U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA OGLASI ZA POSAO TRAJALI PO JEDAN DAN - Volim Podgoricu

U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA OGLASI ZA POSAO TRAJALI PO JEDAN DAN

 

Agencija za sprečavanje korupcije je okončala pet postupaka i donijela Mišljenja u kojima je utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa, a u vezi sa oglašavanjem slobodnih radnih mjesta za vrijeme vikenda, u trajanju od jednog dana, kao i za vrijeme državnog praznika.

“Okončani postupci se odnose na: Centar za ekotoksikološka ispitivanja Podgorica, JU Centar za kulturu Tivat, JZU Dom zdravlja Cetinje, Parking servis Budva, JP Vodovod i kanalizacija Tivat” navode u Agenciji.

Agencija je u navedenim slučajevima utvrdila da je kod četiri institucije kod kojih je objavljen oglas u trajanju od jednog dana za vrijeme vikenda, prijavljen bio samo po jedan kandidat, kao i da je prijavljeni kanditat bio i izabran i zasnovao radni odnos.

“U slučaju JP Vodovod i kanalizacija Tivat nije bilo prijavljenih kandidata, a nakon pokretanja postupka od strane Agencije ta institucija je raspisala novi oglas u trajanju od osam dana”, ističu u Ageniciji.

U svih pet Mišljenja Agencija je utvrdila da oglašavanje slobodnog radnog mjesta u trajanju od jednog dana i u danima vikenda i državnog praznika, u smislu članova 44 i 72 Zakona o sprečavanju korupcije, predstavlja ugrožavanja javnog interesa i može uticati na narušavanje integriteta, ravnopravnosti i transparentnosti procedure zapošljavanja.

“Agencija apeluje na sve institucije javnog sektora da bez odlaganja obustave praksu oglašavanja slobodnih radnih mjesta u trajanju od jednog dana i u danima vikenda i državnih praznika i omoguće dovoljan broj dana kandidatima za prijavu na oglas i prikupljanje neophodne dokumentacije u smislu važećih opštih i posebnih uslova za zasnivanje radnog odnosa, na način da oglašavanje po pravilu ne traje kraće od osam dana”, zaključuju u Agenciji.

Podsjećamo, Agencija je u maju pokrenula ukupno 10 postupaka po službenoj dužnosti zbog sumnje u postojanje ugrožavanja javnog interesa zbog raspisivanja oglasa za posao u trajanju od jednog dana, kao i za vrijeme državnog praznika, koji su objavljeni 20. maja 2017.

Dnevna novina

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com