gost tri­bi­ne bi­la je pro­fe­so­ri­ca Je­li­sa­va Ka­le­zić ko­ja je po­ru­či­la kom­ši­ja­ma da ako bi se u ovo­li­kom bro­ju oku­plja­li ka­da god se na­ja­vlju­ju štet­ne re­a­li­za­ci­je po­put ide­je o iz­grad­nji vi­so­ke zgra­de u di­je­lu Blo­ka pet, i bi­li sprem­ni da sta­ne­mo na bi­lje­gu, do to­ga ne bi do­la­zi­lo.

-Gra­đa­ni Pod­go­ri­ce su ja­ko pa­siv­ni ka­da se usva­ja­ju ur­ba­ni­stič­ki pla­no­vi jer ih ne­ko ubi­je­dio da su bes­po­moć­ni. A uop­šte ni­je­smo bes­po­moć­ni! Na­pro­tiv, mo­že­mo da ri­je­ši­mo sva­ku si­tu­a­ci­ju i da spri­je­či­mo sva­ko ne­prin­ci­pi­jel­no oti­ma­nje pro­sto­ra kao što je ovo što se na­ja­vlju­je. Ure­đe­nje či­ta­ve ko­mu­nal­ne in­fra­struk­tu­re Blo­ka pet, ko­ji za­h­va­ta pre­ko 20 hek­ta­ra, ra­đen je po na­pred­noj me­ta­do­lo­gi­ji ko­ja se na kra­ju is­ka­zi­va­la kroz ci­je­nu kva­drat­nog me­tra sta­na ko­je su ku­po­va­le rad­ne or­ga­ni­za­ci­je i da­va­le ih rad­ni­ci­ma. Ka­sni­je su ti sta­no­vi ot­ku­plje­ni pa smo ih i ta­ko pla­ti­li ali i kroz de­se­ti­ne go­di­­na ula­ga­nja kroz stam­be­ni fond. Ne­mo­gu­će je da ne­ko pro­gla­si ne­iz­gra­đe­nim gra­đe­vin­skim ze­mlji­štem par­ce­lu ko­ja je funk­ci­o­nal­na cje­li­na na­se­lja, ko­ja je ze­le­ni­lo. Sa­ma ta či­nje­ni­ca što po­sto­ji do­ku­men­ta­ci­ja na osno­vu ko­je je ra­đe­n Blok pet da­je nam osno­vu da tu­ži­mo taj um, i tog po­je­din­ca, i tu štet­nu or­ga­ni­za­ci­ju ko­ja ima na­mje­ru da oti­ma ono što je već pla­će­no. To svi­jet ja­ko do­bro ra­zu­mi­je, to evrop­ski su­do­vi ja­ko do­bro ra­zu­mi­ju jer ni­je­sam si­gur­na da se mo­že­mo po­u­zda­ti u do­ma­će – po­ru­či­la je Je­li­sa­va Ka­le­zić.
Od­bor­nik po­kre­ta URA u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da Lu­ka Rak­če­vić pred­sta­vio je plan od šest ta­ča­ka ko­ji­ma bi se sta­nje u Blo­ku pet zna­čaj­no po­pra­vi­lo. To je iz­grad­nja ter­mo­i­zo­la­ci­o­nih fa­sa­da za stam­be­ne zgra­de, ze­le­nih kro­vo­va, bri­sa­nje so­li­te­ra Mi­le­ni­jum iz plan­ske do­ku­men­ta­ci­je, uki­da­nje na­pla­te par­kin­ga, ustu­pa­nje grad­skih pro­sto­ra mla­dim pred­u­zet­ni­ci­ma i ve­će uče­šće gra­đa­na u kre­i­ra­nju lo­kal­nih po­li­ti­ka. On je po­no­vio da je od stu­pa­nja Sla­vo­lju­ba Sti­je­po­vi­ća na funk­ci­ju gra­do­na­čel­ni­ka Pod­go­ri­ce u pre­tr­pa­noj grad­skoj ad­mi­ni­stra­ci­ji, par­tij­ski za­po­sle­no čak 719 lju­di, pa su go­di­šnji tro­ško­vi za za­ra­de za­po­sle­nih po­ra­sli za sko­ro če­ti­ri i po mi­li­o­na eura. 

-Od nov­ca ko­ji gu­bi­mo zbog par­tij­skog za­po­šlja­va­nja, mo­gli bi ra­di­ti no­ve ter­mo­i­zo­la­ci­o­ne fa­sa­de za čak 45 so­li­te­ra go­di­šnje, o pu­nom tro­šku Glav­nog gra­da – na­veo je Rak­če­vić.
Iz­grad­nja so­li­te­ra bi bes­po­vrat­no uni­šti­la Blok pet zbog če­ga je URA tra­ži­la da se van prav­ne sna­ge sta­vi DUP Blok pet -dio iz 2012. go­di­ne ko­jim je pred­vi­đe­na iz­grad­nja objek­ta. 
Po­sla­nik po­kre­ta URA i pred­sjed­nik op­štin­skog od­bo­ra Mi­loš Kon­tar po­ru­čio je da gra­đa­ni Blo­ka pet ima­ju po­dr­šku ove par­ti­je da se so­li­ter od 25 spra­to­va ne­će gra­di­ti na uglu Uli­ce Mi­ha­i­la La­li­ća i Bu­le­va­ra Džor­dža Va­šing­to­na. 

-Nji­hov je pred­log za Blok pet da na vra­ti­ma iz­me­đu ovog na­se­lja i ostat­ka gra­da Pod­go­ri­ce po­dig­nu mon­strum so­li­ter od 25 spra­to­va ko­ji tre­ba da za­tvo­ri na­se­lje i da ga odvo­ji od osta­ta­ka gra­da. To je nji­ho­va vi­zi­ja – ge­to­i­za­ci­ja Blo­ka pet. To je ne­što što mi ne smi­je­mo da im do­zvo­li­mo. Sta­kle­ne zgra­de po Pod­go­ri­ci ni­je­su su­šti­na raz­vo­ja jed­nog gra­da. Su­šti­na su uslo­vi u ko­ji­ma gra­đa­ni sva­ko­dnev­no ži­ve. Pi­tam da li je na­ma u Pod­go­ri­ci po­treb­no da ima­mo bes­kra­jan niz dr­vo­re­da ili tre­ba da gra­di­mo sta­kle­ne so­li­te­re ko­ji će gra­di­te­lji­ma do­ni­je­ti pro­fit, ko­ji će na nji­ma za­ra­di­ti, a gra­đa­ni od to­ga ne­će ima­ti ni­šta – re­kao je Ko­na­tar.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com